Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης, σύμφωνα με ιταλική μελέτη.

Η πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να διαγνωστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως όμως εμφανίζεται στις ηλικίες 20 έως 40 ετών, με τις γυναίκες να σημειώνουν τα υψηλότερα ποσοστά. Τα συμπτώματα της νόσου, με συχνότερα την κόπωση, τη δυσκολία στο περπάτημα, το μούδιασμα, τον πόνο και τους μυικούς σπασμούς, μπορούν να επιδεινωθούν ραγδαία και απροειδοποίητα δυσχεραίνοντας  σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που παρουσιάστηκαν σε ψηφιακό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας, το περιβάλλον που ζούμε αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην περίπτωση της πολλαπλής σκλήρυνσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι κάτοικοι αγροτικών περιοχών, οι οποίοι εκτίθενται συνολικά σε χαμηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων (αιωρούμενα σωματίδια) κινδυνεύουν λιγότερο σε σχέση με τους κατοίκους πόλεων, για τους οποίους οι πιθανότητες νόσησης ήταν αυξημένες κατά 29%.

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα που αφορούσαν περισσότερους από 900 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση στην βορειοδυτική Λομβαρδία της Ιταλίας, μια περιοχή με περίπου 547.000 κατοίκους. Προτιμήθηκε η χειμερινή περίοδος γιατί τότε σημειώνονται οι υψηλότερες συγκεντρώσεις ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Όπως τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Roberto Bergamaschi « ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος όπως η πολλαπλή σκλήρυνση σχετίζονται με ποικίλους παράγοντες, γενετικούς αλλά και περιβαλλοντικούς, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα ή η έλλειψη βιταμίνης  D. Τα ευρήματά της μελέτης  είναι σημαντικά γιατί αποκαλύπτουν ότι ο επιπολασμός της πολλαπλής  σκλήρυνσης  είναι χαμηλότερος σε περιβάλλοντα όπου οι συγκεντρώσεις σωματιδίων είναι χαμηλότερες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσε να είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου για σκλήρυνση κατά πλάκας».

Η σύγκριση των ευρημάτων της έρευνας σε τρεις διαφορετικές περιοχές με βάση το επίπεδο αστικοποίησής τους αποκάλυψε ότι δύο περιοχές βρέθηκαν να υπερβαίνουν το όριο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως τονίζουν οι ερευνητές, πρόκειται για μια ανησυχητική αποκάλυψη τη στιγμή που, σύμφωνα και με πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο αριθμός των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση αυξάνεται παγκοσμίως ενώ στις ευρωπαϊκές χώρες οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση ξεπερνούν πλέον τα 700.000 άτομα.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Nature Medicine»: Οι 11 ελπιδοφόρες κλινικές δοκιμές για το 2024

Έντεκα κλινικές δοκιμές που προγραμματίζονται για το 2024 και είναι πιθανό να επηρεάσουν το μέλλον της Ιατρικής παρουσιάζει το περιοδικό «Nature Medicine» στο ετήσιο αφιέρωμά του.

20ο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο: «Η Πολυδιάστατη Επιστήμη της Φαρμακευτικής»

H Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών (ΠΕΦ) διοργανώνει το 20ο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο, με τίτλο «Η Πολυδιάστατη Επιστήμη της Φαρμακευτικής», το οποίο θα λάβει χώρα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2023.

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εξατομικευμένης Ιατρικής

Η Εξατομικευμένη Ιατρική αποτελεί ένα ραγδαία εξελισσόμενο πεδίο, το οποίο καλύπτει το διαγνωστικό και θεραπευτικό φάσμα όλων των νόσων.