Αυτές τις ώρες της ημέρας έχει λιγότερη γύρη στην ατμόσφαιρα

Εάν είστε αλλεργικοί στη γύρη, πιθανότατα έχετε αναρωτηθεί εάν ορισμένες ώρες της ημέρας είναι καλύτερες από άλλες για να βγείτε έξω. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη οι χαμηλότερες μετρήσεις γύρης καταγράφονται τις πρωινές ώρες και οι υψηλότερες αργά το απόγευμα.

Στους ασθενείς με αλλεργία αναπνευστικού, δηλαδή αλλεργική επιπεφυκίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα ή/και βρογχικό άσθμα η γύρη είναι από το κυριότερο υπεύθυνο αλλεργιογόνο. Η αποφυγή της γύρης για τους ασθενείς αυτούς είναι σημαντική στην προσπάθεια περιορισμού των συμπτωμάτων τους.

Ερευνητική ομάδα από το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας μελέτησε τα ωριαία επίπεδα γύρης σε τρεις περιοχές της Ατλάντα για μια εβδομάδα χρησιμοποιώντας έναν αυτοματοποιημένο αισθητήρα απεικόνισης γύρης σε πραγματικό χρόνο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα χαμηλότερα επίπεδα γύρης εμφανίστηκαν μεταξύ 4:00 π.μ. και 2:00 μ.μ. ενώ τα υψηλότερα επίπεδα γύρης σημειώθηκαν μεταξύ 2:00 μ.μ. έως  9:00 μ.μ.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Stanley Fineman, MD, « βλέπω ασθενείς κάθε άνοιξη και φθινόπωρο που υποφέρουν πραγματικά λόγω των αλλεργιών τους στη γύρη. Τα ευρήματα της μελέτης είναι σημαντικά γιατί οι άνθρωποι που έχουν αλλεργίες στη γύρη μπορούν να επωφεληθούν όταν γνωρίζουν ποιες ώρες της ημέρας υπάρχουν χαμηλότερα επίπεδα γύρης ώστε να μπορούν να βγαίνουν έξω».

Σε πολλές χώρες του κόσμου, και στην Ελλάδα, εκδίδονται « δελτία γύρεων» τα οποία πληροφορούν τους αλλεργικούς ασθενείς σχετικά με την τρέχουσα ανθοφορία των φυτών με αλλεργιολογική σημασία.

ΠΗΓΗ: Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας https://acaai.org/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Σπατάλη Τροφίμων: Συμβουλές από τον ΕΦΕΤ

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ παράγει κάθε χρόνο 88 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων τροφίμων, με τα απορρίμματα αυτά να έχουν τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Ωνάσειο: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις καρδιάς στην Αττική

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Καρδιάς, στις 29 Σεπτεμβρίου, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο διοργανώνει τη δράση “Heartscore- Η καλή καρδιά μετράει”, με δωρεάν προληπτική εκτίμηση καρδιολογικού κινδύνου.

Υπουργείο Υγείας: Αναλυτικές οδηγίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Αναλυτικές οδηγίες για τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης για την περίοδο 2023-24 εξέδωσε σε εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας.