Τα προβιοτικά μειώνουν τα συμπτώματα του εκζέματος

Το έκζεμα ή αλλιώς ατοπική δερματίτιδα, είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προκαλεί στο δέρμα σας ερυθρότητα, ξηρότητα και φαγούρα. Είναι συχνό στα παιδιά αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν ατοπική δερματίτιδα λόγω μεταβολών στη εντερική μικροχλωρίδα τους. Σύμφωνα με έρευνες, η τακτική κατανάλωση προβιοτικών βοηθά στην εξισορρόπηση των βακτηρίων του εντέρου και στον περιορισμό της φλεγμονής.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, που αποκαλούνται καλά βακτήρια, και λειτουργούν ως τροφή για την ανθρώπινη  εντερική μικροχλωρίδα. Η προληπτική δράση αυτών των ζωντανών μικροοργανισμών οφείλεται κυρίως στη βελτίωση της ανοχής στα αλλεργιογόνα που υπάρχουν στα τρόφιμα. 

Η λήψη προβιοτικών βοηθά στην εξισορρόπηση των βακτηρίων του εντέρου, προστατεύει από την ανοσολογική δυσλειτουργία και μειώνει την φλεγμονή. Υπάρχουν περισσότερα από 400 διαφορετικά στελέχη προβιοτικών. Δυο συγκεκριμένα στελέχη προβιοτικών, ο Lactobacillus rhamnosus και τα Bifidobacteria, έχει αποδειχθεί ότι έχουν ευεργετική επίδραση στην μείωση των συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας.

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, η λήψη προβιοτικών στην εγκυμοσύνη ή κατά την περίοδο του θηλασμού συμβάλλουν στην πρόληψη του εκζέματος στα παιδιά ενώ στους ενήλικες έχει παρατηρηθεί ότι η λήψη προβιοτικών μπορεί να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων του εκζέματος.

Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά είναι το γιαούρτι, το κεφίρ, το βουτυρόγαλα, το ξυνολάχανο, η μαύρη σοκολάτα, το μηλοξιδο, τα τυριά κότατζ, το κίμτσι ( τουρσί με λαχανικά που έχει υποστεί ζύμωση), η κομπούχα (ζυμομύκητας που αναπτύσσεται σε διάλυμα μαύρου ή πράσινου τσαγιού και ζάχαρης με τη βοήθεια «μαγιάς»), σούπα με μίσο  ( είδος πάστας που παρασκευάζεται  κυρίως από φασόλια σόγιας, τα οποία έχουν υποστεί μακροχρόνια ζύμωση με ειδικά ένζυμα ), το tempeh (σπόροι σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση  με τον µύκητα Oligosporus Rhizopus).

Η κατανάλωση τροφών με προβιοτικά σε κανονικές ποσότητες θεωρείται ασφαλής, ωστόσο ενδέχεται ορισμένα άτομα να εμφανίσουν ήπιες πεπτικές ενοχλήσεις όπως φούσκωμα ή αέρια.

Εάν πρόκειται να λάβετε προβιοτικά συμπληρώματα, μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα,  είναι αναγκαίο να συμβουλευτείτε προηγουμένως το γιατρό σας.

 

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι μια υγιεινή δίαιτα που καλύπτει όλες τις θρεπτικές ανάγκες του οργανισμού

Διαβάστε τι αναφέρει για τη μεσογειακή διατροφή η Καλλιόπη Γεωργακούλη επίκουρη  καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η σωστή διατροφή είναι στο δικό σου χέρι

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι ενημερώθηκαν για τη σωστή διατροφή & 120 έκαναν λιπομέτρηση στη δράση μας στο Σύνταγμα Γιατί (και) η σωστή διατροφή #EinaiStoDikoSouXeri 

Μεσογειακή διατροφή: Πώς βοηθάει στην εγκυμοσύνη πριν από τη σύλληψη

Οι γυναίκες που ακολουθούν μια μεσογειακού τύπου διατροφή στα χρόνια πριν μείνουν έγκυες, διατρέχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραχές υπέρτασης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης