spot_imgspot_img

«Προασπίζω» Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και Φίλων ενάντια στον Καρκίνο του Προστάτη

Σκοπός του Συλλόγου η ενημέρωση του κοινού, η πρόληψη και η αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη

Το 2019 ιδρύθηκε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και Φίλων ενάντια στον Καρκίνο του Προστάτη «Προασπίζω», ο οποίος σύμφωνα με το όραμα των ιδρυτών του, αποτελεί το «όχημα» των ασθενών με καρκίνο του προστάτη για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, απέναντι σε μία ασθένεια της οποίας η έγκυρη διάγνωση διασφαλίζει την ολοκληρωτική θεραπεία της.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Liveit.gr, ο πρόεδρος του συλλόγου «Προασπίζω» Αλέξανδρος Ζιόπουλος μιλάει για το όραμα του συλλόγου αλλά και για την αναγκαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη.

Ποια είναι η αποστολή και το όραμα του συλλόγου «Προασπίζω»; 

Ο σύλλογος «ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ» Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και Φίλων ενάντια στον Καρκίνο του Προστάτη, έχει ως κύριο σκοπό την ανάδειξη, την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη και των συναφών νεοπλασματικών νοσημάτων των όρχεων.

Κύριο μέλημα του συλλόγου «Προασπίζω» είναι η ενημέρωση των μελών του συλλόγου και των ασθενών από επιστήμονες, για θέματα που άπτονται της ασθενείας ή συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση και αποθεραπεία της. Κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση του ανδρικού πληθυσμού στο σύνολό του σε πανελλαδικό επίπεδο, ώστε να προβαίνουν σε τακτικούς προληπτικούς ελέγχους. Θεωρείται επίσης σημαντική η ευαισθητοποίηση των αρχών, των επιστημονικών φορέων και της κοινής γνώμης για το μέγεθος του συγκεκριμένου προβλήματος.

Ένας ακόμη στόχος του συλλόγου είναι η ενημέρωση των μελών του σχετικά με τα δικαιώματά τους ενώπιον των δημόσιων αρχών και τις παροχές που έχουν από τα ασφαλιστικά τους ταμεία, τη διεκδίκηση αυτών των παροχών, τον τρόπο προάσπισής τους καθώς και τη νόμιμη προσέγγιση και διαχείρισή τους. Στα βασικά ενδιαφέροντα του συλλόγου είναι επίσης η διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων, συμποσίων και άλλων δραστηριοτήτων για θέματα που αφορούν τον καρκίνο του προστάτη και συναφών νεοπλασματικών νοσημάτων των όρχεων.

-Ισχύει ότι ο φόβος και η ελλιπής ενημέρωση αποτρέπει ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών να επισκεφθούν τον ουρολόγο, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση και η θεραπεία;

Στην εποχή του διαδικτύου πληροφορίες υπάρχουν πολύ εύκολα διαθέσιμες. Κάποιος άνθρωπος που πραγματικά ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει άρθρα καταξιωμένων επιστημόνων και να βγάλει τα συμπεράσματά του ή να επισκεφτεί κάποιον ειδικό να τον ενημερώσει. Οπότε η ανάγκη πολλών ανθρώπων να αποφύγουν το πρόβλημα λόγω φόβου ή ελλιπούς ενημέρωσης, στην πραγματικότητα δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στην ίδια τους τη ζωή. Και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που ο σύλλογος λαμβάνει δράση και προσπαθεί με κάθε δυνατό μέσο, να τονίσει τη σημασία της πρόληψης στον αντρικό πληθυσμό.

-Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος του άνδρα που μαθαίνει ότι νοσεί από καρκίνο του προστάτη; 

Όταν κάποιος έχει να αντιμετωπίσει ένα τόσο σοβαρό θέμα υγείας σίγουρα έρχεται πρωτίστως αντιμέτωπος με την πιθανότητα της απώλειας της ίδιας του της ζωής. Αλλά παράλληλα γεννιούνται και άλλοι φόβοι όπως, η πιθανή στυτική δυσλειτουργία ή η ανικανότητα εγκράτειας των ούρων. Ο καρκίνος του προστάτη, αντιμετωπίζεται πολλές φορές ως θέμα ταμπού στις μέρες μας, ενώ αντιθέτως θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη ενημέρωση, αναφορικά με την πρόληψη και αντιμετώπισή του. Αυτός ήταν και ένας από τους κύριους λόγους που κρίθηκε απαραίτητη η δημιουργία αυτού του Συλλόγου.

Οι άνδρες πρέπει να εγκαταλείψουν την απροθυμία τους να επισκεφτούν τον ουρολόγο αλλά και την αποστροφή τους για την δακτυλική εξέταση. Κι αυτό γιατί ο καρκίνος του προστάτη, είναι ο συχνότερος καρκίνος των ανδρών στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου τους από νεοπλασίες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.  Κι όμως, στα αρχικά στάδια δεν εκδηλώνει ιδιαίτερα συμπτώματα, γι’ αυτό ο προληπτικός έλεγχος είναι καθοριστικός στην αντιμετώπιση του. Μόνο σε προχωρημένα στάδια εμφανίζονται διαταραχές της ούρησης η συμπτώματα που οφείλονται σε μεταστάσεις (π.χ οστικός πόνος).

