Παιδί: τα γλυκά στη διατροφή του

Από ποια ηλικία επιτρέπονται τα γλυκά; Είναι σωστό να μην δίνω καθόλου γλυκά στο παιδί; Αν έχει πρόβλημα βάρους, να τρώει γλυκά; Ως γονιός είναι λογικό να έχετε κάποιες απορίες για το ρόλο που παίζουν τα γλυκά στη διατροφή του παιδιού σας. Ήρθε η ώρα να τις λύσετε…

  1. Από ποια ηλικία επιτρέπονται τα γλυκά;

Οι ειδικοί σε γενικές γραμμές συμβουλεύουν να καθυστερούμε να δίνουμε γλυκά στο παιδί. Γενικά καλό είναι υποστηρίζουν να κρατήσουμε τα παιδιά μακριά από τα γλυκά όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα και να μην ξεκινήσουμε να τους δίνουμε τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 2 ετών.

  1. Είναι σωστό να μη δίνω καθόλου γλυκά στο παιδί;

Είναι λάθος να πιστεύετε ότι θα κρατήσετε το παιδί σας μακριά από τα γλυκά  με απαγορεύσεις. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κάνετε τα γλυκά περισσότερο θελκτικά για το παιδί σας. Μάλιστα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που καταναλώνουν γλυκά με μέτρο μαθαίνουν από μικρά να έχουν διατροφική πειθαρχία.

  1. Αν έχει πρόβλημα βάρους, να τρώει γλυκά;

Στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διατροφικού προγράμματος μπορεί να τρώει γλυκό 2 φορές την εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση βέβαια θα πρέπει να συνεννοείστε και με τον παιδίατρο καθώς οι διατροφικές ανάγκες του κάθε παιδιού είναι διαφορετικές.  Σύμφωνα πάντως με έρευνα αμερικανών ειδικών του 2011 τα παιδιά που συνήθιζαν να τρώνε γλυκά με μέτρο είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Οι ειδικοί όμως τονίζουν ότι αυτό δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι ώστε τα παιδιά να καταναλώνουν περισσότερα γλυκά.

  1. Η ζάχαρη προκαλεί υπερκινητικότητα;

Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης έχει όντως ενοχοποιηθεί συχνά ότι είναι πιθανό να προκαλέσει επιθετική συμπεριφορά στα παιδιά και υπερκινητικότητα. Δεν υπάρχει όμως καμία έρευνα που να τεκμηριώνει αυτούς τους ισχυρισμούς. Αν και πολλοί γονείς υποστηρίζουν ότι τα παιδιά τους, όταν τρώνε γλυκά, γίνονται πιο ζωηρά, οι  ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ζάχαρη προκαλεί στα παιδιά ακριβώς το αντίθετο: υπνηλία.

Αυτό το γνωρίζατε;

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, και η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physiology & Behavior, η αδυναμία των παιδιών για τα γλυκά έχει βιολογική βάση και οφείλεται στον αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης τους.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες»: Διαδραστικό webinar του ΕΛ.Ι.ΚΑΡΔ.ΜΕΤ. 

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Καρδιολογίας και Μεταβολισμού διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Καρδιακή Ανεπάρκεια & Συννοσηρότητες», με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού.

Θεσσαλονίκη: Δράση προαγωγής υγείας για την πρόληψη της μαθητικής διαρροής

Το τμήμα Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής, το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά και το Δημοτικό Πολυϊατρείο του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης συνδιοργανώνουν δράση με τους Γιατρούς του Κόσμου, με στόχο την πρόληψη της μαθητικής διαρροής και την ενίσχυση της σχολικής φοίτησης.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Καμπάνια ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια

Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία πραγματοποιεί πανελλήνια Καμπάνια ενημέρωσης πολιτών-ασθενών, με δράσεις πρόληψης καρδιαγγειακής υγείας.