ΠΑ.Σ.ΠΑ.Μ.Α.: Έκκληση σε πολίτες με ομάδα αίματος ρέζους αρνητικό

Επείγουσα έκκληση για αίμα απευθύνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ).

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΠΑΣΠΑΜΑ, περίπου 800 πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία (Θαλασσαιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» αντιμετωπίζουν επικίνδυνες ελλείψεις αίματος στις ομάδες Rh (-) αρνητικό (ρέζους αρνητικό).

Τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα από την πανδημία και μετά, οι ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες ρέζους αρνητικό λαμβάνουν συστηματικά κατά το ήμισυ ποσότητες αίματος από αυτές που συνιστώνται για τη θεραπεία τους ενώ καλούνται να αναλάβουν μόνοι τους την ευθύνη εύρεσης αίματος για την μετάγγισή τους. Αυτό έχει επιφέρει σημαντική επιβάρυνση στην υγεία τους ενώ έχει αποδιοργανώσει τελείως τη ζωή τους.

Αυτό, πέρα από την έλλειψη Κεντρικού Σχεδιασμού και Λειτουργίας της αιμοδοσίας στη χώρα, οφείλεται και στο γεγονός ότι η ποσότητα του εισαγόμενου αίματος από την Ελβετία έχει μειωθεί κατά 8.000-10.000 μονάδες αίματος την τελευταία δεκαετία και το Νοσοκομείο καθώς και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) δεν έχουν καταφέρει να αντισταθμίσουν την απώλεια αυτών των μονάδων ώστε να συνεχίζονται οι μεταγγίσεις των ασθενών απρόσκοπτα.

Ο Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο καλεί όσους μπορούν να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, να διαθέσουν λίγο από το χρόνο τους  για τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς «ώστε να μην διακινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δωρίσουν αίμα στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» τις καθημερινές και το Σαββατοκύριακο από τις 9 π.μ. έως τις 1.30 μ.μ. και την Παρασκευή από τις 4 μ.μ. έως τις 7 μ.μ., κατόπιν συνεννόησης. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ. 210.7452036.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Εργαστήριο Θεραπευτικής Φωτογραφίας Από το «EYES OF LIGHT»

Στον 2ο κύκλο του Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης BREATH, υποδεχόμαστε με χαρά μια νέα συνεργασία με το Eyes Of Light – Φορέας Τέχνης στην Υγεία.

«ΠασΠορτ-Μία αληθινή περιπέτεια»: Διαδραστική παράσταση για την εμπειρία του καρκίνου του μαστού

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος παρουσιάζει την πρώτη site specific performance της με τίτλο «ΠασΠορτ - Μια Αληθινή Περιπέτεια», με επίκεντρο τον καρκίνο του μαστού.

Άνοια, Πριν και Μετά

Δεν είναι νωρίς να ενημερωθείς, δεν είναι αργά να δράσεις.