Η πολλαπλή σκλήρυνση αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και έμφραγμα

 Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η ασθένεια αυξάνει επίσης τις πιθανότητες καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια χρόνια νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Ερευνητική ομάδα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial College στο Λονδίνο διαπίστωε ότι τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν σχεδόν 33% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν μακροαγγειακή νόσο. Πρόκειται για μια νόσο που επηρεάζει τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία του σώματος. Η καρδιακή νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι παραδείγματα μακροαγγειακής νόσου.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερα από 12.000 άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας που ζουν στην Αγγλία. Το 67% ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία τους ήταν 45 ετών. Οι ερευνητές συνέκριναν τους πάσχοντες με άτομα που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου και δεν έπασχαν από σκλήρυνση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν 1,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με άτομα χωρίς την ασθένεια. Είχαν επίσης 3,5 φορές υψηλότερες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της μελέτης συγκριτικά με τα άτομα χωρίς την πάθηση. Αυτές οι διαφορές ήταν πιο έντονες στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο λόγος που οι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων ίσως να εξηγείται από το γεγονός ότι οι υγιείς νεότερες γυναίκες έχουν συνήθως μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Έτσι, η επίδραση της πάθησης είναι μεγαλύτερη σε όσες πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η μελέτη επίσης διαπίστωσε ότι  τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, κυρίως οι στατίνες, συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου για τους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Raffaele Palladino « τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν το πόσο σημαντικό είναι τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας να υποβάλλονται τακτικά σε εξετάσεις για την υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων».

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ένας βασικός λόγος που οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια είναι η φλεγμονή. Όπως εξηγούν, η φλεγμονή που σχετίζεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων, η οποία στη συνέχεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Για τους παραπάνω λόγους οι ερευνητές τονίζουν πως η τακτική παρακολούθηση θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό εκείνων των ατόμων που θα μπορούσαν να ωφεληθούν περισσότερο από επιθετικές στρατηγικές μείωσης του αγγειακού κινδύνου.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Neurology.   https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και τους φροντιστές τους στην Τρίπολη

Συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και τους φροντιστές τους το οποίο υλοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) σε τρεις πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και τους φροντιστές τους στην Τρίπολη στις 9 και 10 Ιουνίου 2023.

Δωρεάν Τεστ Παπανικολάου στον Δήμο Ωραιοκάστρου

Από τον Δήμο Ωραιοκάστρου ανακοινώνεται ότι το Κέντρο Υγείας Διαβατών, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πολιτικών Ισότητας των Φύλων, Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτισμού, θα διεξάγει ΔΩΡΕΑΝ Τεστ Παπανικολάου

Διαταραχές μνήμης: πότε είναι φυσιολογικές και πότε πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια

Είναι φυσιολογικό καθώς μεγαλώνουμε να χάνουμε ένας μέρος της γνωστικής μας λειτουργίας, με αποτέλεσμα να ξεχνάμε πιο εύκολα. Η έκπτωση της μνήμης,  σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί φυσιολογικό μέρος της γήρανσης και δεν σχετίζεται με την άνοια.