Πετέχειες: τι είναι και πως αντιμετωπίζονται

Εμφανίζετε κόκκινες κηλίδες στο δέρμα; Διαβάστε τι μπορεί να συμβαίνει…

Οι πετέχειες είναι μικροσκοπικές κηλίδες αίματος κάτω από το δέρμα ή στους βλεννογόνους (στόμα ή βλέφαρα). Είναι μωβ, κόκκινες ή καφέ κουκκίδες, η κάθε μια περίπου στο μέγεθος του κεφαλιού της καρφίτσας. Δεν είναι ανάγλυφες ή ανώμαλες.

Είναι οι πετέχειες εξάνθημα;

Οι πετέχειες μπορεί να μοιάζουν με εξάνθημα, αλλά δεν είναι. Αυτές οι κόκκινες κουκκίδες στο δέρμα προκαλούνται από σπασμένα τριχοειδή αγγεία, μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα. Δεν προκαλούν φαγούρα ή πόνο.

Εάν πιέσετε τις πετέχειες, θα παραμείνουν μωβ, κόκκινες ή καφέ. Αλλά αν πιέσετε ένα εξάνθημα, θα είναι χλωμό ή πιο ανοιχτό.

Πού μπορεί να εκδηλωθούν οι πετέχειες;

Οι πετέχειες μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά συνήθως εντοπίζονται πάνω ή σε:

  • Μέσα στα βλέφαρα
  • Στα πόδια
  • Στο στόμα
  • Στο στομάχι

Πιθανές αιτίες

Πολλά πράγματα μπορούν να οδηγήσουν σε πετέχειες, από απλές και αναστρέψιμες αιτίες έως σοβαρές ασθένειες:

Ενδοκαρδίτιδα: Η ενδοκαρδίτιδα είναι μια λοίμωξη στο βλεννογόνο της καρδιάς. Άλλα σημάδια περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, κόπωση, πόνους στο σώμα και δύσπνοια.

Λοίμωξη: Ασθένειες από βακτήρια, όπως ο στρεπτόκοκκος με οστρακιά μπορεί να προκαλέσουν πετέχειες. Το ίδιο μπορούν και οι ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο κυτταρομεγαλοϊός ή ο χανταϊός. Άλλα σημάδια μόλυνσης μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, πυρετό, πονόλαιμο, πρησμένους αδένες και αμυγδαλές, πόνους στο σώμα, ναυτία και έμετο.

Τραυματισμός: Η βλάβη στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει πετέχειες. Παραδείγματα περιλαμβάνουν αυτοκινητιστικό ατύχημα, δάγκωμα, τριβή στο δέρμα ή ακόμα και ηλιακό έγκαυμα.

Λευχαιμία: Η λευχαιμία είναι καρκίνος στο αίμα και στο μυελό των οστών. Άλλα σημάδια αυτής της ασθένειας μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, πρησμένους αδένες, εύκολη αιμορραγία ή μώλωπες, ρινορραγίες και νυχτερινές εφιδρώσεις.

Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν πετέχειες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντιβιοτικών, αντικαταθλιπτικών και φαρμάκων που αραιώνουν το αίμα.

Μονοπυρήνωση: η συγκεκριμένη ιογενής λοίμωξη είναι κοινή μεταξύ των νέων. Συχνά προκαλεί κόπωση, πονοκέφαλο, πονόλαιμο, πρησμένους αδένες και αμυγδαλές και πυρετό.

Τέντωμα: Όταν τεντώνεστε, μπορεί να σπάσετε τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα. Αυτό συμβαίνει π.χ. όταν κάνετε εμετό, όταν σηκώνετε κάτι πολύ βαρύ ή όταν γεννάτε.

Θρομβοπενία: Στη θρομβοπενία, έχετε χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, τα οποία βοηθούν στην πήξη του αίματός σας. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μώλωπες, ρινορραγίες ή αίμα στα ούλα, αίμα σε ούρα ή κακάο και κιτρινωπό δέρμα και μάτια.

Αγγειίτιδα: Η αγγειίτιδα είναι φλεγμονή (πρήξιμο) στα αιμοφόρα αγγεία. Προκαλεί επίσης πυρετό, πονοκέφαλο, απώλεια βάρους και νευρικά προβλήματα (πόνο, αδυναμία ή μούδιασμα).

Ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί: Οι ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί, όπως ο Έμπολα και ο δάγγειος πυρετός, δυσκολεύουν την πήξη του αίματος. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, μώλωπες ή αιμορραγία, πόνους στο σώμα και αδυναμία.

Ανεπάρκεια βιταμίνης C: Όταν το σώμα σας δεν λαμβάνει αρκετή βιταμίνη C, μπορεί να εμφανίσετε σκορβούτο. Άλλα σημάδια περιλαμβάνουν πρησμένα ούλα, πόνους στις αρθρώσεις, εύκολους μώλωπες και δύσπνοια.

Φροντίδα και Θεραπεία

Η θεραπεία για τις πετέχειες ποικίλλει ανάλογα με την αιτία. Για τέντωμα ή τραυματισμό του δέρματος, μπορεί να μην χρειάζεστε καμία θεραπεία. Εάν υπάρχει πιο σοβαρή αιτία, μπορεί να χρειαστείτε:

Αντιβιοτικά για τη θεραπεία μιας βακτηριακής λοίμωξης.

Χημειοθεραπεία, ακτινοβολία, ανοσοθεραπεία ή μεταμόσχευση μυελού των οστών για τη θεραπεία της λευχαιμίας.

Κορτικοστεροειδή για τη μείωση του οιδήματος στα αιμοφόρα αγγεία.

Φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Συμπληρώματα βιταμίνης C.

Πηγή: worldsecrets.gr

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τη χρόνια φλεβική νόσο

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας - Πεταλούδα ανακοινώνει την έναρξη καμπάνιας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την χρόνια φλεβική νόσο.

Ημερίδα: «Η φαρμακολογία της επιληψίας στη σύγχρονη επιληπτολογία»

Η ημερίδα εντάσσεται στις διαρκείς προσπάθειες του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας για επιστημονική εκπαίδευση για την επιληψία και απευθύνεται αποκλειστικά σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς.

Ι.Ο.ΑΣ.: Δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας

Παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και την Ολυμπία Οδό.