Πόσες ακτινογραφίες είναι ασφαλείς;

Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αλόγιστα ακτινογραφίες. Η ακτινοβολία που δεχόμαστε από τις ακτινογραφίες δρα αθροιστικά στους ιστούς και επιβαρύνει μακροπρόθεσμα την υγεία μας.

Η ακτινογραφία χρησιμοποιείται στον κλάδο της υγείας ως το πιο σημαντικό εργαλείο διάγνωσης ειδικά στην ορθοπεδική ειδικότητα. Προέκυψε από μια τυχαία ανακάλυψη από τον Ρέντγκεν το έτος 1895, ο οποίος είχε την οξυδέρκεια να κατανοήσει τη σημασία και τις δυνατότητες αυτής της ανακάλυψης.

Οι ακτίνες Χ γενικά μετρώνται ή συγκρίνονται με την ακτινοβολία του κανονικού περιβάλλοντος. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ακτινολογίας συνιστά 100 mSv κατά τη διάρκεια της ζωή ενός ατόμου, ποσότητα που ισούται με 10000 ακτινογραφίες θώρακος. Μια απλή ακτινογραφία θώρακος είναι 0,1 mSv.

Πρέπει ωστόσο να λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις για τις ευπαθείς ομάδες – δηλαδή για τα παιδιά, τις εγκύους, τους άνδρες και τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την κάλυψη των γεννητικών οργάνων και του θυρεοειδούς με μολυβένια ποδιά, την οποία δεν διαπερνούν οι ακτίνες Χ.

Συμπερασματικά

Για να κάνει κάποιο άτομο μία ακτινογραφία, θα πρέπει -σε συνεργασία πάντα με το γιατρό του- να υπολογίσει τα υπέρ και τα κατά της εξέτασης, σε ό,τι αφορά στην υγεία του. Για παράδειγμα, εάν κάποιος υποστεί πνευμονία, ίσως χρειαστεί να υποβληθεί σε περισσότερες από μία ακτινογραφίες, έως ότου επιβεβαιωθεί η πλήρης αποκατάστασή του.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Παιδί και διαζύγιο: Διαδικτυακό σεμινάριο από το Ινστιτούτο Prolepsis

Στο διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο οι ειδικοί του Ινστιτούτου Prolepsis θα δώσουν, μεταξύ άλλων, και χρήσιμες συμβουλές για την ανακοίνωση της απόφασης των γονέων για διαζύγιο ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

«Νέα Δεδομένα στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες»: Webinar από την Ελληνική Εταιρεία Δυσλεξίας

Η Ελληνική Εταιρεία Δυσλεξίας διοργανώνει δωρεάν διαδικτυακή επιμόρφωση μέσω Zoom με θέμα «Νέα Δεδομένα στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες», το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024.

«Όλοι Μοναδικοί, Όλοι Ίσοι»: Σειρά γραμματοσήμων για την αποδοχή της διαφορετικότητας

Με σύνθημα «Όλοι Μοναδικοί, Όλοι Ίσοι» τα γραμματόσημα αυτά στοχεύουν να διαδώσουν το μήνυμα της συμπερίληψης ενώ παράλληλα στηρίζουν οικονομικά τις δράσεις του αθλητικού-εκπαιδευτικού προγράμματος UniquAll.