Eπηρέασε η πανδημία τη διαχείριση της νόσου;

Αναγκαστικά λόγω των συνθηκών της πανδημίας «πάγωσαν» ή ελαχιστοποιήθηκαν για ένα μεγάλο διάστημα όλες οι ενημερωτικές ενέργειες που ετοιμάζαμε. Διοργανώσαμε κάποιες συζητήσεις μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών καθώς επίσης και κάποιες ραδιοφωνικές ενημερώσεις. Αλλά είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται δια ζώσης ενημερωτικά συνέδρια, ημερίδες και συζητήσεις, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο και σαφώς μεγαλύτερη προσέλευση. Οπότε η διάδοση του μηνύματος της έγκαιρης πρόληψης «ταξιδεύει» γρηγορότερα και ευκολότερα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν με αμεσότητα να ενημερώνονται οι άνδρες για τις μεθόδους πρόληψης της νόσου και να λύνονται τυχόν απορίες που έχουν άνθρωποι που νοσούν.

-Σε ποιο βαθμό επηρεάζει την έκβαση της νόσου η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση;

Η σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της νόσου είναι καθοριστικής σημασίας.  Έρευνες έχουν δείξει ότι πανευρωπαϊκά κάθε 15 λεπτά γίνεται διάγνωση ενός νέου περιστατικού καρκίνου του προστάτη.  Στις ΗΠΑ κάθε 3 λεπτά διαγιγνώσκεται μία νέα περίπτωση ενώ κάθε 15 λεπτά ένας άνδρας πεθαίνει από τη νόσο. Αυτά τα αναφέρω προκειμένου να φανεί η σοβαρότητα και αναγκαιότητα της έγκαιρης πρόληψης. Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται περιστατικά ακόμη και σε νεότερους άνδρες ηλικίας 45-50 ετών. Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι καταγράφονται κάθε χρόνο περίπου 3.000 νέες περιπτώσεις, ενώ στην Αμερική περίπου 220.000. Ένας στους 6 άνδρες διαγιγνώσκεται με καρκίνο του προστάτη κι ένας στους 30 θα πεθάνει. Τα 2/3 των ασθενών είναι κατά την διάγνωση από 45-75 χρόνων.

Συνεπώς όλοι οι άντρες άνω των 50 ετών συνιστάται να προβαίνουν σε ετήσιο προληπτικό έλεγχο με δακτυλική εξέταση και PSA. Αν συντρέχουν λόγοι όπως οικογενειακό ιστορικό, οι προληπτικές εξετάσεις ξεκινούν μία δεκαετία νωρίτερα.

Το PSA είναι πλέον εξέταση ρουτίνας. Σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη βοηθά  στη σταδιοποίηση της νόσου αλλά και στη λήψη σωστών θεραπευτικών αποφάσεων. Χάρη στο συστηματικό προσδιορισμό του προστατικού αντιγόνου (PSA) στο 70% των ασθενών, η νόσος εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο στο οποίο το προσδόκιμο επιβίωσης είναι υψηλό.  Σημαντική είναι και η πρωτογενής πρόληψη. Καλό είναι δηλαδή να κάνουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Να τρεφόμαστε με αρκετά φρούτα και λαχανικά, να μειώσουμε τα λιπαρά, τη ζάχαρη και να καταναλώνουμε κόκκινο κρέας με μέτρο.

-Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια νόσος που μπορεί να νικηθεί; 

Εξαρτάται από το στάδιο της νόσου. Ασθενείς με εντοπισμένη νόσο στον προστάτη έχουν εξαιρετικά ποσοστά επιβίωσης. Η πενταετής επιβίωση ασθενών με εντοπισμένο καρκίνο προστάτη αγγίζει το 100% ενώ το ποσοστό είναι 31% για ασθενείς με απομακρυσμένες μεταστάσεις.  Τα τελευταία είκοσι χρόνια η συχνότητα του κλινικού καρκίνου του προστάτη έχει αυξηθεί πολύ, λόγω των ανεπτυγμένων μεθόδων διάγνωσης, σε συνδυασμό με την αυξημένη ευαισθητοποίηση των ανδρών για προληπτικό έλεγχο. Οι τεχνικές της ριζικής προστατεκτομής επίσης, έχουν βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό και δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα στην εγκράτεια των ούρων αλλά και την στυτική λειτουργία. Επίσης υπάρχουν και άλλες ριζικές θεραπείες, όπως η εξωτερική Ακτινοθεραπεία και η βραχυθεραπεία.

-Ποιες βελτιώσεις πρέπει να γίνουν από πλευράς της Πολιτείας για τους άνδρες που νοσούν από καρκίνο του προστάτη; Ποιες ενέργειες έχει κάνει ο σύλλογος «Προασπίζω» προς αυτή την κατεύθυνση; 

Στις 5/11/2021 εστάλη επιστολή στον Πρωθυπουργό σχετικά με την ανακοίνωσή του περί δωρεάν προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, που αφορά όλες τις γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών. Το αίτημά μας ήταν, να υπογραμμιστεί η ανάγκη του αντρικού πληθυσμού, ώστε να έχει την αντίστοιχη αντιμετώπιση, αναφορικά με την εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Δυστυχώς δεν έχουμε λάβει ακόμα κάποια απάντηση ούτε έχουμε δει κάποια μέτρα της πολιτείας προς αυτήν την κατεύθυνση. Εύχομαι σύντομα να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης και η πολιτεία να λάβει τα δέοντα μέτρα.

  • Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και Φίλων Ενάντια στον Καρκίνο του Προστάτη «Προασπίζω»

Τηλ:2107768327

https://www.proaspizo.gr/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;