Πρώτες βοήθειες για πνιγμονή μετά από λήψη τροφής

Ένα ακόμη τραγικό περιστατικό πνιγμονής από φαγητό σημειώθηκε στην χώρα μας, αυτή την φορά στην Τήνο, όπου ένα τρίχρονο αγόρι έχασε τη ζωή του όταν το σταφύλι που έτρωγε σφηνώθηκε στο λαιμό του, εμποδίζοντας έτσι την ροή του αέρα στους πνεύμονες.

Η πνιγμονή μετά από λήψη τροφής είναι μία εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα από τους παρευρισκόμενους μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό στην Τήνο, ο Νικος Γκούρτσας, Διασώστης και Εκπαιδευτής ΕΚΑΒ, μας εξηγεί τι πρέπει να κάνουμε όταν κάποιος δίπλα μας, παιδί ή ενήλικας, πνίγεται μετά από λήψη τροφής.

Η πνιγμονή συμβαίνει όταν ένα ξένο σώμα, για παράδειγμα ένα κομμάτι τροφής, σφηνώνεται στο πίσω μέρος του λαιμού φράζοντας την είσοδο του αέρα στους πνεύμονες.

Τι πρέπει να κάνουμε όταν κάποιος δίπλα μας πνίγεται μετά από λήψη τροφής

-Εάν το άτομο βήχει, μην επιχειρήσετε να του δώσετε χτυπήματα στην πλάτη όπως συνήθως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Σταθείτε δίπλα του και παρακινείστε το να βήξει. Το γεγονός ότι βήχει σημαίνει ότι περνάει αέρας και με την πίεση αυτή του αέρα το ξένο σώμα θα βγει απελευθερώνοντας τον αεραγωγό. Εάν δοθούν χτυπήματα στην πλάτη υπάρχει ο κίνδυνος αυτά να μετακινήσουν το ξένο σώμα και να φράξουν τελείως τον δρόμο του αέρα προς τα πνευμόνια.

-Εάν το άτομο σταματήσει να βήχει ή δεν βήχει καθόλου, στην εναγώνια προσπάθειά του να μας δείξει ότι πνίγεται, αρπάζει τον λαιμό του με τα δύο του χέρια δείχνοντας το πρόβλημα που υπάρχει (παγκόσμιο σημείο πνιγμονής).

-Βάλτε το άτομο να σκύψει μπροστά και στηρίξτε το σώμα του με το ένα σας χέρι. Δώστε μέχρι 5 απότομα χτυπήματα με την παλάμη του άλλου σας χεριού, ανάμεσα στις ωμοπλάτες.

-Εάν αυτό δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα εφαρμόστε κοιλιακές ωθήσεις (χειρισμός Heimlich). Σταθείτε πίσω από το άτομο και περάστε τα χέρια σας κάτω από τις μασχάλες του. Κάντε το ένα σας χέρι γροθιά, κλείστε το άλλο επάνω του και τοποθετήστε στην κοιλιά λίγο πιο πάνω από τον ομφαλό. Ρίξτε το άτομο προς τα μπροστά και τραβήξτε απότομα προς τα μέσα και πάνω. Εφαρμόστε έως 5 κοιλιακές ωθήσεις.

-Συνεχίστε εναλλάσσοντας 5 χτυπήματα στην πλάτη με 5 κοιλιακές ωθήσεις μέχρι να απομακρυνθεί το ξένο σώμα. Εάν οι ενέργειες αυτές αποτύχουν και το άτομο χάσει τις αισθήσεις του, ξαπλώστε το άτομο προσεκτικά στο έδαφος, ειδοποιήστε το ΕΚΑΒ και εφαρμόστε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (συμπιέσεις και εμφυσήσεις). Μην σταματήσετε τις προσπάθειές σας μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου. 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Το κρυμμένο μήνυμα των ενοχών»: Ψυχοεκπαιδευτική συνάντηση από την ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ

Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου και ώρα 18.00-20.00μμ ξεκινούν οι δωρεάν ψυχοεκπαιδευτικές συναντήσεις γονέων σε συνεργασία με το Karkinaki και τα Μαθήματα Ζωής. Θέμα της πρώτης συνάντησης είναι «Το κρυμμένο μήνυμα των ενοχών».

Παιδιά και ζώα: Συμβουλές για την πρόληψη ατυχημάτων

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Σωματείου «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», οι γονείς είναι αναγκαίο να ενημερώνονται κατάλληλα και να ακολουθούν βασικούς κανόνες ώστε η σχέση κατοικίδιου-παιδιού να είναι ασφαλής.

Εργαστήριο Θεραπευτικής Φωτογραφίας από το «EYES OF LIGHT»

Στον 2ο κύκλο του Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης BREATH, υποδεχόμαστε με χαρά μια νέα συνεργασία με το Eyes Of Light – Φορέας Τέχνης στην Υγεία.