Ψηλοτάκουνα παπούτσια: Πώς να τα φοράτε χωρίς να βλάπτετε την υγεία σας

Οι περισσότερες γυναίκες λατρεύουν τα ψηλοτάκουνα παπούτσια.  Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 40% των γυναικών φοράει ψηλοτάκουνα παπούτσια σε καθημερινή βάση. Παπούτσια όπως οι ψηλές γόβες όχι μόνο αναδεικνύουν τη θηλυκότητα μιας γυναίκας αλλά τονώνουν και την αυτοπεποίθησή της.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η καθημερινή και πολύωρη χρήση ψηλοτάκουνων παπουτσιών επιβαρύνει τη μέση, την πλάτη και τα γόνατα, δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα στα πέλματα και ευθύνεται για το το 80% των διαστρεμμάτων.

Υπάρχει τρόπος να φοράμε τα ψηλοτάκουνα παπούτσια μας χωρίς να βλάπτουμε την  υγείας μας; Απαντά ο Δρ. Μιχάλης Παπαδάκης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Αθλητίατρος.

Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια καταπονούν το σώμα και μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα. Όμως είναι μάταιο να προσπαθεί κανείς να πείσει τις γυναίκες να τα απαρνηθούν.

Οι παρακάτω συμβουλές δίνονται ώστε τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά και να διατηρήσετε τα πόδια σας υγιή και όμορφα.

-Επιλέξτε πάντα το σωστό μέγεθος παπουτσιού. Τα δάκτυλα θα πρέπει να είναι άνετα και να υπάρχει τουλάχιστον ένα εκατοστό κενό μέχρι τη μύτη του παπουτσιού. Η φτέρνα πρέπει να είναι σταθερή αλλά όχι στενή. Ακολουθήστε τις οδηγίες  που  δίνονται  στο γενικό τμήμα του κειμένου.

-Βρείτε το ιδανικό ύψος και πλάτος τακουνιού για εσάς. Όσο πιο ψηλό και στενό είναι το τακούνι, τόσο πιο κουραστικό και κυρίως πιο ασταθές γίνεται το βάδισμά σας. Οι πτώσεις και τα διαστρέμματα είναι εξαιρετικά συχνά σε γυναίκες που φορούν ψηλοτάκουνα.

-Μην φοράτε ψηλοτάκουνα για πολλές συνεχόμενες ώρες. Αφήστε τα πόδια σας να αναρρώσουν.

-Αυξήστε το ύψος του τακουνιού και τις ώρες που φοράτε ψηλοτάκουνα σταδιακά. Δώστε το χρόνο στα πόδια σας να προσαρμοστούν.

-Αν δεν έχετε συνηθίσει τα πολύ ψηλά και στενά τακούνια, εξασκηθείτε προτού τα  φορέσετε κάπου επίσημα. Μάθετε να ισορροπείτε προτού πάθετε κάποιο ατύχημα. Εξασκηθείτε στο πώς πρέπει να βαδίζετε, πώς να σηκώνεστε από ψηλά καθίσματα (σκαμπό) και κυρίως  πώς να ανεβαίνετε και κατεβαίνετε σκάλες. Μια πρόθυμη πωλήτρια ή μια έμπειρη φίλη θα σας βοηθήσουν.

-Προσπαθήστε να αλλάξετε τις σόλες με αντιολισθητικά υλικά. Καλό είναι επίσης  να  φοράτε τα ψηλοτάκουνα με γυμνά πόδια, ώστε να είναι πιο σταθερά μέσα  στο  παπούτσια. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, υπάρχουν διάφορων ειδών πάτοι που μπορείτε να δοκιμάσετε.

-Επιλέξτε εύκολες περιστάσεις για να φορέσετε για πρώτη φορά ένα πολύ ψηλό ή στενό τακούνι. Περιστάσεις με πολυκοσμία και αλκοόλ δεν είναι οι καταλληλότερες για να δοκιμάσετε το πόσο καλή ισορροπία έχετε.

-Αν τελικώς προκληθεί κάποιου είδους πρόβλημα στα πόδια σας,  απευθυνθείτε  στον ορθοπαιδικό σας. Μην ξεχάσετε να έχετε τα “ένοχα” παπούτσια σας μαζί σας στην επίσκεψη! ­Συχνά η φθορά  στη σόλα ή σε άλλα μέρη του παπουτσιού μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Έλεγχος του Στρες για μια Υγιή και Ευτυχισμένη Ζωή: Ομιλία του Δρ Γεωργίου Χρούσου

Ο καθηγητής Γιώργος Χρούσος στην ομιλία του θα αναλύσει γιατί είναι σημαντικός ο έλεγχος του άγχους για μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή.

«Τρίποντο στη ζωή» για τον Σύλλογο ΦΛΟΓΑ

Ένας ξεχωριστός φιλανθρωπικός αγώνας διοργανώνεται για 3η συνεχόμενη χρονιά από τις Εργασιακές Ομάδες Μπάσκετ της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και του αμυντικού κολοσσού Lockheed Martin, για την ενίσχυση του Συλλόγου «ΦΛΟΓΑ».

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών – ΠΕΚΜ: Έναρξη νέων τμημάτων γραφής και ανάγνωσης Braille

O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών – Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΚΜ) ανακοινώνει την έναρξη νέων τμημάτων γραφής και ανάγνωσης Braille.