Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: χρήσιμα tips για να την αποφύγετε

Οι παρακάτω διατροφικές συστάσεις μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της παλινδρόμησης γαστρικού οξέος:

Καταναλώνετε τροφές ολικής άλεσης πλούσιες σε φυτικές ίνες. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη παράγουν υπερβολικές ποσότητες οξέος, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Από την άλλη, τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά με ρίζα, όπως καρότα και παντζάρια και πράσινα λαχανικά, όπως σπαράγγια, πράσινα φασόλια και μπρόκολο μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε χορτάτοι χωρίς την παλινδρόμηση οξέος που προκαλείται από την υπερκατανάλωση τροφής.

Διατηρήστε ένα φυσιολογικό βάρος. Εάν είστε υπέρβαροι, η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης γαστρικού οξέος. Η απώλεια βάρους μπορεί παράλληλα να αποτρέψει ή να αναβάλει την ανάγκη λήψης φαρμάκων καταστολής του οξέος σύμφωνα με τους γαστρεντερολόγους.

Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και το κάπνισμα. Οι συνήθειες αυτές αποτελούν ελκυστικούς παράγοντες που πυροδοτούν την παλινδρόμηση γαστρικού οξέος. Πίνετε υγρά μεταξύ των γευμάτων αντί κατά τη διάρκεια τους. Η συνήθεια να πίνετε καθώς τρώτε προσθέτει περισσότερο όγκο στο στομάχι σας και αυτό μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέος.

Τρώτε μικρότερα και τακτικότερα γεύματα, πιο νωρίς μέσα στην ημέρα και μασάτε αργά την τροφή σας. Προσπαθήστε να τρώτε αργά, να μασάτε καλά και να μην πέφτετε στο κρεβάτι τουλάχιστον όχι προτού περάσουν τρεις ώρες μετά το φαγητό. Πάρτε το χρόνο σας και απολαύστε το γεύμα σας λένε οι ειδικοί.

Όλες αυτές οι στρατηγικές θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την πίεση που υφίσταται το πεπτικό σας σύστημα και θα βοηθήσουν ώστε οι τροφές να περάσουν πιο γρήγορα και πιο εύκολα μέσα από το πεπτικό σας. Μην ξεχνάτε ότι η πέψη ξεκινά με τα ένζυμα στο σάλιο σας, τα οποία αρχίζουν να εκκρίνονται από τη στιγμή που σκέφτεστε, μυρίζετε ή βλέπετε το φαγητό. Πρέπει, λοιπόν, να προσπαθήσετε να είστε ήρεμοι προτού ακόμη αρχίσετε να καταναλώνετε το φαγητό σας και να το μασάτε καλό καθώς αυτό θα βοηθήσει το πεπτικό σας σύστημα για να το επεξεργαστεί αποτελεσματικότερα.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες»: Διαδραστικό webinar του ΕΛ.Ι.ΚΑΡΔ.ΜΕΤ. 

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Καρδιολογίας και Μεταβολισμού διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Καρδιακή Ανεπάρκεια & Συννοσηρότητες», με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού.

Θεσσαλονίκη: Δράση προαγωγής υγείας για την πρόληψη της μαθητικής διαρροής

Το τμήμα Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής, το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά και το Δημοτικό Πολυϊατρείο του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης συνδιοργανώνουν δράση με τους Γιατρούς του Κόσμου, με στόχο την πρόληψη της μαθητικής διαρροής και την ενίσχυση της σχολικής φοίτησης.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Καμπάνια ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια

Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία πραγματοποιεί πανελλήνια Καμπάνια ενημέρωσης πολιτών-ασθενών, με δράσεις πρόληψης καρδιαγγειακής υγείας.