Άσθμα : 5 ροφήματα που σας δίνουν ανάσα

Ανακαλύψτε πέντε φυσικά ροφήματα βοτάνων που θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα του άσθματος.

  1. Τζίντζερ

Το τζίντζερ παρασκευάζεται με βρασμό των ριζών του φυτού τζίντζερ (Zingiber officinale). Αυτό το ισχυρό μπαχαρικό είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά και βιοδραστικές ενώσεις. Σχετίζεται με διάφορα οφέλη για την υγεία μας, όπως μειωμένη φλεγμονή, ανακούφιση από τη ναυτία και χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άσθματος. Σχετικές μελέτες έδειξαν ότι οι ενώσεις του τζίντζερ, όπως οι τζίντζερλες και οι σογκαόλ, μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα άσθματος μειώνοντας τη φλεγμονή των αεραγωγών. Σε μια μελέτη διάρκειας 2 μηνών, 92 άτομα με άσθμα έλαβαν είτε 450 mg εκχυλίσματος τζίντζερ είτε ένα εικονικό φάρμακο καθημερινά. Το 20% των ατόμων στην ομάδα του τζίντζερ παρουσίασε ανακούφιση από τον συριγμό και το 52% ένιωσε ανακούφιση από το σφίξιμο στο στήθος. Αγοράστε φακελάκια τσαγιού τζίντζερ ή εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε τσάι τζίντζερ στο σπίτι. Απλώς τρίψτε ένα μικρό αποφλοιωμένο τζίντζερ, ρίξτε το σε 1 φλιτζάνι (240 mL) βραστό νερό για 10-20 λεπτά, ανάλογα με το πόσο δυνατό το θέλετε και, στη συνέχεια, στραγγίστε το τζίντζερ. Μπορείτε να απολαύσετε το τσάι τζίντζερ ως έχει ή με λίγο λεμόνι, μέλι ή κανέλα.

  1. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι ένα δημοφιλές ρόφημα που προέρχεται από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis. Είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά, τα οποία συνδέονται με την απώλεια βάρους, καθώς και με χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και ορισμένους τύπους καρκίνου. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του άσθματος. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα έδειξαν ότι τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στους πνεύμονες – ένα κοινό χαρακτηριστικό του άσθματος. Επιπλέον, μια μελέτη σε περισσότερα από 1.000 άτομα διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια πράσινου τσαγιού (240 mL) είχαν σημαντικά καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων από αυτούς που δεν έπιναν.

  1. Μαύρο τσάι

Όπως το πράσινο τσάι, έτσι και το μαύρο τσάι προέρχεται από το φυτό Camellia sinensis. Ωστόσο, εκτίθεται στον αέρα για οξείδωση, η οποία σκουραίνει τα φύλλα τους και κάνει πιο έντονη τη γεύση του. Ομοίως με το πράσινο τσάι, το μαύρο τσάι περιέχει καφεΐνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των αεραγωγών σας και στη μέτρια βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων. Αυτό μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από τα συμπτώματα του άσθματος. Τα άλλα πιθανά οφέλη του περιλαμβάνουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2 . Μπορείτε να αγοράσετε μαύρο τσάι σε φύλλα ή σε φακελάκια τσαγιού.

  1. Ευκάλυπτος

Το τσάι από ευκάλυπτο παρασκευάζεται από τα φύλλα του δέντρου του ευκαλύπτου, και είναι γεμάτο με ισχυρά αντιοξειδωτικά και φυτικές ενώσεις όπως η ευκαλυπτόλη. Συγκεκριμένα, η ευκαλυπτόλη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των συμπτωμάτων του άσθματος. Η έρευνα δείχνει ότι αυτή η ένωση μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, να μειώσει την παραγωγή βλέννας και να «ανοίξει» τους αεραγωγούς στους πνεύμονές σας (βρογχόλια). Σε μια μελέτη 12 εβδομάδων, στην οποία συμμετείχαν 32 άτομα με βρογχικό άσθμα χορηγήθηκαν είτε 600 mg ευκαλυπτόλης είτε ένα εικονικό φάρμακο ημερησίως. Όσοι έλαβαν ευκαλυπτόλη χρειάστηκαν κατά 36% λιγότερη φαρμακευτική αγωγή για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του άσθματος, σε σύγκριση με εκείνους της ομάδας ελέγχου.

  1. Τσάι γλυκόριζας

Το τσάι γλυκόριζας παρασκευάζεται από τη ρίζα του φυτού γλυκόριζας (Glycyrrhiza glabra) και έχει μια γλυκιά αλλά παράλληλα και ελαφρώς πικρή γεύση. Στην παραδοσιακή ιατρική, η ρίζα γλυκόριζας έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα έδειξαν ότι το εκχύλισμα της ένωσης γλυκόριζας γλυκυρριζίνη ανακουφίζει από τα συμπτώματα του άσθματος, ειδικά όταν συνδυάζεται με συμβατικές θεραπείες άσθματος όπως η σαλβουταμόλη (αλβουτερόλη).

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Dentist Pass: δωρεάν προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος για 700.000 παιδιά

Ξεκινά μετά το Πάσχα η δωρεάν προληπτική οδοντιατρική φροντίδα σε παιδιά ηλικίας από 6 ως 12 ετών μέσω του Dentist Pass.

 Λόξυγκας: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Είναι ενοχλητικός και τις περισσότερες φορές μας προκαλεί αμηχανία. Όμως μπορεί να είναι και «καμπανάκι» για κάποιο πρόβλημα στον οργανισμό.

Βασικές πρώτες βοήθειες για να βοηθήσετε κάποιον που «πνίγεται» 

Η πνιγμονή είναι μία εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα από τους παρευρισκόμενους μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.