Ψηλάφηση Μαστού: πώς και πότε γίνεται

Η ψηλάφηση του μαστού είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την αναγνώριση ενός πιθανού καρκίνου του μαστού. Γράφει ο Χάρης Χηνιάδης εξειδικευμένος Γυναικολόγος Αναπαραγωγής και ιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Υποβοήθησης της Αναπαραγωγής Be-Live.

Τις περισσότερες φορές οι γυναίκες ανακαλύπτουν τυχαία ένα επώδυνο σημείο στο μαστό τους και στη συνέχεια ζητούν τη γνώμη του γυναικολόγου τους.

Πρέπει όλες οι γυναίκες να αντιλήφθούν ότι η συστηματική ψηλάφηση του μαστού είναι το καλύτερο μέσο έγκαιρης αντιμετώπισης πιθανών προβλημάτων.

Πότε πρέπει να γίνεται

Το καλύτερο είναι να γίνεται σε μηνιαία βάση, μετά το τέλος της περιόδου, οπότε και το στήθος δεν είναι πρησμένο. Είναι ευκολότερο να γίνεται στο ντους με σαπούνι γιατί το χέρι γλιστράει στο δέρμα και οι μικρές ανωμαλίες γίνονται πιο εύκολα αντιληπτές.

Πώς γίνεται

Η ψηλάφηση γίνεται με αργές κυκλικές κινήσεις ξεκινώντας περιφερικά του μαστού και καλύπτοντας και τα τέσσερα τεταρτημόριά του.

Η πιο συχνή περιοχή εμφάνισης κακοήθειας είναι στο άνω και το έξω τεταρτημόριο του κάθε μαστού.

Επίσης είναι σημαντικό να πούμε πως τις περισσότερες φορές που μια γυναίκα ψηλαφά κάτι στο μαστό της, δεν είναι κακοήθεια, αλλά μια κύστη ή ένα καλόηθες ινοαδένωμα.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Νόσος των Δοκιμαστηρίων»: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;

Σε ένα μεγάλο βαθμό, το αίτιο εμφάνισης της "νόσου των δοκιμαστηρίων" δεν είναι απόλυτα κατανοητό.

Γιατί η εξάπλωση του μύκητα Candida auris προκαλεί ανησυχία;

Είναι ένας μύκητας δυνητικά θανατηφόρος για τους νοσηλευόμενους ασθενείς, ιδίως αν αντιμετωπίζουν πολλαπλά ιατρικά προβλήματα.

Διπολική Διαταραχή: από την μανία στην κατάθλιψη

Η διπολική διαταραχή μπορεί να περιλαμβάνει την εναλλαγή επεισοδίων μανίας, υπομανίας, κατάθλιψης ή και μεικτά επεισόδια.