Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

-Η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για την Φροντίδα των Νεογνών (EFCNI), με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις προκλήσεις και τις συνέπειες των πρόωρων γεννήσεων παγκοσμίως.

-Πρόωρη είναι η γέννηση ενός μωρού νωρίτερα από 37 εβδομάδες κύησης.

-1 στα 10 νεογνά, δηλαδή περίπου 15.000.000 νεογνά σε ολόκληρο τον κόσμο, γεννιούνται πρόωρα. Από αυτά, τα 500.000 γεννιούνται στην Ευρώπη. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 1.370 πρόωρα μωρά την ημέρα.

– Κάθε 1 λεπτό γεννιούνται 29 πρόωρα μωρά.

-Κάθε χρόνο, περίπου 1 εκατομμύριο από τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα χάνουν τη ζωή τους.

-Περίπου το 40% του συνόλου των θανάτων κάτω των 5 ετών συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των πρώτων 28 ημερών της ζωής.-Τα πρόωρα νεογνά είναι η μεγαλύτερη ομάδα παιδιατρικών ασθενών στην Ευρώπη.

-Η πρόωρη γέννηση είναι παγκοσμίως η κυριότερη αιτία θανάτου στα νεογνά (βρέφη κατά τις πρώτες 4 εβδομάδες ζωής) και αποτελεί την αιτία περισσότερων από ένα εκατομμύριο θανάτων ετησίως.

-Οι επιπλοκές της πρόωρης γέννησης αποτελούν τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μετά την πνευμονία σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

-Η ακριβής αιτία του πρόωρου τοκετού παραμένει άγνωστη περίπου για το 50% των περιπτώσεων.

-Οι γυναίκες που έχουν ήδη γεννήσει μία φορά πρόωρα είναι πιο πιθανό να γεννήσουν πρόωρα και σε μία επόμενη εγκυμοσύνη.

-Το ιστορικό αποβολών, η πολύδυμη κύηση, οι χρόνιες παθήσεις, ορισμένα προβλήματα στον πλακούντα και οι βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις στο αναπαραγωγικό ή ουροποιητικό σύστημα της εγκύου αυξάνουν επίσης τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού.

-Οι πιθανότητες επιβίωσης των προώρων εξαρτώνται από τον βαθμό προωρότητας, την αιτία, τις ενδομήτριες συνθήκες, την κατάλληλη διαχείριση κατά τον τοκετό και την σωστή μεταφορά στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ).

-Όσο νωρίτερα γεννιέται ένα βρέφος, τόσο λιγότερο ανεπτυγμένα θα είναι τα όργανά του και τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο κίνδυνος των μετέπειτα ιατρικών επιπλοκών, στις οποίες περιλαμβάνονται η εγκεφαλική παράλυση, οι αισθητηριακές και οι κινητικές αναπηρίες, οι μαθησιακές και συμπεριφορικές διαταραχές και τα προβλήματα του αναπνευστικού.

-Το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας είναι η κυριότερη αιτία θανάτου για τα βρέφη που γεννιούνται πρόωρα.-Η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης με τα περισσότερα πρόωρα νεογνά, με ποσοστό 11,1%. Στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, ο μέσος όρος προωρότητας είναι περίπου 8,7%.

-Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά πρόωρων γεννήσεων είναι η Βραζιλία, η Ινδία, η Νιγηρία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

-Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η επιβίωση των προώρων νεογνών, ιδιαίτερα αυτών με πολύ χαμηλό βάρος γέννησης (μικρότερα από 1000 γραμμάρια).

– Έχει αποδειχθεί ότι το μητρικό γάλα μπορεί να προφυλάξει αποτελεσματικά τα πρόωρα νεογνά από νεκρωτική εντεροκολίτιδα και λοιμώξεις.

– Η βελτίωση της νεογνικής θεραπείας και φροντίδας, καθώς και η οργανωμένη μακροχρόνια παρακολούθηση των πρόωρων νεογνών, είναι πολύ σημαντικές για την πρόληψη και τη μείωση της νεογνικής θνησιμότητας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας: 40 χρόνια ΕΣΥ, η επόμενη μέρα

Υιοθετώντας μια διεπιστημονική προσέγγιση, το Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2023 επιχειρεί να διατυπώσει τεκμηριωμένες προτάσεις και λύσεις αναφορικά με τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας.

Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.: Ο Σακχαρώδης Διαβήτης στην Ελλάδα μέσα από τα μάτια των ατόμων με Διαβήτη

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις συνήθειες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη προέκυψαν από την μελέτη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 1ου Diabetes Empowerment Forum.

«Περιττό και διατροφικά ελλιπές» το γάλα φόρμουλα για μεγαλύτερα βρέφη και νήπια

Το γάλα φόρμουλα που προωθείται ως θρεπτικό ρόφημα για μεγαλύτερα βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι περιττό και διατροφικά ελλιπές και οι πρακτικές μάρκετινγκ που το προωθούν είναι αμφισβητήσιμες