Γιατί η παχυσαρκία είναι πιο επικίνδυνη για τους άνδρες;

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να αναπτύξουν καταστάσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Η μελέτη ρίχνει νέο φως στις βιολογικές διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών ποντικών, όσον αφορά ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία καθώς αποκαλύπτει “εντυπωσιακές” ανισότητες στα κύτταρα που κατασκευάζουν αιμοφόρα αγγεία στον λιπώδη ιστό των αρσενικών σε σύγκριση με τα θηλυκά ποντίκια.

Η παχυσαρκία, που έχει εξελιχθεί πλέον σε παγκόσμια μάστιγα, είναι γνωστό ότι μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης τύπου 2, ορισμένοι τύποι καρκίνου, υπνική άπνοια και προβλήματα στις αρθρώσεις.

Η πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Γιορκ ρίχνει φως στα βιολογικά υπόβαθρα σχετικά με τις διαφορές φύλου σε ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντικές διαφορές στα κύτταρα που δημιουργούν αιμοφόρα αγγεία στον λιπώδη ιστό των αρσενικών έναντι των θηλυκών ποντικών.

Η ερευνητική ομάδα σε μελέτη που έκανε σε αρσενικά και θηλυκά ποντίκια, εστίασε στις διαφορές, ανάλογα με το φύλο, στα ενδοθηλιακά κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων στον λιπώδη ιστό. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι διεργασίες που σχετίζονται με τον πολλαπλασιασμό νέων αιμοφόρων αγγείων ήταν υψηλές στα θηλυκά ποντίκια, ενώ τα αρσενικά είχαν υψηλό επίπεδο διεργασιών που σχετίζονταν με τη φλεγμονή.

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας Dr.Tara Haas « μέχρι σήμερα οι ερευνητές είχαν χρησιμοποιήσει μοντέλα τρωκτικών για να μελετήσουν την παχυσαρκία και τις ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης, αλλά συνήθως μελετούσαν τα αρσενικά τρωκτικά, επειδή τα θηλυκά είναι ανθεκτικά στην ανάπτυξη των ίδιων ασθενειών. Μας ενδιέφερε πραγματικά να διερευνήσουμε αυτή τη διαφορά επειδή, για εμάς, υποδείκνυε πως κάτι πραγματικά συναρπαστικό συμβαίνει στα θηλυκά, που τα προστατεύει ».

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη συμπεριφορά των ενδοθηλιακών κυττάρων όταν τα αφαιρούσαν από το σώμα και τα μελετούσαν σε εργαστηριακές συνθήκες. Τα θηλυκά ενδοθηλιακά κύτταρα αναδιπλασιάστηκαν γρηγορότερα, ενώ τα ανδρικά ενδοθηλιακά κύτταρα παρουσίασαν μεγαλύτερη ευαισθησία σε ένα φλεγμονώδες ερέθισμα. Συγκρίνοντας με προηγούμενα δημοσιευμένα σύνολα δεδομένων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ενδοθηλιακά κύτταρα από ηλικιωμένους αρσενικούς ποντικούς εμφάνιζαν επίσης ένα πιο φλεγμονώδες προφίλ σε σύγκριση με τα θηλυκά κύτταρα.

«Αυτό δεν είναι απλώς ένα θέμα που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Νομίζω ότι είναι ένα πολύ ευρύτερο θέμα που περιλαμβάνει επίσης την υγιή γήρανση. Ένα από τα ευρήματά μας είναι ότι θα υπάρξουν καταστάσεις όπου η θεραπεία που είναι ιδανική για τους άνδρες δεν θα είναι ιδανική για τις γυναίκες και το αντίστροφο”, υπογράμμισε η Dr. Haas.

Σύμφωνα με τους ερευνητές,  παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι και τα ποντίκια έχουν διαφορετικά γονίδια, τα ευρήματα της μελέτης τους μπορούν να βοηθήσουν μελλοντικά τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα γιατί η παχυσαρκία εκδηλώνεται διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό  iScience  https://www.cell.com/iscience/home

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος Μαστού: Οι ανανεωμένες οδηγίες προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου στις ΗΠΑ

Η Ομάδα Εργασίας Προληπτικής Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέδωσε πρόσφατα ανανεωμένες κατευθυντήριες οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση, σε ανάμνηση της ημερομηνίας γέννησης του μεγάλου ακτιβιστή, ιδεολόγου και ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκου Ντυνάν.

«Δικαιώματα στην Πράξη»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την καθολική πρόσβαση στην Υγεία

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και η ΑΜΚΕ Cohesion Network 2gether (Co2gether), παρουσίασαν το νέο καινοτόμο έργο «Δικαιώματα στην Πράξη: Προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων ασθενών στην Ελλάδα».