Είναι το σεξ επικίνδυνο εάν έχετε καρδιακή νόσο;

Εάν έχετε καρδιακή νόσο, είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε για το σεξ. Μπορεί να ανησυχείτε για την κατάσταση του καρδιαγγειακού σας συστήματος και για το πόση προσπάθεια μπορεί να αντέξει η καρδιά σας. Αλλά η επιστροφή στις κανονικές καθημερινές σας δραστηριότητες και στα πράγματα που σας κάνουν χαρούμενους είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ποιότητας της ζωής σας.

Σημάδια ότι είστε αρκετά υγιείς για σεξ

Ο βασικός φόβος σχετικά με το σεξ για τα περισσότερα άτομα με καρδιακές παθήσεις είναι ο φόβος ότι η σεξουαλική επαφή ενδέχεται να προκαλέσει  καρδιακή προσβολή. Ενώ η σεξουαλική δραστηριότητα αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό, δεν είναι κάτι για το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι με καρδιακή νόσο που έχουν υπό έλεγχο και ιατρική παρακολούθηση θα πρέπει να ανησυχούν. Γενικά, αν μπορείτε να ανεβείτε σκάλες, να κάνετε τζόκινγκ ή να περπατήσετε ένα μίλι χωρίς δυσκολία, είναι ασφαλές για εσάς και να κάνετε σεξ.

Η πιθανότητα να πάθετε καρδιακή προσβολή κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά χαμηλή, δεν πρέπει να σας τρομάζει και εφόσον δεν αντιμετωπίζετε συμπτώματα, δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί λένε οι ειδικοί.

Θα πρέπει, ωστόσο, να απέχετε από οποιαδήποτε βαριά σωματική άσκηση, συμπεριλαμβανομένου του σεξ, έως ότου δείτε γιατρό εάν έχετε συμπτώματα καρδιακής νόσου όπως:

  • Πόνος στο στήθος
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Ακανόνιστο καρδιακός παλμός
  • Ναυτία ή δυσπεψία

Υπάρχει πιθανότητα καρδιακής προσβολής κατά τη διάρκεια του σεξ;

Ναι. Ο κίνδυνος σας είναι ελαφρώς αυξημένος κάθε φορά που κάνετε κάποια σωματική δραστηριότητα, είτε πρόκειται για σεξουαλική δραστηριότητα είτε για τρέξιμο ή για οποιοδήποτε άλλο είδος αερόβιας άσκησης, σε σύγκριση με όταν ξεκουράζεστε. Αλλά για τα άτομα  που έχουν υγιή καρδιά ή έχουν υπό έλεγχο το καρδιολογικό τους πρόβλημα, τα μακροπρόθεσμα οφέλη της τακτικής σωματικής δραστηριότητας – συμπεριλαμβανομένου του σεξ – υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Τα οφέλη του σεξ για την υγεία της καρδιάς

Υπό τις προϋποθέσεις που αναφέραμε, το σεξ όχι μόνο δεν απειλεί την καρδιά σας αλλά μπορεί να ωφελήσει την υγεία της. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες που κάνουν σεξ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και οι γυναίκες που αναφέρουν ότι έχουν ικανοποιητική σεξουαλική ζωή είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή.

Τα προστατευτικά οφέλη μπορεί να είναι πολλά: Το σεξ είναι μια μορφή άσκησης και βοηθά στην ενίσχυση της καρδιάς σας, στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης, στη μείωση του στρες και στη βελτίωση του ύπνου. Επιπλέον, η υγιής σεξουαλική ζωή σε μια σχέση μπορεί να ενισχύσει τους δεσμούς σε μια σχέση. Παράλληλα, οι υγιείς σχέσεις μπορούν να μειώσουν τα συναισθήματα μοναξιάς, κατάθλιψης και άγχους, τα οποία έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πώς μπορώ να ελέγξω τον σφυγμό μου;

Ο φυσιολογικός σφυγμός κυμαίνεται ανάλογα τον οργανισμό μεταξύ 60...

Πόσες ακτινογραφίες είναι ασφαλείς;

Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αλόγιστα ακτινογραφίες. Η ακτινοβολία που δεχόμαστε από τις ακτινογραφίες δρα αθροιστικά στους ιστούς και επιβαρύνει μακροπρόθεσμα την υγεία μας.

Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό σας

Διαβάστε τις ερωτήσεις που δεν πρέπει να ξεχάσετε να...