Πολλαπλή σκλήρυνση: Η φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki θα εκπροσωπήσει το ΑΠΘ στον παγκόσμιο διαγωνισμό «iGEM Competition»

Με βασικό χαρακτηριστικό τη διεπιστημονικότητά της, η ομάδα iGEM Thessaloniki εκπροσωπεί το ΑΠΘ στον Διαγωνισμό από το 2017.

Η διεθνώς διακεκριμένη φοιτητική διεπιστημονική ομάδα iGEM Thessaloniki θα εκπροσωπήσει το ΑΠΘ στον παγκόσμιο διαγωνισμό «iGEM Competition», ο οποίος αποτελεί μία πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου MIT.

Η ομάδα αναπτύσσει το ερευνητικό πρότζεκτ «NeuroMuSceteer», το οποίο στοχεύει να αποτελέσει βάση στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς θεραπειών για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (Σκλήρυνση κατά Πλάκας). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερα από 2.000.000 άτομα παγκοσμίως και 30.000 στην Ελλάδα, τελούν υπό το καθεστώς της νόσου της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (Σκλήρυνση κατά Πλάκας), ενώ οι αριθμοί αναμένεται να παρουσιάσουν ραγδαία αύξηση τις επόμενες δεκαετίες.

Το «NeuroMuSceteer», αξιοποιώντας τεχνικές Συνθετικής Βιολογίας, προσφέρει μια πρωτοποριακή και -έως τώρα- ανεξερεύνητη θεραπευτική λύση στην Πολλαπλή Σκλήρυνση. Στόχος είναι να αποτελέσει βάση στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς θεραπειών, στοχευμένων στην πολυπαραγοντική φύση της ασθένειας και μελλοντικά να καταστεί διαθέσιμο όχι μόνο στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στους ασθενείς.

Με την ομάδα iGEM Thessaloniki συναντήθηκαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, και ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Διά Βίου Μάθησης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Καθηγητής Γεώργιος Τζέτζης, την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024, στην Πρυτανεία. Τα μέλη της ομάδας ενημέρωσαν τον Πρύτανη του ΑΠΘ για το ερευνητικό πρότζεκτ «NeuroMuSceteer», με το οποίο η iGEM Thessaloniki θα διεκδικήσει διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό.

«Η διεθνώς διακεκριμένη φοιτητική διεπιστημονική ομάδα iGEM Thessaloniki έχει επιδείξει μια πολυετή δραστηριότητα με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών σε θέματα γενετικής με εφαρμογές σε ευαίσθητα θέματα υγείας όπως η νεοπλασίες και η πολλαπλή σκλήρυνση» δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, και τόνισε «Η ομάδα αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα αξιοποίησης των καινοτόμων ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στο ΑΠΘ από δημιουργικές εθελοντικές πρωτοβουλίες φοιτητικών ομάδων για την επίλυση προβλημάτων με έντονο κοινωνικό αντίκτυπο, αξιοποιώντας όλη τη γνώση που παίρνουν από το ΑΠΘ και επενδύοντας στην άριστη συνεργασία και τη διεπιστημονικότητα. Η διοίκηση του ΑΠΘ στηρίζει και ενθαρρύνει ανάλογες πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν το υψηλό επίπεδο γνώσης που παράγεται στο ΑΠΘ και μεταδίδεται στους φοιτητές και στις φοιτήτριες που θα αποτελέσουν το μελλοντικό ερευνητικό δυναμικό της χώρας μας».

Με βασικό χαρακτηριστικό τη διεπιστημονικότητά της, η ομάδα iGEM Thessaloniki εκπροσωπεί το ΑΠΘ στον Διαγωνισμό από το 2017. Η φετινή ομάδα αποτελείται από 11 φοιτητές/τριες, τεσσάρων σχολών και επτά τμημάτων του ΑΠΘ. Μέλη της ομάδας είναι, από το Τμήμα Ιατρικής ο Αλέξανδρος Λιάτσος, ο Παναγιώτης Μπούτος και ο Ηλίας Πηλιανίδης, από το Τμήμα Γεωπονίας η Μαρία-Χριστίνα Τσιλιά και η Μαρία-Λουίζα Τακατζόγλου, από το Τμήμα Χημείας η Αναστασία Τρυγούτη και ο Βασίλειος-Παναγιώτης Θεοχαρόπουλος, από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών η Ιωάννα Καράμπελα, από το Τμήμα Φαρμακευτικής η Μαρία Κεφαλά, από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ο Αντώνιος Τσιορβάς και η απόφοιτη του Τμήματος Βιολογίας Εύα Χασεκίδου. Εκπαιδεύτριες της ομάδας είναι από το Τμήμα Ιατρικής η Δρ. Κωνσταντίνα Ψαθά και η Δρ. Στεφανία Μανιάτση.

Επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας είναι, για τέταρτη χρονιά, ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και Συντονιστής της διεπιστημονικής ομάδας Λειτουργικής Πρωτεϊνωματικής Ανάλυσης και Βιολογίας Συστημάτων (FunPATh, ΚΕΔΕΚ ΑΠΘ), Μιχάλης Αϊβαλιώτης.

Πηγή: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Στην Αθήνα το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας

Το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας (8th World Conference on Research Integrity ) συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το WCRI Foundation.

ΕΟΔΥ: Τι ανακοίνωσε για την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην  Μαγνησία

Με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην ΠΕ Μαγνησίας, οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ συστήνουν την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου.

“Αγλαΐα Κυριακού”: Κανονικά θα λειτουργούν από Δευτέρα 3 Ιουνίου τα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου

Κανονικά  θα πραγματοποιούνται από την Δευτέρα 3 Ιουνίου τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού".