Πότε πρέπει ένα παιδί να εξεταστεί πρώτη φορά από οφθαλμίατρο;

Γράφει ο Δρ. Βασίλης Σκουτέρης MD, FEBO, Χειρουργός Οφθαλμίατρος Διευθυντής και Επιστ. υπεύθυνος Οφθαλμολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Αθηνών και Παίδων, Επιστημονικός συνεργάτης Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου Laservision, Εξειδικευμένος στο Παν. Νοσοκομείο της Οξφόρδης, μέλος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οφθαλμολογίας

Ο πρώτος έλεγχος σε ένα παιδί πρέπει να γίνεται συνήθως μετά τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής. Ο λόγος είναι ότι από αυτήν την ηλικία και μετά το παιδί είναι σε θέση να συνεργαστεί και να έχουμε αντικειμενικά ευρήματα για τη όραση του. Είμαστε δηλαδή σε θέση να δούμε πραγματικά εάν το παιδί έχει καλή όραση ή όχι. Αυτό φυσικά ισχύει σε περίπτωση που οι γονείς δεν έχουν παρατηρήσει κάτι παθολογικό ή ακόμα και κάτι που να τους φαίνεται όχι απολύτως φυσιολογικό. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να γίνεται πλήρης έλεγχος με βυθοσκόπηση και υποκειμενικός διαθλαστικός έλεγχος με σκιασκοπία και πριν την ηλικία των τριών ετών.

Τι περιλαμβάνει ένα πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος στα παιδιά;

Το πρώτο και σημαντικότερο είναι ο έλεγχος της οπτικής οξύτητας αλλά και η διάθλαση δηλαδή η μέτρηση για το εάν το παιδί χρειάζεται γυαλιά και με ποιους βαθμούς. Απαραίτητος είναι και ο έλεγχος της οφθαλμo-κινητικότητας και της ορθοφορίας δηλαδή εάν τα μάτια κινούνται σε όλες τις θέσεις ή εάν υπάρχει κάποιος κρυφός στραβισμός. Ο έλεγχος της χρωματικής αντίληψης γίνεται με τους πίνακες του Ishihara και ο έλεγχος της στερεοσκοπικής όρασης με το stereo test. Ελέγχουμε το πρόσθιο ημιμόριο με την σχισμοειδή λυχνία, μετράμε την πίεση στα μάτια του παιδιού και βγάζουμε σταγόνες για το τελευταίο κομμάτι της εξέτασης που είναι η βυθοσκόπηση.

Πότε ένα παιδί θα πρέπει να φορέσει γυαλιά;

Συνήθως δίνεται η σύσταση να φορέσει ένα παιδί γυαλιά όταν η όραση του δεν είναι όσο θα έπρεπε να είναι σύμφωνα με την ηλικία του. Επίσης όταν ένα παιδί εμφανίσει κάποιο στραβισμό τότε εάν υπάρχει διαθλαστικό σφάλμα τις περισσότερες φορές πρέπει να διορθωθεί.

Τι είναι το τεμπέλικο μάτι ή αλλιώς αμβλυωπία;

Αμβλυωπία είναι η μειωμένη όραση στο ένα ή και τα δύο μάτια λόγω του ότι ο εγκέφαλος και το μάτι δεν λειτουργούνε καλά μαζί. Όταν ο εγκέφαλος λαμβάνει μια θολή εικόνα δεν αναπτύσσεται σωστά με αποτέλεσμα να αγνοεί μία από τις δύο εικόνες η οποία και θολώνει την συνολική όραση. Η συχνότερη αιτία αμβλυωπίας είναι κάποιο διαθλαστικό σφάλμα δηλαδή μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμός. Έτσι το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της αμβλυωπίας είναι η συνεχόμενη χρήση γυαλιών και στην συνέχεια και αν δεν φτάσει η όραση στο επιθυμητό επίπεδο γίνεται αποκλεισμός του “καλού” ματιού. Αυτό αρχικά γίνεται για λίγες ώρες και εάν δεν υπάρχει βελτίωση οι ώρες αυτές αυξάνονται.

Πότε ένα παιδί μπορεί να φορέσει φακούς επαφής;

Για να αρχίσει κανείς να κάνει χρήση φακών επαφής καταρχήν θα πρέπει να έχει την ωριμότητα να τους αντιμετωπίσει με την σοβαρότητα που τους αναλογεί. Οι φακοί επαφής είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο αλλά πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα γιατί εγκυμονούν πολλούς κινδύνους. Ως αναφορά το ανατομικό κομμάτι για να ξεκινήσει κάνεις να κάνει χρήση φακών επαφής θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η σωματική του ανάπτυξη δηλαδή τουλάχιστον μετά τα 16 έτη της ηλικίας. https://skouteris.gr/

 

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από 15 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο οφείλονται σε περιβαλλοντικά αίτια που μπορούν να αποφευχθούν.

Διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και τους φροντιστές τους στην Τρίπολη

Συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και τους φροντιστές τους το οποίο υλοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) σε τρεις πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και τους φροντιστές τους στην Τρίπολη στις 9 και 10 Ιουνίου 2023.

Δωρεάν Τεστ Παπανικολάου στον Δήμο Ωραιοκάστρου

Από τον Δήμο Ωραιοκάστρου ανακοινώνεται ότι το Κέντρο Υγείας Διαβατών, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πολιτικών Ισότητας των Φύλων, Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτισμού, θα διεξάγει ΔΩΡΕΑΝ Τεστ Παπανικολάου