Ποδήλατο Vs τρέξιμο: Ποιο είναι πιο καλό για την καρδιά;

Ιδανικές ασκήσεις για απώλεια βάρους, το ποδήλατο και το τρέξιμο, «κονταροχτυπιούνται» διεκδικώντας την 1η θέση. Ποια είναι τελικά η καλύτερη;

 

Η μία είναι σταθερή αξία. Η άλλη, αν και εξίσου κλασική και διαχρονική, μάλλον στις μέρες μας τείνει να γίνει trend.

Σε κάθε περίπτωση και οι δύο μορφές άσκησης είναι οι πιο γνωστές που συστήνονται για απώλεια βάρους και κάψιμο λίπους καθώς και για της βελτίωση της καρδιοαναπνευστικης ικανότητας και της φυσικής κατάστασης. Ποια από τις δύο είναι, όμως, η καλύτερη; «Αυτή που θα σας πείσει να την κάνετε μέρος της καθημερινότητάς σας», απαντάει ο καθηγητής φυσικής αγωγής- personal trainer,  Δημήτρης Μώρος.

«Debate»

Ωφέλη: Και οι 2 ασκήσεις βελτιώνουν την καρδιοαναπνευστικη ικανότητα, τη φυσική κατάσταση και τη γενική υγεία το ίδιο καλά, ενώ εξίσου καλά ενδυναμώνουν τους μύες των ποδιών. Το ποδήλατο, ωστόσο, ενδυναμώνει λίγο περισσότερο τον τετρακέφαλο και ειδικότερα τον έσω πλατύ μυ και βελτιώνει την κινητικότητα της άρθρωσης του ισχίου.

Θερμίδες: Το τρέξιμο, λόγω του ότι ενεργοποιούνται περισσότερες μυϊκές ομάδες (καθώς καλείστε να μεταφέρετε και να υποστηρίξετε το σώμα σας) καίει περισσότερες θερμίδες. Μια μέση τιμή για το τρέξιμο είναι 500 θερμίδες σε 40 λεπτά για έναν άντρα ο οποίος ζυγίζει 70kg , ενώ ο ίδιος άνθρωπος στον ίδιο χρόνο με το ποδήλατο θα έκαιγε 400.

Ενδείξεις: Το ποδήλατο είναι καλύτερο αν είστε «αρχάριοι» και κυρίως αν είστε υπέρβαροι, γιατί, αφενός δεν επιβαρύνει της αρθρώσεις, αφετέρου θα σας διευκολύνει να περάσετε πιο γρήγορα σε προγράμματα μεγαλύτερης έντασης και συνεπώς να κάψετε περισσότερες θερμίδες. Αντιθέτως, αν ξεκινάτε τώρα ένα προπονητικό πρόγραμμα για τρέξιμο, αρχικά θα περιοριστείτε σε γρήγορο περπάτημα, σιγά- σιγά θα περάσετε σε jogging και μετά σε τρέξιμο, προκειμένου να μην τραυματίσετε τις αρθρώσεις σας και τα γόνατά σας.

Εξοπλισμός: Για το τρέξιμο αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, κατάλληλα για εσάς και για το μέρος που θα αποφασίσετε να τρέξειτε (διάδρομο, δρόμο, άλσος), ενώ για το ποδήλατο, απαραίτητα είναι το ποδήλατο φυσικά αλλά και το κράνος.

Κάντε το σωστά

Για να χάσετε βάρος δεν φτάνει να κάνετε χαλαρές βόλτες. Θα πρέπει να καίτε περισσότερες θερμίδες από αυτές που λαμβάνετε σε ημερήσια βάση και για να συμβεί αυτό πρέπει να συγκεντρωθείτε. Οι 2 παραπάνω μορφές άσκησης θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο σας, αρκεί να τις κάνετε σωστά. Φρόντισε κάθε προπόνηση να διαρκεί από 25 έως 60 λεπτά (αναλόγως με την ένταση που έχετε επιλέξει)  και τακτικά, δηλαδή 3-4 φορές την εβδομάδα.

Πρόταση

Το κάψιμο των θερμίδων εξαρτάται από το βάρος σας και κυρίως από την ένταση του προγράμματός σας, γι’ αυτό αν είστε μέτριοι ή προχωρημένοι προτιμήστε την διαλειμματική μέθοδο προπόνησης με την οποία θα κάψετε περισσότερες θερμίδες στο ίδιο χρονικό διάστημα. Διαλειμματική είναι η προπόνηση στην οποία εκτελούνται εναλλάξ «κύκλοι» έντονης άσκησης με «κύκλους» πιο χαλαρής (οι οποίοι νοούνται σαν «διάλειμμα»). Για παράδειγμα, κάνετε 1 λεπτό γρήγορο τρέξιμο, στη συνέχεια 1 λεπτό περπάτημα, μετά ξανά τρέξιμο κ.ο.κ. μέχρι να συμπληρωθούν 20 λεπτά συνολικής άσκησης (+ 5 λεπτά προθέρμαση, σε χαλαρό ρυθμό). Το ίδιο ισχύει και για το ποδήλατο. Η αναλογία των διαστημάτων έντονης άσκησης προς τη χαλαρή (αλλά και η ένταση και το  μέγεθος των «κύκλων») εξαρτάται μόνο από το επίπεδό σας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Μαζί για το Παιδί»: Έκκληση για στήριξη 600 παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές

Η ΑΜΚΕ «Μαζί για το Παιδί» μας καλεί φέτος το Πάσχα να στηρίξουμε περισσότερα από 600 παιδιά που φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας σε όλη την Ελλάδα.

Διήμερη Αιμοδοσία από την Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας «Αιμοπετάλιο»

Η Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών «Αιμοπετάλιο» και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) διοργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία, την Τρίτη 23 και Τετάρτη 24 Απριλίου 2024.

Εκδήλωση: «Συνομιλώντας με τη Gen Z για την έμφυλη ισότητα»

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης «Συνομιλώντας με τη Gen Z για την έμφυλη ισότητα» μας καλούν να μοιραστούμε μαζί τους τις σκέψεις και τις προτάσεις μας για το πως μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα συναίνεσης, με βασικό φορέα διάδοσης τη νέα γενιά.