Προστάτης: Το ιχνοστοιχείο που προλαμβάνει τον καρκίνο

Γνωρίζατε ότι το σελήνιο είναι μια ουσία που μπορεί να προστατεύσει τον προστάτη σας; Διαβάστε τι υποστηρίζουν οι ειδικοί και ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα

Προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνo. Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης, άτομα που λαμβάνουν 200 μg την ημέρα μειώνουν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων, του προστάτη και του ορθού. (Πάνω από αυτή τη δόση είναι τοξικό.) Η ημερήσια Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση: 70 μg, ενώ το Ανώτατο Ασφαλές Όριο 200 μg.

Σε άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Τζονς Χόπκινς για τον ρόλο του σεληνίου στον καρκίνο του προστάτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την βάση δεδομένων της «Διαμήκους Μελέτης Γήρανσης» της Βαλτιμόρης. Πρόκειται για μια μελέτης που άρχισε πριν από περίπου 50 χρόνια και συμμετείχαν σε αυτοί 1.500 άνδρες, οι οποίοι υποβάλλονται κάθε δύο χρόνια σε εξετάσεις. Στη μελέτη αυτή οι επιστήμονες του Χόπκινς μελέτησαν 52 άνδρες με καρκίνο του προστάτη και 96 συνομήλικους άνδρες που δεν έπασχαν από καρκίνο του προστάτη. Οι ειδικοί ανακάλυψαν πως και στις δύο αυτές ομάδες —άνδρες που ανέπτυξαν καρκίνο του προστάτη και άνδρες που δεν ανέπτυξαν— τα επίπεδα σεληνίου στο αίμα έπεφταν με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, όσοι άνδρες είχαν χαμηλότερα επίπεδα σεληνίου ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη και οι άνδρες με τα υψηλότερα επίπεδα σεληνίου είχαν σχεδόν κατά 50% μικρότερη πιθανότητα να τον εκδηλώσουν.

Που θα το βρείτε

Το σελήνιο είναι μια ανόργανη ουσία που βρίσκεται στο έδαφος. Υπάρχει στα φρούτα και στα λαχανικά, καθώς επίσης στο κρέας και τα ψάρια. Άλλες τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι: καρύδια Βραζιλίας, θαλασσινά, κόκκινο κρέας, δημητριακά, σπόροι. Αν το βρείτε σε συμπλήρωμα διατροφής προσέξτε να περιέχει το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, πριν την χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Φυσικές θεραπείες για τα «σκασμένα» χέρια

Αποκτήστε λεία και απαλά χέρια, εφαρμόζοντας σπιτικά προϊόντα, που φτιάξατε με τα χεράκια σας για τα χεράκια σας

Το σεξ προστατεύει τον προστάτη

Η σεξουαλική δραστηριότητα μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Αυτό ισχυρίζεται μελέτη

Πρόγραμμα «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»  για τους ογκολογικούς ασθενείς

Το πρόγραμμα Μαζί και στο Σπίτι, αποτελεί την υλοποίηση του οράματος για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους που δεν είναι σε θέση να μετακινηθούν