Τα οφέλη της στοχευμένης παρηγορητικής φροντίδας για τους ασθενείς με καρκίνο

Η επιλογή του κατάλληλου χρόνου για την εξειδικευμένη παρηγορητική φροντίδα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο προσδόκιμο ζωής για ασθενείς με καρκίνο σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η Ανακουφιστική Φροντίδα (Palliative Care) σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παρηγορητικής Φροντίδας είναι η ενεργός συνολική φροντίδα των ασθενών με απειλητικό για τη ζωή τους νόσημα που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπευτική αγωγή. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της πρόληψης και ανακούφισης από το «υποφέρειν», δηλαδή την έγκαιρη αναγνώριση και ορθή αξιολόγηση και αντιμετώπιση του πόνου και των λοιπών οργανικών, ψυχοκοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων.

Η ανακουφιστική – παρηγορητική φροντίδα είναι διεπιστημονική στην προσέγγιση της και περιλαμβάνει τόσο τον ασθενή όσο και την οικογένεια του. Βασικός στόχος της παρηγορητικής φροντίδας είναι η εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής ποιότητας ζωής του ασθενή μέχρι τον θάνατο.

Ερευνητική ομάδα από το Karl Landsteiner University of Health Sciences στην Αυστρία, μέσα από την μελέτη 152 ασθενών, θέλησε να διερευνήσει εάν η έγκαιρη έναρξη της παρηγορητικής φροντίδας μπορεί να είναι επωφελής στους  καρκινοπαθείς που δεν έχουν καμία θεραπευτική επιλογή.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το προσδόκιμο ζωής των καρκικοπαθών εξαρτάται τόσο από τον λόγο παραπομπής για ειδική παρηγορητική φροντίδα όσο και από τον χρόνο έναρξης της σε σχέση με την πορεία της νόσου.

Πρόσφατες συστάσεις του ΠΟΥ υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα για έγκαιρη έναρξη της παρηγορητικής φροντίδας για καρκινοπαθείς που δεν έχουν καμία θεραπευτική επιλογή. Γίνεται διάκριση μεταξύ της ειδικής παρηγορητικής φροντίδας (SPC) και της «κανονικής» παρηγορητικής φροντίδας (PC). Η ειδική ανακουφιστική φροντίδα πραγματοποιείται από μια διεπιστημονική ομάδα, που περιλαμβάνει εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και ειδικούς ιατρούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Klaus Hackner, «η μελέτη δείχνει ότι οι ασθενείς που ξεκίνησαν την ανακουφιστική – παρηγορητική φροντίδα τουλάχιστον 60 ημέρες πριν από το θάνατό τους έζησαν σημαντικά περισσότερο. Αυτό είναι μια σαφής ένδειξη ότι ο χρόνος έναρξης της ανακουφιστικής φροντίδας σε σχέση με την υπολειπόμενη διάρκεια ζωής μπορεί να είναι αποφασιστικής σημασίας για το προσδόκιμο ζωής των προσβεβλημένων».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ανάγκες των ανθρώπων που ζουν με καρκίνο, μαζί με τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει για την αποτελεσματικότητα της παρηγορητικής φροντίδας, σημαίνει ότι πρέπει τώρα να προσφέρεται ευρύτερα και να ενσωματωθεί ταχύτερα σε όλες τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης

Πηγή:  Karl Landsteiner University of Health Sciences 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Άγχος ή Δύσπνοια;

Πολλές φορές δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε εάν η δυσκολία που έχουμε στην αναπνοή μας οφείλεται σε άγχος, ή σε παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν πραγματική δύσπνοια.

Ποια ομάδα αίματος αντιμετωπίζει μικρότερο κίνδυνο Covid λοίμωξης ;

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα αποτελέσματα νέας πολυκεντρικής μελέτης από τη Γαλλία, τα άτομα με ομάδα αίματος Ο έχουν μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης SARS-CoV-2.

Οι μέλισσες, πηγή πληροφοριών για την υγεία των κατοίκων των πόλεων

Οι μέλισσες θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες για το μικροβιακό τοπίο των πόλεων, στις οποίες αναζητούν τροφή, και άρα στοιχεία τόσο για την υγεία των κυψελών όσο και για την ανθρώπινη υγεία