Πόνος, το πιο συχνό σύμπτωμα της πολλαπλής σκλήρυνσης

Ο πόνος είναι ένα από τα σοβαρά και συχνά συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή των ασθενών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 30%-90% των ασθενών υποφέρουν από πόνους σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην έχουν καλή ποιότητα ζωής και να είναι αναγκαία η συχνή λήψη αναλγητικών φαρμάκων.

Ο πόνος της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι έντονος, επίμονος και χρόνιος και μπορεί να εκδηλωθεί σε διαφορετικές περιοχές του σώματος. Οι βασικοί τύποι πόνου στην πολλαπλή σκλήρυνση είναι οι ακόλουθοι:

-Μυοσκελετικός τύπος

Η μυοσκελετική αιτία σχετίζεται με σπαστικότητα συνήθως κατά τον ύπνο, καθώς και με συνεχή μυϊκή αδυναμία. Τις περισσότερες φορές επηρεάζει τα πόδια, τους γοφούς, τα χέρια και την πλάτη λόγω της κακής στάσης του σώματος. Οι επιλογές θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν φυσικοθεραπεία και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

-Παροξυσμικός τύπος

Ο παροξυσμικός τύπος είναι σπάνιος και επηρεάζει μόνο το 10 – 15% με σκλήρυνση κατά πλάκας. Αυτός ο τύπος δημιουργεί πόνο στο πρόσωπο λόγω του τριδύμου νεύρου. Οι περιοχές που επηρεάζει αυτό το νεύρο είναι το μάτι, το μάγουλο, το σαγόνι  και συνήθως μόνο την μία πλευρά του προσώπου. Ο πόνος αυτός μοιάζει σαν μια έντονη αίσθηση πυροβολισμού, τρυπήματος ή ηλεκτροπληξίας. Το τυπικό φάρμακο που συνταγογραφείται είναι ο αναστολέας διαύλων νατρίου καρβαμαζεπίνη.

-Σημάδι Lhermitte

Το σημάδι του Lhermitte μοιάζει σαν «μαχαιριά» στο λαιμό κατά την μετακίνηση του κεφαλιού προς τα εμπρός ή στο πλάι. Είναι ένας εξαιρετικά έντονος πόνος χωρίς ανακούφιση.  Δεν υπάρχει αποδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή, μόνο ισχυρή αναλγητική και ηρεμιστική θεραπεία.

-Νευρογόνος τύπος

Ο νευρογόνος τύπος επηρεάζει κυρίως τα πόδια και είναι ένας κοινός πόνος για τα περισσότερα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση. Είναι ένα σταθερό αίσθημα καψίματος και μυρμηγκιάσματος.  Για την αντιμετώπιση αυτού του τύπου πόνου χορηγούνται αντισπασμωδικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

-Παραισθησία

Ο πόνος της παραισθησίας είναι παλλόμενος και προκαλεί την αίσθηση τρυπήματος από βελόνες καθώς και κάψιμο, μυρμήγκιασμα, πίεση και ευαισθησία στο δέρμα. Για να ανακουφίσουν τον πόνο οι ασθενείς χρησιμοποιούν συνήθως κρύες κομπρέσες ή παυσίπονα.

-Δυσαισθησία

Η δυσαισθησία είναι ένας νευρολογικός τύπος ακραίου πόνου που δημιουργεί αίσθημα καψίματος, μυρμήγκιασμα,  σαν μια ζώνη να περιβάλλει σφιχτά το σώμα.. Αυτή η μορφή πόνου μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά και αναλγητικά φάρμακα.

-Οπτική νευρίτιδα

Η οπτική νευρίτιδα, προσβάλλει τον οπτικό χιτώνα και είναι ένα πρώιμο σημάδι της πολλαπλής σκλήρυνσης. Ο πόνος εμφανίζεται κατά την κίνηση των ματιών. Δεν υπάρχει τρέχουσα θεραπεία για την οπτική νευρίτιδα.

Πηγή: https://multiplesclerosis.net/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και τους φροντιστές τους στην Τρίπολη

Συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και τους φροντιστές τους το οποίο υλοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) σε τρεις πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και τους φροντιστές τους στην Τρίπολη στις 9 και 10 Ιουνίου 2023.

Δωρεάν Τεστ Παπανικολάου στον Δήμο Ωραιοκάστρου

Από τον Δήμο Ωραιοκάστρου ανακοινώνεται ότι το Κέντρο Υγείας Διαβατών, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πολιτικών Ισότητας των Φύλων, Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτισμού, θα διεξάγει ΔΩΡΕΑΝ Τεστ Παπανικολάου

Διαταραχές μνήμης: πότε είναι φυσιολογικές και πότε πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια

Είναι φυσιολογικό καθώς μεγαλώνουμε να χάνουμε ένας μέρος της γνωστικής μας λειτουργίας, με αποτέλεσμα να ξεχνάμε πιο εύκολα. Η έκπτωση της μνήμης,  σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί φυσιολογικό μέρος της γήρανσης και δεν σχετίζεται με την άνοια.