Πυελονεφρίτιδα

Η πυελονεφρίτιδα είναι ένας τύπος λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί σε έναν ή και τους δύο νεφρούς. Η λοίμωξη συνήθως ξεκινάει από την ουρήθρα ή την ουροδόχο κύστη και κατευθύνεται προς τα νεφρά.

Η πυελονεφρίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Η οξεία χαρακτηρίζεται από σοβαρή φλεγμονή του νεφρού με θορυβώδη συμπτώματα. Η χρόνια πυελονεφρίτιδα εμφανίζεται μετά από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις ή νεφροπάθειες και εκδηλώνεται με πιο ήπια συμπτώματα αλλά πιο μακράς διάρκειας.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η πυελονεφρίτιδα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα νεφρά ή να εξαπλωθεί στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη.

Όπως και οι απλές ουρολοιμώξεις, έτσι και η πυελονεφρίτιδα προσβάλλει πιο συχνά τις γυναίκες από τους άντρες. Με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη αγωγή είναι σχεδόν πάντα μια ιάσιμη νόσος.

Τα αίτια

Η πυελονεφρίτιδα προκαλείται από βακτήρια ή από ιό που μολύνει τους νεφρούς. Το βακτήριο  Escherichia coli (Ε. Coli) είναι συνήθως αυτό που ευθύνεται για τις περισσότερες λοιμώξεις από πυελονεφρίτιδα.

Σε κάποιες περιπτώσεις η πυελονεφρίτιδα προκύπτει από ακατάλληλη ή λανθασμένη χρήση ή δόση φαρμάκου/ αντιβιοτικού ή αντίσταση σε αντιβιοτικά, η οποία οδηγεί σε υποτροπιάζουσα ή προοδευτική λοίμωξη.

Άλλη συχνή αιτία πυελονεφρίτιδας είναι η ανεπαρκής θεραπεία υποκείμενων καταστάσεων, όπως για παράδειγμα πέτρες στα νεφρά ή αποφράξεις, οι οποίες εμποδίζουν τη βακτηριακή κάθαρση.

Παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης πυελονεφρίτιδας είναι:

-Το φύλο: οι γυναίκες είναι πιο ευπαθείς στην πυελονεφρίτιδα.

-Η εγκυμοσύνη: oι έγκυες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης πυελονεφρίτιδας.

-Η απόφραξη της ουροδόχου κύστης από κάποια πέτρα, από ανωμαλία στη δομή της κύστης ή λόγω διoγκωμένου προστάτη στους άνδρες.

-Το ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, ως συνέπεια ιατρικών καταστάσεων.

-Η χρήση καθετήρα ούρων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

-Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη καθώς είναι περισσότερο επιρρεπείς στην ανάπτυξη λοιμώξεων.

Συμπτώματα

Η πυελονεφρίτιδα συνήθως εκδηλώνεται με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της απλής ουρολοίμωξης, δηλαδή με συχνουρία και δυσουρία. Εάν όμως η μόλυνση εξαπλωθεί στο νεφρό, η κατάσταση γίνεται πιο σοβαρή και παρουσιάζονται επιπλέον συμπτώματα, όπως:

-Ξαφνικός πυρετός.

-Ρίγη.

-Εμετός, ναυτία.

-Πόνος στην περιοχή του νεφρού, τη πλάτη, τα πλευρά, τη βουβωνική χώρα και την κοιλιά.

-Έντονος πόνος ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση.

-Δύσοσμα ή νεφελώδη ούρα, ούρα που περιέχουν πύον ή αίμα.

-Γενικευμένη αδυναμία, κούραση.

-Λήθαργος και σύγχυση κυρίως στους ηλικιωμένους.

Αν υπάρχουν συμπτώματα πυελονεφρίτιδας σε συνδυασμό με αιματουρία ή ναυτία και έμετο, τότε ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα, καθώς αν αμεληθεί η προχωρημένη λοίμωξη στα νεφρά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές έως και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Διάγνωση

Η διάγνωση της πυελονεφρίτιδας προκύπτει με βάση την κλινική εικόνα, την κλινική εξέταση, τις εξετάσεις αίματος και τη γενική ούρων. Η καλλιέργεια ούρων θα εντοπίσει το μικρόβιο και το αντιβιόγραμμα θα καθορίσει την αντιβίωση που θα πρέπει να χορηγηθεί στον ασθενή.

Ο απεικονιστικός έλεγχος με υπερηχογράφημα νεφρών είναι επίσης πολύ σημαντικός για να αποκλειστεί η πιθανότητα λιθίασης, απόφραξης του νεφρού ή κάποιας ανατομικής ανωμαλίας στην ουροδόχο κύστη. Μπορεί επίσης να ζητηθεί από το γιατρό αξονική τομογραφία, η οποία δίνει παρόμοιες πληροφορίες με το υπερηχογράφημα αλλά με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Στις γυναίκες, μια γυναικολογική εξέταση μπορεί να είναι απαραίτητη, προκειμένου να αποκλειστούν άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα, όπως η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου.

Θεραπεία

Η πυελονεφρίτιδα, αν και είναι μια σοβαρή λοίμωξη, εάν διαγνωστεί έγκαιρα αντιμετωπίζεται επιτυχώς με τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων που χορηγούνται για τουλάχιστον 10 -14 ημέρες. Μετά το τέλος της θεραπείας είναι σημαντικό να επαναλαμβάνεται η καλλιέργεια ούρων 7-10 μέρες αργότερα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου το 10% των λοιμώξεων θα υποτροπιάσουν. Σε ορισμένες  περιπτώσεις, εκτός από  τη χορήγηση των αντιβιοτικών, ίσως να χρειαστεί και κάποια επεμβατική πράξη για την αντιμετώπιση του αιτίου.

Εάν η πυελονεφρίτιδα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα νεφρά ή τα βακτήρια να εξαπλωθούν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν μια επικίνδυνη μόλυνση, η οποία ονομάζεται ουροσήψη.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Διαταραχές μνήμης: πότε είναι φυσιολογικές και πότε πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια

Είναι φυσιολογικό καθώς μεγαλώνουμε να χάνουμε ένας μέρος της γνωστικής μας λειτουργίας, με αποτέλεσμα να ξεχνάμε πιο εύκολα. Η έκπτωση της μνήμης,  σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί φυσιολογικό μέρος της γήρανσης και δεν σχετίζεται με την άνοια.

Απευαισθητοποίηση: Η θεραπεία που νικά τις αλλεργίες

Τα εμβόλια απευαισθητοποίησης που χρησιμοποιούνται στην ανοσοθεραπεία αποτελούν σήμερα τον μοναδικό διαθέσιμο τρόπο για να απαλλαγεί ένας αλλεργικός από τα συμπτώματα που τον ταλαιπωρούν όχι μόνο την άνοιξη αλλά συχνά και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Προδιαβήτης: O «προθάλαμος» του διαβήτη

Αν και ο διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί χωρίς προειδοποίηση, οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν από τo στάδιο του προδιαβήτη πριν από την ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη.