Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Όλα όσα πρέπει να προσέχουμε στη διατροφική μας συμπεριφορά, ώστε να αποφύγουμε ανεπιθύμητα προβλήματα υγείας το Πάσχα.

Το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα είναι μια ξεχωριστή ευκαιρία να βρεθούμε με αγαπημένα πρόσωπα και να απολαύσουμε όμορφες στιγμές μαζί τους.

Ωστόσο, πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας “βγάζουν” από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.

Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ειδική Παθολόγος.

Πολλοί άνθρωποι επωφελούνται από την καθαρτική δύναμη της νηστείας της Μεγάλης Εβδομάδας. Εξάλλου, η Μελέτη των Επτά Χωρών που απετέλεσε ορόσημο στην προληπτική Ιατρική (1958-Ancel Keys και συν.) και ανέδειξε τα σημαντικά οφέλη της ελληνικής παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής για την υγεία, στον ελλαδικό χώρο περιέλαβε πληθυσμούς μεγάλο μέρος των οποίων νήστευε όλη τη Μ. Σαρακοστή, σύμφωνα με τις ορθόδοξες χριστιανικές παραδόσεις.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με μελέτες, ενώ τα παθολογικά προβλήματα υγείας στον ελληνικό πληθυσμό παρουσιάζουν σαφή κάμψη κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, κατά το Πάσχα και τις ημέρες που ακολουθούν εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένα. Συνήθη λάθη που γίνονται είναι:

-Μετά τη νηστεία κάνετε το λάθος της βουλιμικής υπερφαγίας.

Μετά την Ανάσταση θέλετε  να φάτε ταυτόχρονα όλα όσα έχετε στερηθεί: το κρέας, τα γλυκά, τα πικάντικα τυριά. Ως αποτέλεσμα ποικίλα προβλήματα αναδύονται όπως πόνος στο στομάχι, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, επίμονη δυσπεψία. Εάν το βράδυ της Ανάστασης φάτε μόνο παραδοσιακή μαγειρίτσα ή το οικογενειακό γεύμα με κρέας που συνηθίζετε και αφήσετε τα υπόλοιπα εδέσματα για την επομένη, πολλά προβλήματα θα είχαν αποφευχθεί.  Καλό είναι τα γλυκά να καταναλώνονται το πρωί ή το απόγευμα μακράν των κυρίων γευμάτων και όχι αμέσως μετά

-Αναμένοντας το γεγονός της Ανάστασης δεν τρώτε τίποτε επί ένα ή δύο 24ωρα.

Με την τακτική αυτή πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι ελέγχουν καλύτερα την θερμιδική πρόσληψη και απολαμβάνουν καλύτερα τα αναστάσιμα εδέσματα. Η παρατεταμένη διατροφική στέρηση και η απότομη επανασίτιση ωστόσο, ενδέχεται να προκαλέσουν αφυδάτωση ή πεπτικά προβλήματα όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η παρατεταμένη διατροφική στέρηση διαταράσσει την ομαλή ροή της χολής, φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές χοληδόχου κύστεως σε ευαίσθητα άτομα. Επιπροσθέτως, οι διαβητικοί ενδέχεται να παρουσιάσουν σοβαρά επεισόδια υπογλυκαιμίας. Φάτε ελαφρά κατά τις ημέρες που προηγούνται της Ανάστασης μην παραλείποντας τα νηστήσιμά σας γεύματα.

-Κάνετε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες καταστάσεις που ενδέχεται να εμφανιστούν ακόμη και με κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ είναι η εμπλοκή σε τροχαία ατυχήματα, ο πονοκέφαλος, η ναυτία, η ευαισθησία στο φως, η υπνηλία, το φούσκωμα, η δυσφορία, το hangover από το αλκοόλ της επόμενης ημέρας. Σε σοβαρές περιπτώσεις ηπατική βλάβη, παγκρεατίτιδα, αναπνευστική καταστολή, σπασμοί, κώμα, θάνατος απειλούν τον πότη. Η νόθευση των αλκοολούχων ποτών αποτελεί επίσης σημαντικό πρόβλημα. Μην οδηγήσετε εάν πρόκειται να καταναλώσετε αλκοόλ, προτιμάτε υψηλής ποιότητας σφραγισμένα ποτά, προτιμήστε να μην καταναλώσετε πάνω από ένα-δύο ποτά κατά την οικογενειακή συνεστίαση εφόσον είστε υγιής. Εάν πάσχετε από χρόνιο πρόβλημα υγείας ή λαμβάνετε χρόνια φάρμακα ή έχετε ιδιαίτερη ευαισθησία στο αλκοόλ, ενδέχεται να μην μπορείτε να καταναλώσετε καθόλου αλκοόλ.

-Δεν τηρείτε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής κατά την προετοιμασία και την βρώση των εδεσμάτων.

Ως αποτέλεσμα προκαλούνται γαστρεντερίτιδες και οξείες τροφικές δηλητηριάσεις, με συμπτώματα  όπως επιγαστρικά άλγη διάρροια, εμετός, πυρετός, αιματηρή κένωση. Πρέπει να πλένετε καλά τα χέρια σας τουλάχιστον επί εικοσιπέντε δευτερόλεπτα. Τα τρόφιμα δεν πρέπει να εκτίθενται στον αέρα, αλλά να συντηρούνται σωστά στο ψυγείο. Να μαγειρεύετε επαρκώς τα τρόφιμα και να μην τα καταναλώνετε ωμά εκτός εάν πρόκειται για καλά πλυμένα φρούτα και σαλάτες.

Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται κατά την κοπή και την προετοιμασία του ωμού κρέατος και των ψαριών πρέπει να πλένονται καλά με καυτό νερό και σαπούνι. Το φαγητό πρέπει να σερβίρεται ζεματιστό.  Δεν πρέπει να καταναλώνονται αμφιβόλου προέλευσης ποτά, νερό, παγάκια, τρόφιμα, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

-Τρώτε μετά την Ανάσταση και κοιμάστε με γεμάτο στομάχι.

Το αποτέλεσμα είναι ξινίλα, διαταραχές ύπνου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Όλα τα παραπάνω προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν εάν το αναστάσιμο δείπνο σας μαγειρευτεί χωρίς μεγάλες ποσότητες άλατος, βουτύρου, ή μπαχαρικών, εάν αποφύγετε να τρώτε γρήγορα, εάν μεριμνήσετε ώστε το μάσημα κάθε μπουκιάς να γίνεται με επάρκεια και εάν δεν κοιμηθείτε άμεσα μετά το αναστάσιμο δείπνο σας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε ποια ηλικία είναι αναγκαία η κολονοσκόπηση;

Για τους περισσότερους, η ηλικία προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ξεκινά στα 45 έτη. Η τρέχουσα σύσταση είναι κυρίως για άτομα μέσου κινδύνου, δηλαδή εκείνα που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή συμπτώματα.

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά στα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: 12 Σημαντικές ερωτήσεις για το άσθμα

Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του αναπνευστικού. Συνεπώς ο ορισμός του υποδηλώνει ότι δε θεραπεύεται. Χάρη στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή όμως μπορεί να ελεγχθεί με επιτυχία.