Εντατικοί αεροψεκασμοί από την Περιφέρεια Αττικής για την αντιμετώπιση των κουνουπιών

Από τη Δευτέρα 8 Απριλίου μέχρι και σήμερα έχουν ψεκαστεί 4.000 στρέμματα στον Υδροβιότοπο του Εθνικού Πάρκου Σχινιά στον Μαραθώνα.

Συνεχίζονται στην Ανατολική Αττική, οι εντατικοί ψεκασμοί –με επίγεια συνεργεία και εναέρια μέσα– στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των κουνουπιών.

Ήδη από τη Δευτέρα 8 Απριλίου, έχουν ψεκαστεί 4.000 στρέμματα στον Υδροβιότοπο του Εθνικού Πάρκου Σχινιά στον Μαραθώνα – μια περιοχή στην οποία παρατηρείται μεγάλος πληθυσμός κουνουπιών, ο οποίος έχει αυξηθεί λόγω της παρατεταμένης ζέστης και ξηρασίας – ενώ έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή οκτώ πτήσεις με ψεκαστικό ελικόπτερο.

«Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι πολλαπλές και επιβαρύνουν πολλές πλευρές της καθημερινότητάς μας» δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Στην Περιφέρεια Αττικής, προστατεύουμε με κάθε τρόπο την υγεία των πολιτών από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως την αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών και τους απορρέοντες από αυτήν κινδύνους. Οι υπηρεσίες μας, με απόλυτο επαγγελματισμό και συνέπεια, προχωρούν στην χαρτογράφηση των αναγκών σε κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου και στην υλοποίηση του προγράμματος ψεκασμών με τη χρήση όλων των επιστημονικών εξελίξεων και των σύγχρονων τεχνολογιών. Το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και στους 66 Δήμους της Αττικής μας, για να έχουμε όλοι – πολίτες και επισκέπτες – ένα καλό καλοκαίρι, με υγεία και ασφάλεια».

Σημειώνεται ότι από την προηγούμενη εβδομάδα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής έχουν περάσει στην χαρτογράφηση της Ανατολικής Αττικής, ενώ μέχρι την Παρασκευή 12 Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί ο ψεκασμός στα σημεία ενδιαφέροντος όλων των Δήμων της περιοχής, τόσο από τα πεζοπόρα συνεργεία, όσο και από εναέρια μέσα (ψεκαστικά ελικόπτερα και drones) στα μη προσβάσιμα σημεία.

Ατομικά μέτρα προστασίας

Σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ, για να προστατευθείτε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών και τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι αναγκαία η τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας, όπως:

-Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες που εμποδίζουν την δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού). Απαιτείται περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.

-Χρήση κουνουπιέρας κατά τη διάρκεια του ύπνου, ιδίως σε περιοχές με μεγάλους πληθυσμούς κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως σε μικρά βρέφη). Σιγουρευτείτε ότι δεν έχει εγκλωβιστεί κουνούπι στην κουνουπιέρα.

-Κατάλληλα  ενδύματα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα).

-Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα που περιέχουν πυρεθρινοειδή ( π.χ περμεθρίνη). Κυκλοφορούν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ («φιδάκια») κλπ. Δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.

-Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητά των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.

-Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).

-Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

–Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.

-Πότισμα κατά προτίμηση τις πρωϊνές ώρες.

-Προσοχή κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό εμφανίζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα και τσιμπούν κυρίως από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

-Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ επισημαίνουν ότι τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια πρέπει να τηρούνται αυστηρά από όλους, ενώ ιδιαίτερη συνέπεια στην τήρηση των ενδεικνυόμενων μέτρων προστασίας απαιτείται σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο (π.χ. άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με υποκείμενα νοσήματα ).

Στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Δ.Υ. https://eody.gov.gr/disease/ios-toy-dytikoy-neiloy/ υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για την κλινική εικόνα  και τον τρόπο μετάδοσης του ιού,  για τα επιδημιολογικά δεδομένα της λοίμωξης κατά τις περιόδους μετάδοσης του ιού (ετήσιες εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης και εβδομαδιαίες εκθέσεις κατά την περίοδο μετάδοσης) και για τις δράσεις του Ε.Ο.Δ.Υ. για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος Μαστού: Οι ανανεωμένες οδηγίες προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου στις ΗΠΑ

Η Ομάδα Εργασίας Προληπτικής Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέδωσε πρόσφατα ανανεωμένες κατευθυντήριες οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση, σε ανάμνηση της ημερομηνίας γέννησης του μεγάλου ακτιβιστή, ιδεολόγου και ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκου Ντυνάν.

«Δικαιώματα στην Πράξη»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την καθολική πρόσβαση στην Υγεία

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και η ΑΜΚΕ Cohesion Network 2gether (Co2gether), παρουσίασαν το νέο καινοτόμο έργο «Δικαιώματα στην Πράξη: Προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων ασθενών στην Ελλάδα».