Γιατί είναι πρησμένη η κοιλιά μου;

Το πρήξιμο στην κοιλιά συχνά  οφείλεται στην παρουσία αέρα μέσα στον πεπτικό σωλήνα (μετεωρισμός ή τυμπανισμός).  Όχι όμως πάντα. Σε κάποιες περιπτώσεις, το σύμπτωμα δεν είναι οφθαλμοφανές, όμως το αισθάνεται ο ίδιος ο ασθενής.

 

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες

 

Παθήσεις του πεπτικού: Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι το ευερέθιστο έντερο (σπαστική κολίτιδα). Ωστόσο μπορεί να οφείλεται και στα σύνδρομα δυσαπορρόφησης, όπως η κοιλιοκάκη (δυσανεξία στην γλουτένη) και η  ανεπάρκεια λακτάσης (δυσανεξία στη λακτόζη), στα  ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα και νόσος Chron), στη δυσπεψία.

Άλλες παθήσεις: Ορισμένες διαταραχές, όπως σακχαρώδης διαβήτης, θυρεοειδοπάθειες κ.ά μπορεί  να προκαλέσουν μείωση της κινητικότητας του εντέρου.

Γυναικολογικά  αίτια: Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο αλλά  σπανιότερα και σοβαρότερες καταστάσεις, όπως κύστεις, υγρό στην κοιλιά , νεοπλάσματα κ.ά.  μπορεί να προκαλέσουν το πρόβλημα.

Διατροφή: Όσοι έχουν ευερέθιστο έντερο ή βρίσκονται σε περίοδο έξαρσης κάποιου φλεγμονώδους νοσήματος πρέπει να αποφεύγουν τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τις φυτικές ίνες και τα γαλακτοκομικά. Στα σύνδρομα δυσαπορρόφησης, πρέπει να αποφεύγονται οι τροφές στις οποίες υπάρχει δυσανεξία. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις δεν παίζει ρόλο.

Άλλα αίτια: Πρήξιμο στην κοιλιά μπορεί να προκαλέσει και η αεροφαγία (ψυχική νόσος), η λήψη ορισμένων φαρμάκων ή απλά το στρες, το οποίο είτε προκαλεί το σύμπτωμα, είτε το επιδεινώνει.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πνιγμός στη θάλασσα: Μέτρα πρόληψης και πρώτες βοήθειες σε περίπτωση πνιγμού

Η Ελλάδα κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από πνιγμό παγκοσμίως, καθώς κάθε χρόνο χάνονται 300 - 400 ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα ή σε πισίνες.

Run-Bike-Care: Δράση γιορτής για τους επιζώντες του καρκίνου από το Κ.Ε.Φ.Ι.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων του Καρκίνου, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών – Φίλων Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών διοργανώνει τη δράση Run-Bike-Care, την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023 στο κέντρο της Αθήνας, στο Ζάππειο.

ΕΠΙΟΝΗ: Στο πλευρό των ατόμων με καρδιοπάθεια αλλά και των φροντιστών τους

Το Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023, στις 15:30, την 6η ανοιχτή ημερίδα με θέμα “Υποστήριξη ατόμων με καρδιοπάθεια και η συμβολή των φροντιστών τους”.