Ψηλάφηση Μαστού: πώς και πότε γίνεται

Η ψηλάφηση του μαστού είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την αναγνώριση ενός πιθανού καρκίνου του μαστού. Γράφει ο Χάρης Χηνιάδης εξειδικευμένος Γυναικολόγος Αναπαραγωγής και ιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Υποβοήθησης της Αναπαραγωγής Be-Live.

Τις περισσότερες φορές οι γυναίκες ανακαλύπτουν τυχαία ένα επώδυνο σημείο στο μαστό τους και στη συνέχεια ζητούν τη γνώμη του γυναικολόγου τους.

Πρέπει όλες οι γυναίκες να αντιλήφθούν ότι η συστηματική ψηλάφηση του μαστού είναι το καλύτερο μέσο έγκαιρης αντιμετώπισης πιθανών προβλημάτων.

Πότε πρέπει να γίνεται

Το καλύτερο είναι να γίνεται σε μηνιαία βάση, μετά το τέλος της περιόδου, οπότε και το στήθος δεν είναι πρησμένο. Είναι ευκολότερο να γίνεται στο ντους με σαπούνι γιατί το χέρι γλιστράει στο δέρμα και οι μικρές ανωμαλίες γίνονται πιο εύκολα αντιληπτές.

Πώς γίνεται

Η ψηλάφηση γίνεται με αργές κυκλικές κινήσεις ξεκινώντας περιφερικά του μαστού και καλύπτοντας και τα τέσσερα τεταρτημόριά του.

Η πιο συχνή περιοχή εμφάνισης κακοήθειας είναι στο άνω και το έξω τεταρτημόριο του κάθε μαστού.

Επίσης είναι σημαντικό να πούμε πως τις περισσότερες φορές που μια γυναίκα ψηλαφά κάτι στο μαστό της, δεν είναι κακοήθεια, αλλά μια κύστη ή ένα καλόηθες ινοαδένωμα.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Μεταιχμιακή διαταραχή προσωπικότητας: Η ζωή στα άκρα

Η Μεταιχμιακή ή Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας είναι μια σοβαρή και ιδιαίτερα πολύπλοκη διαταραχή. Επηρεάζει το πώς αισθάνεται ένα άτομο για τον εαυτό του και τους άλλους, συχνά με απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες.

The Human Library: Από τα ράφια της δεν δανείζεσαι βιβλία αλλά ανθρώπους!

Η Human Library λειτουργεί ως ένας ασφαλής χώρος για διάλογο, όπου οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να ρωτούν όλα όσα θέλουν να μάθουν και να μην κρίνουν ένα βιβλίο – τον άνθρωπο δηλαδή απέναντί τους - μόνο από το εξώφυλλο.

Γρήγορη απώλεια βάρους: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία;

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, πολλοί είναι εκείνοι που, για να χάσουν τα κιλά του χειμώνα, καταφεύγουν σε γρήγορες και εξαντλητικές δίαιτες. Πόσο επικίνδυνη όμως είναι μια τέτοια πρακτική για την υγεία μας; Απαντά η Βασιλική Νεστορή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.