Η γονική ψυχρότητα παράγοντας κινδύνου για παιδική παχυσαρκία

Τα παιδιά που αντιμετωπίζονται αυταρχικά και ψυχρά από τους γονείς τους είναι πιο πιθανό να μεγαλώσουν ως υπέρβαρα ή παχύσαρκα, σύμφωνα με μελέτη που προσδιορίζει την επίδραση των τρόπων γονικής μέριμνας στο σωματικό βάρος των παιδιών.

Ερευνητική ομάδα από το Imperial College του Λονδίνου, σε μια ανάλυση 10.510 παιδιών στην Αγγλία, διαπίστωσε ότι τα παιδιά με αυταρχικούς ή αμελείς γονείς -δύο τύποι γονικής μέριμνας που χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως έλλειψη ζεστασιάς – εμφάνιζαν μεγαλύτερο σωματικό βάρος σε όλη την παιδική και εφηβική τους ηλικία.

Τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής αυτής μελέτης, που ανακοινώθηκαν στο Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας, υποστηρίζουν ότι η γονική μέριμνα που βασίζεται στην ζεστασιά και την τρυφερότητα είναι το κλειδί για ένα υγιές βάρος.

Σύμφωνα με την Louise Baur, πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας, «οι γονείς που είναι σε θέση να θέτουν κατάλληλα όρια για το παιδί τους μέσα από μια ζεστή και τρυφερή σχέση είναι σε καλύτερη θέση να βοηθήσουν το παιδί τους να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιές».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παιδική παχυσαρκία έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας στο δυτικό κόσμο και είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση καθώς συνοδεύεται από σοβαρές επιπλοκές για την υγεία, τόσο άμεσες όσο και απώτερες. Ένα παχύσαρκο παιδί έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να γίνει ένας παχύσαρκος ή υπέρβαρος ενήλικας .

Στην Αγγλία η παιδική παχυσαρκία  αποτελεί ένα αυξανόμενο πρόβλημα με περισσότερα από το ένα τέταρτο των παιδιών ηλικίας 4 και 5 ετών να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Αυτό το ποσοστό εκτινάσσεται στο 40% για παιδιά ηλικίας 10 έως 11 ετών.

Μέσα από την μελέτη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με αμελείς ή αυταρχικούς γονείς ήταν κατά μέσο όρο 1,5 κιλό βαρύτερο από τα παιδιά με τρυφερούς γονείς. Διαπίστωσαν επίσης ότι αυτά τα συγκεκριμένα στυλ γονικής μέριμνας επηρέαζαν το βάρος των παιδιών τους τόσο κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, όσο και κατά την πρώιμη εφηβεία, την ύστερη εφηβεία και την πρώιμη ενήλικη ζωή.

Για τους ερευνητές, ο αυταρχικός και ψυχρός γονέας εμφανίζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με κυριότερα το να είναι απαιτητικός, να θέλει να έχει πάντα τον έλεγχο, να μην εκφράζει τρυφερά και ζεστά συναισθήματα προς το παιδί ούτε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του.

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και ερευνήτρια στο Imperial College Dr.Alexa Segal, « το να μην επιτρέπει ο γονιός στο παιδί να επιλέξει ένα σνακ όταν πεινάει ή να προσπαθεί να ελέγξει την πρόσληψη τροφής του παιδιού, πιέζοντάς το, για παράδειγμα, να καθαρίσει το πιάτο του ακόμα και όταν δεν πεινάει, θα μπορούσε να οδηγήσει το παιδί στο να μην αναπτύξει τη δική του ικανότητα ρύθμισης της ενεργειακής πρόσληψης».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί επιτρέπουν την αποκρυπτογράφηση του τρόπου με τον οποίο η γονική συμπεριφορά επηρεάζει το σωματικό βάρος του παιδιού. Μια τέτοια διαπίστωση, όπως τονίζουν, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην χάραξη πολιτικών κατά της παιδικής παχυσαρκίας και την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών προγραμμάτων για τη διατροφική και σωματική υγεία.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

14ο Συνέδριο «Future of Healthcare in Greece»: Ο Δρόμος προς την Υγειονομική Περίθαλψη Βασισμένη στην Αξία

Η «Διαμόρφωση ενός Υγιούς Μέλλοντος: Ο Δρόμος προς την Υγειονομική Περίθαλψη Βασισμένη στην Αξία» είναι το κεντρικό θέμα του 14ου Συνεδρίου «Future of Healthcare in Greece» που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου στην Αθήνα.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος στηρίζει το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis

Συνεχίζεται για δέκατη χρονιά η μεγάλη προσφορά της ΑΒ Βασιλόπουλος μέσα από την υποστήριξη του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ που υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis σε σχολεία ευπαθών περιοχών της χώρας.

Η σχέση των εφήβων με τους γονείς τους: Νεότερα ερευνητικά δεδομένα του ΕΠΙΨΥ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, στις 15 Μαΐου, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής - ΕΠΙΨΥ δημοσιοποιεί σχετικά ευρήματα της πιο πρόσφατης (2022) Πανελλήνιας έρευνας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των έφηβων- μαθητών.