Τα οφέλη της στοχευμένης παρηγορητικής φροντίδας για τους ασθενείς με καρκίνο

Η επιλογή του κατάλληλου χρόνου για την εξειδικευμένη παρηγορητική φροντίδα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο προσδόκιμο ζωής για ασθενείς με καρκίνο σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η Ανακουφιστική Φροντίδα (Palliative Care) σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παρηγορητικής Φροντίδας είναι η ενεργός συνολική φροντίδα των ασθενών με απειλητικό για τη ζωή τους νόσημα που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπευτική αγωγή. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της πρόληψης και ανακούφισης από το «υποφέρειν», δηλαδή την έγκαιρη αναγνώριση και ορθή αξιολόγηση και αντιμετώπιση του πόνου και των λοιπών οργανικών, ψυχοκοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων.

Η ανακουφιστική – παρηγορητική φροντίδα είναι διεπιστημονική στην προσέγγιση της και περιλαμβάνει τόσο τον ασθενή όσο και την οικογένεια του. Βασικός στόχος της παρηγορητικής φροντίδας είναι η εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής ποιότητας ζωής του ασθενή μέχρι τον θάνατο.

Ερευνητική ομάδα από το Karl Landsteiner University of Health Sciences στην Αυστρία, μέσα από την μελέτη 152 ασθενών, θέλησε να διερευνήσει εάν η έγκαιρη έναρξη της παρηγορητικής φροντίδας μπορεί να είναι επωφελής στους  καρκινοπαθείς που δεν έχουν καμία θεραπευτική επιλογή.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το προσδόκιμο ζωής των καρκικοπαθών εξαρτάται τόσο από τον λόγο παραπομπής για ειδική παρηγορητική φροντίδα όσο και από τον χρόνο έναρξης της σε σχέση με την πορεία της νόσου.

Πρόσφατες συστάσεις του ΠΟΥ υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα για έγκαιρη έναρξη της παρηγορητικής φροντίδας για καρκινοπαθείς που δεν έχουν καμία θεραπευτική επιλογή. Γίνεται διάκριση μεταξύ της ειδικής παρηγορητικής φροντίδας (SPC) και της «κανονικής» παρηγορητικής φροντίδας (PC). Η ειδική ανακουφιστική φροντίδα πραγματοποιείται από μια διεπιστημονική ομάδα, που περιλαμβάνει εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και ειδικούς ιατρούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Klaus Hackner, «η μελέτη δείχνει ότι οι ασθενείς που ξεκίνησαν την ανακουφιστική – παρηγορητική φροντίδα τουλάχιστον 60 ημέρες πριν από το θάνατό τους έζησαν σημαντικά περισσότερο. Αυτό είναι μια σαφής ένδειξη ότι ο χρόνος έναρξης της ανακουφιστικής φροντίδας σε σχέση με την υπολειπόμενη διάρκεια ζωής μπορεί να είναι αποφασιστικής σημασίας για το προσδόκιμο ζωής των προσβεβλημένων».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ανάγκες των ανθρώπων που ζουν με καρκίνο, μαζί με τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει για την αποτελεσματικότητα της παρηγορητικής φροντίδας, σημαίνει ότι πρέπει τώρα να προσφέρεται ευρύτερα και να ενσωματωθεί ταχύτερα σε όλες τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης

Πηγή:  Karl Landsteiner University of Health Sciences 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Διπλή μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Ασθενής 53 ετών υποβλήθηκε επιτυχώς στις 6 Απριλίου 2024 σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».

Πρόγραμμα Ψυχικής Ενδυνάμωσης Παιδιών και Εφήβων σε ακριτικά νησιά του Β. Αιγαίου: Απολογιστική εκδήλωση

Βασικός σκοπός του προγράμματος που υλοποίησε το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου ήταν να ενισχύσει τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας παιδιών και εφήβων μέσα από βιωματικά εργαστήρια. 

Με την συμμετοχή κορυφαίων ειδικών το 9ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ)

Κύριο θέμα του 9ου συνεδρίου HTA είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που ανακύπτουν με την εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΕ για την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας που θα επιτρέψει ζωτικής σημασίας καινοτόμες τεχνολογίες υγείας να είναι ευρύτερα διαθέσιμες.