Προσωπικός γιατρός και για τα παιδιά από το 2023

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει να επεκτείνει τον θεσμό του  «προσωπικού γιατρού» και στα παιδιά από τα μέσα του 2023 και μετά όμως, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει καλυφθεί ακόμη ο ενήλικος πληθυσμός. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέχρι στιγμής μόνο οι μισοί δικαιούχοι, δηλαδή περίπου 4 εκατ. ενήλικες, κατόρθωσαν να βρουν διαθέσιμο προσωπικό γιατρό ή γιατρό σε κοντινή απόσταση από τον τόπο κατοικίας τους.

Σήμερα στην χώρα μας υπάρχουν περίπου 3.500 ιδιώτες Παιδίατροι που θα κληθούν να συμβάλουν ως προσωπικοί γιατροί στον νέο θεσμό από τα μέσα του 2023. Τα παιδιά που θα πρέπει να αναλάβουν οι Παιδίατροι – όλα κάτω των 16 ετών- φθάνουν περίπου τα 3 εκατομμύρια παιδιά.

Το υπουργείο Υγείας ήδη έδωσε παράταση στις συμβάσεις των παιδιάτρων που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ και ασκούν ρόλο οικογενειακού γιατρού για τα παιδιά. Πρόκειται για συμβάσεις που είχαν συνάψει οι παιδίατροι από το 2017 και είχαν παραταθεί και στο παρελθόν ώστε να εξυπηρετείται ο παιδικός πληθυσμός.

Με βάση τα σχέδια του υπουργείου Υγείας, οι παιδίατροι – προσωπικοί γιατροί θα έχουν υποχρέωση για ένα συγκεκριμένο αριθμό εγγεγραμμένων παιδιών, ενώ θα αμείβονται διαφορετικά από ότι σήμερα, με βάση τις συμβάσεις που υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ. Άγνωστο βέβαια παραμένει εάν θα δείξουν ενδιαφέρον οι ιδιώτες γιατροί της συγκεκριμένης ειδικότητας όπως άλλωστε έχει συμβεί και με τις υπόλοιπες ειδικότητες που συμμετέχουν στον θεσμό του προσωπικού γιατρού.

Η κοινότητα των Παιδιάτρων είναι εξαιρετικά επιφυλακτική για το πώς θα εφαρμοσθεί το νέο εγχείρημα και κυρίως τι συνθήκες θα επικρατήσουν για τους γιατρούς αλλά και τι αμοιβές θα προβλέπονται με τις νέες συμβάσεις.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα