Παιδικά καθίσματα: τι πρέπει να προσέξετε

Τα παιδικά καθίσματα συχνά δεν εφαρμόζουν σωστά στο εσωτερικό των οικογενειακών οχημάτων, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους, δείχνει μια σχετική μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στο 42 % των περιπτώσεων, τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου δεν είναι συμβατά με το μέγεθος και το σχήμα των καθισμάτων των αυτοκινήτων.

Οι γονείς ή φροντιστές χρησιμοποιούν πετσέτες ή άλλα υλικά προκειμένου να εφαρμόσει το παιδικό κάθισμα μέσα στο αυτοκίνητό τους, αλλά με αυτό τον τρόπο μπορεί να διακυβεύεται περαιτέρω η κατάλληλη εγκατάσταση, πρόσθεσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Θέλω να τονίσω ότι όλα τα καθίσματα αυτοκινήτου είναι ασφαλή και έχουν περάσει ομοσπονδιακούς κανονισμούς. Αλλά, για να βελτιστοποιήσετε πραγματικά την ασφάλεια του παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου και να παρέχει την καλύτερη προστασία για το παιδί, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει σωστά στο όχημα», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Julie Bing.

«Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους γονείς να λαμβάνουν μετρήσεις από το αυτοκίνητό τους, προκειμένου να πάρουν την πιο τεκμηριωμένη απόφαση και να κάνουν την ασφαλέστερη επιλογή καθίσματος αυτοκινήτου για το παιδί τους», πρόσθεσε.

Στη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν τις διαστάσεις 61 οχημάτων, καθώς και 59 παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων, προκειμένου να εντοπίσουν αυτά που ήταν τα λιγότερο συμβατά.

Μετά την ανάλυση 3.600 πιθανών συνδυασμών παιδικών καθισμάτων και καθισμάτων οχημάτων και την εξέταση 34 πραγματικών εγκαταστάσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι λιγότερο από το 60 % των συνδυασμών βρεφικού καθίσματος που κοιτάει προς τα πίσω και καθίσματος του οχήματος οδήγησε σε κατάλληλη προσαρμογή, κατά την οποία η γωνία του πίσω καθίσματος και η γωνία της βάσης του παιδιού καθίσματος εφάρμοζαν σύμφωνα με τις απαιτήσεις των κατασκευαστών.

Στους περισσότερους από το 63 %  των συνδυασμών του στραμμένου προς τα πίσω παιδικού καθίσματος και καθίσματος του οχήματος και σε περισσότερους από το 62 % των συνδυασμών που αφορούσαν τα παιδικά καθίσματα που κοιτούν προς τα εμπρός, το πλάτος της βάσης των παιδικών καθισμάτων εφάρμοζαν καλά με το κοίλωμα του καθίσματος του αυτοκινήτου, έδειξαν  τα ευρήματα.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από το 66 % των συνδυασμών δεν είχαν σωστή εφαρμογή με τα προσκέφαλα του αυτοκινήτου.

Οι ερευνητές προειδοποιούν τους γονείς να επιβεβαιώνουν ότι οι γωνίες των καθισμάτων του οχήματος και τα παιδικά καθίσματα ευθυγραμμίζονται σωστά, λαμβάνοντας υπόψη, το προσκέφαλο του αυτοκινήτου.

«Προτείνουμε οι γονείς να πηγαίνουν στο κατάστημα και να ρωτούν αν μπορούν να πάρουν το μοντέλο από το ράφι και να βγουν έξω στο αυτοκίνητό τους για να το δοκιμάσουν»,  δήλωσε η Bing. «Μπορεί να δούμε ένα εξαιρετικό κάθισμα στο ράφι και να έχει τις καλύτερες αξιολογήσεις ασφάλειας, αλλά, να μην ταιριάζει στο όχημά μας, οπότε δεν είναι η καλύτερη επιλογή για εμάς».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Traffic Injury Prevention.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Στην Αθήνα το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας

Το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας (8th World Conference on Research Integrity ) συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το WCRI Foundation.

ΕΟΔΥ: Τι ανακοίνωσε για την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην  Μαγνησία

Με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην ΠΕ Μαγνησίας, οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ συστήνουν την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου.

“Αγλαΐα Κυριακού”: Κανονικά θα λειτουργούν από Δευτέρα 3 Ιουνίου τα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου

Κανονικά  θα πραγματοποιούνται από την Δευτέρα 3 Ιουνίου τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού".