spot_imgspot_img

Η περιοδοντική νόσος επιδεινώνει τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ

Η μακροχρόνια έκθεση του οργανισμού στην περιοδοντική νόσο, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και εκφύλιση των εγκεφαλικών νευρώνων με αποτέλεσμα την εκδήλωσης συμπτωμάτων που μοιάζουν με αυτά της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Η περιοδοντίτιδα είναι μια σοβαρή φλεγμονή των ιστών, των αρθρώσεων και των οστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια, γνωστά ως περιδόντιο. Η περιοδοντίτιδα είναι μη αναστρέψιμη και εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια των δοντιών αλλά και σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές νόσοι ( ενδοκαρδίτιδα), εγκεφαλικά, αύξηση του σακχάρου στο αίμα, λοιμώξεις στους πνεύμονες.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο θέλησε να μελετήσει την επίπτωση των βακτηρίων της περιοδοντικής νόσου στην εγκεφαλική υγεία, και ιδιαίτερα στην άνοια.

Στην μελέτη χρησιμοποιήθηκαν εργαστηριακά ποντίκια, τα οποία οι ερευνητές χώρισαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα είχε δέκα ποντίκια στα οποία χορήγησαν  στοματικά περιοδοντικά βακτήρια επί 22 συνεχόμενες εβδομάδες. Η άλλη ομάδα, που περιελάμβανε επίσης δέκα ποντίκια και στα οποία δεν χορηγήθηκαν βακτήρια, λειτούργησε ως ομάδα ελέγχου.

Μετά από 22 εβδομάδες επαναλαμβανόμενης στοματικής χορήγησης βακτηρίων στην ομάδα μελέτης, οι ερευνητές μελέτησαν τον εγκεφαλικό φλοιό τους και κατ’ επέκταση την εγκεφαλική υγεία τους. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί στα περιοδοντικά βακτήρια είχαν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες συσσωρευμένου β-αμυλοειδούς, που σχηματίζει τις χαρακτηριστικές πλάκες στον εγκέφαλο των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ. Επίσης, στα ποντίκια αυτά εντοπίστηκε μεγαλύτερη εγκεφαλική φλεγμονή και λιγότεροι άθικτους νευρώνες λόγω της εκφύλισης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι τα βακτήρια που προκαλούν την περιοδοντίτιδα συνδέονται στενά με την φλεγμονή, η οποία μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξη της άνοιας και να οδηγήσει σε ταχύτερη μείωση των γνωστικών ικανοτήτων. Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ. Βατανάμπε  « τα στοιχεία αυτά όχι μόνο αποδεικνύουν ότι τα βακτήρια κινούνται από το στόμα προς τον εγκέφαλο αλλά και πως προκαλούν χρόνια φλεγμονή που συμβάλλει σε νευρολογικές βλάβες όμοιες με αυτές της νόσου Αλτσχάιμερ».

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE. https://journals.plos.org/plosone/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;