spot_imgspot_img

Η νόσηση με Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

Σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο 8ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Βιέννη, τα άτομα που νόσησαν με Covid-19  έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως οι νόσοι  Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Ερευνητές του κορυφαίου νοσοκομείου της Δανίας Rigshospitalet, με επικεφαλής τον καθηγητή Νευρολογίας Δρ. Pardis Zarifkar, ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 920.000 άτομα, εκ των οποίων 43.375 είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι είχαν βρεθεί θετικοί στον COVID-19 διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο για νόσο του Αλτσχάιμερ, νόσο του Πάρκινσον και ισχαιμικό εγκεφαλικό.

Η μελέτη ανέλυσε νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς στη Δανία μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Νοεμβρίου 2021, καθώς και ασθενείς με γρίπη κατά την αντίστοιχη προ-πανδημική περίοδο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστικές τεχνικές για τον υπολογισμό του σχετικού κινδύνου και τα αποτελέσματα στρωματοποιήθηκαν σύμφωνα με την κατάσταση νοσηλείας, την ηλικία, το φύλο και τις συννοσυρότητες.

Από τα 919.731 άτομα που έκαναν τεστ για COVID-19 στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα 43.375 άτομα που βρέθηκαν θετικά είχαν 3,5 φορές αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, 2,6 φορές με τη νόσο του Πάρκινσον, 2,7 φορές με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και 4,8 φορές με ενδοεγκεφαλική αιμορραγία. Η συχνότητα άλλων νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η βαριά μυασθένεια, το σύνδρομο Guillain-Barré και η ναρκοληψία δεν αυξήθηκε μετά από COVID-19, γρίπη ή πνευμονία.

Μόνο οι ασθενείς άνω των 80 ετών με κορωνοϊό είχαν 1,7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για ισχαιμικό εγκεφαλικό σε σχέση με όσους είχαν περάσει γρίπη ή πνευμονία βακτηριακής αιτιολογίας.

«Βρήκαμε στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης νευροεκφυλιστικών και εγκεφαλοαγγειακών παθήσεων στους ασθενείς με Covid-19. Όμως, με εξαίρεση το ισχαιμικό εγκεφαλικό, οι περισσότερες νευρολογικές διαταραχές για όσους έχουν νοσήσει με Covid– 19 δεν φαίνεται να είναι συχνότερες σε σχέση με τον αντίστοιχο κίνδυνο που υπάρχει μετά από γρίπη ή  πνευμονία. Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα είναι χρήσιμα γιατί θα βοηθήσουν στην κατανόηση της μακροπρόθεσμης επίδρασης του COVID-19 στον οργανισμό και του ρόλου που διαδραματίζουν οι λοιμώξεις στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες και τα εγκεφαλικά» δήλωσε ο Δρ. Pardis Zarifkar.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;