Η ψωρίαση αγαπά τον ήλιο αλλά με μέτρο!

Ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών με ψωρίαση παρουσιάζουν έξαρση των δερματικών εκδηλώσεών της κατά τους χειμερινούς μήνες. Αν και τα αίτια που συμβαίνει αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητά, οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στη μειωμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου και την μειωμένη παραγωγή βιταμίνης D από το δέρμα, μια βιταμίνη πολύ σημαντική για τα άτομα με ψωρίαση αφού τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην ανάπτυξη των κυττάρων.

Σύμφωνα με πολλές έρευνες η έκθεση στον ήλιο, σε μικρές δόσεις, είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση. Ο ήλιος, όπως επισημαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αποτελεί μια από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για την ψωρίαση καθώς έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και ανακουφίζει από τη φλεγμονή που σχετίζεται με την ψωρίαση.

Περίπου 9 στα 10 άτομα με ψωρίαση που εκτίθενται στον ήλιο για 15 λεπτά, πρωί και απόγευμα, χωρίς αντηλιακή προστασία, διαπιστώνουν άμεσα τα ευεργετικά οφέλη του ήλιου. Οι ακτίνες UV δρουν θεραπευτικά τόσο στα κερατινοκύτταρα, τα κύτταρα που εμπλέκονται στην ανάπτυξη των πλακών, όσο και στα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη φλεγμονή. Βοηθούν επίσης το δέρμα να παράγει βιταμίνη D, η οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την ψωρίαση.

Ωστόσο, παρά τα ευεργετικά οφέλη που προσφέρει ο ήλιος στα άτομα με ψωρίαση, σε ποσοστό 1% των ασθενών ο ήλιος δεν δρα θεραπευτικά αλλά αντίθετα δημιουργεί προβλήματα. Ένα ηλιακό έγκαυμα, για παράδειγμα, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εκλυτικό παράγοντα της νόσου και να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα παλαιότερης έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό  περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, τα άτομα με ψωρίαση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μελανώματος, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.

Εάν πάσχετε από ψωρίαση, επωφεληθείτε από τη θεραπευτική δράση του ήλιου αλλά με μέτρο. Εάν θέλετε να παραμείνετε μεγαλύτερο διάστημα κάτω από τον ήλιο θα πρέπει να προστατευθείτε με αντηλιακό καθώς αντιμετωπίζετε τον κίνδυνο εγκαύματος αλλά και όλων των αρνητικών συνεπειών της υπερέκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Εξίσου σημαντικό μέτρο πρόληψης για τα άτομα με ψωρίαση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι και η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

6 πράγματα που θα ήθελαν να γνωρίζετε οι ασθενείς  με ψωρίαση

Διαβάστε παρακάτω τι  θα ήθελαν οι ασθενείς με ψωρίαση να γνωρίζουμε όλοι εμείς που δεν είμαστε ασθενείς.

Τροφές που πρέπει να τρώτε ή να αποφεύγετε εάν έχετε ψωρίαση

Για  περισσότερους  από 125.000.000 παγκοσμίως 223.000 στην Ελλάδα που ζουν με ψωρίαση, η διατροφή μπορεί να παίζει μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι πιστεύουμε στο πώς το σώμα μας χειρίζεται τη φλεγμονή.

Φυσικές θεραπείες για τα «σκασμένα» χέρια

Αποκτήστε λεία και απαλά χέρια, εφαρμόζοντας σπιτικά προϊόντα, που φτιάξατε με τα χεράκια σας για τα χεράκια σας