Που οφείλεται ο πόνος  μετά την εγκυμοσύνη

Η αντίληψη που έχει μία νέα μητέρα για το σώμα της ενδέχεται να σχετίζεται άμεσα με τον οσφυοπυελικό πόνο, μετά την εγκυμοσύνη, υποστηρίζει νέα μελέτη από τη δυτική Αυστραλία.

Είναι γνωστό ότι οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν κάποια μορφή πόνου στη μέση και τη λεκάνη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ενώ για τις περισσότερες από αυτές υπάρχει καλή εξέλιξη των συμπτωμάτων μετά τη γέννα, το 10 έως 20 % αυτών μπορεί να εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει προβλήματα, ακόμη και δύο χρόνια μετά τον τοκετό.

Σύμφωνα με τον  ερευνητή από το Πανεπιστήμιο Curtin και συγγραφέα της μελέτης, δρ Darren Beales, για κάποιες γυναίκες τα προβλήματα αυτά μπορεί να είναι τόσο σοβαρά, που να προκαλούν δυσκολία στην κίνηση, το περπάτημα και την εργασία, ενώ ενδέχεται η κατάσταση να είναι και ψυχολογικά επώδυνη.

Οι ερευνητές εξέτασαν  τρεις παράγοντες που σχετίζονται με τον οσφυοπυελικό πόνο που επιμένει μετά τον τοκετό, σε γυναίκες που τους έχει προκαλέσει μέτρια αναπηρία: τη διαταραγμένη αντίληψη του σώματος, τον ελλιπή ύπνο και την κινησιοφοβία.

«Μερικές γυναίκες με οσφυοπυελικό πόνο, που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη, αισθάνονται ότι η λεκάνη τους είναι “εκτός τόπου” και ότι αυτό είναι που προκαλεί τον πόνο τους», εξηγεί ο δρ Beales.

Ωστόσο, τα αποδεικτικά στοιχεία που στηρίζουν αυτήν την άποψη (ότι η λεκάνη βρίσκεται «εκτός τόπου») είναι αρκετά φτωχά.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικά ραγδαίες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα των γυναικών, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη, μπορεί να μην είναι έκπληξη το γεγονός ότι ενδέχεται να συμβεί αλλοίωση της αντιληπτικότητας του σώματος», καταλήγει.

Ο φόβος της κίνησης προωθεί την αδράνεια

Η κινησιοφοβία (φόβος της κίνησης), έχει ήδη σχετιστεί με τον οσφυοπυελικό πόνο, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η κινησιοφοβία παραμένει όταν ο πόνος επιμένει και μετά την εγκυμοσύνη», λέει ο ερευνητής και συνεχίζει: «Σε αυτήν την περίπτωση, ο φόβος οδηγεί σε μειωμένη συμμετοχή σε δραστηριότητες και υψηλότερα επίπεδα αναπηρίας».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο διαταραγμένος ύπνος είναι επίσης συχνός σε διαταραχές πόνου, αλλά η μελέτη διαπίστωσε ότι η έλλειψη ξεκούρασης θα μπορούσε απλά να σχετίζεται με το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν μικρά παιδιά να φροντίσουν.

Επιπλέον, αναφέρει ότι, ενώ τα ευρήματα της μελέτης ήταν όλα σημαντικά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι σε ατομική βάση, όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται στον πόνο που επιμένει μετά την εγκυμοσύνη,  μπορεί να είναι αρκετά περίπλοκοι και χρειάζεται περεταίρω έρευνα προκειμένου να διευκρινιστούν.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Εαρινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης HIV – Οι δράσεις πρόληψης του ΕΟΔΥ

Από τη Δευτέρα 20 έως και την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του ΕΟΔΥ θα διενεργεί δωρεάν, ανώνυμο και εμπιστευτικό έλεγχο με τη μέθοδο της δοκιμασίας της ταχείας ανίχνευσης (rapid test) σε κεντρικά σημεία της Αθήνας.

Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού 2024: «Υγιής Πλανήτης, Υγιείς Άνθρωποι»

Η 19η Μαΐου έχει ανακηρυχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γενικών/Οικογενειακών Ιατρών (WONCA) ως Παγκόσμια Ημέρα Γενικού/Οικογενειακού Iατρού (World Family Doctors Day). 

«Ασφαλώς Ποδηλατώ στην Πράξη» από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και τη Νέα Οδό

Το  Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και η Νέα Οδός ενώνουν, για άλλη μια χρονιά, τις δυνάμεις τους για την υλοποίηση του προγράμματος «Ασφαλώς Ποδηλατώ στην Πράξη» στο υπερσύγχρονο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής «Σείριος».