6 σημάδια που δείχνουν ότι ίσως έχετε καταρράκτη

Σε όλο τον κόσμο, ο καταρράκτης αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης πάνω από την ηλικία των 40. Αυτά είναι τα σημάδια που μαρτυρούν ότι μπορεί να εμφανίσετε καταρράκτη.

Τι είναι ο καταρράκτης;

Ο καταρράκτης είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις των ματιών σε όλο τον πλανήτη. Για του λόγου το αληθές, το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιών υπολογίζει ότι 30 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από καταρράκτη αυτή την στιγμή στον κόσμο. Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού, η οποία αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου. Παρόλο που είναι τόσο συχνή, οι περισσότερες περιπτώσεις καταρράκτη δεν διαγιγνώσκονται μέχρι να αναπτυχθούν πλήρως, λόγω του γεγονότος ότι δεν προκαλούν πόνο και η μείωση όρασης είναι τόσο μικρή που δεν είναι αντιληπτή. Είτε το ένα είτε και τα δύο μάτια μπορούν να εμφανίσουν καταρράκτη. Αυτά είναι τα σημάδια που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε από νωρίς ότι μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον να εμφανίσετε καταρράκτη.

Θολωμένη όραση

Στον καταρράκτη, η θολωμένη όραση είναι το πρώτο και κυριότερο σύμπτωμα που θα εμφανίσετε. Ίσως βλέπετε και μια θολή κουκκίδα στο οπτικό σας πεδίο. Η θολωμένη όραση μπορεί να έχει πολλές αιτίες και να πηγάζει από πολλές διαφορετικές παθήσεις. Η διαφορά του καταρράκτη, όμως, είναι η σταδιακή χειροτέρευση της όρασης με το πέρασμα του χρόνου. Επειδή είναι δύσκολο να διαχωρίσετε τον καταρράκτη με το γλαύκωμα, καλύτερα να συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας.

Διαταραχές στην αντίληψη των χρωμάτων

Λόγω της θολωμένης όρασης, τα χρώματα θα γίνουν λιγότερο φωτεινά και περισσότερο σκοτεινά, με το πέρασμα του χρόνου. Η μείωση της χρωματικής αντίληψης, γίνεται τόσο αργά και σταδιακά, που είναι πολύ δύσκολο να την παρατηρήσει ο ασθενής. Η πλειονότητα των ασθενών μάλιστα, καταλαβαίνει τη διαφορά στα χρώματα, αφού κάνει εγχείρηση για να διορθώσει τον καταρράκτη. Ο καταρράκτης επίσης, μπορεί να προκαλέσει και μια κιτρινωπή απόχρωση στην όρασή σας.

Ευαισθησία στο φως

Αν παρατηρήσετε ότι παλαιότερα, είχατε περισσότερη αντοχή απέναντι στο έντονο φως, σε σχέση με τώρα, ίσως να βρίσκεστε στα πρώτα στάδια του καταρράκτη. Το φως, τα φανάρια και ο ήλιος, αν πάσχετε από καταρράκτη, θα γίνουν οι χειρότεροι εχθροί σας. Ο καταρράκτης ουσιαστικά διασκορπίζει το φως σε όλη την επιφάνεια του ματιού, σύμπτωμα που είναι αρκετά συνηθισμένο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Δυσκολία στην νυχτερινή οδήγηση

Το γεγονός ότι ο καταρράκτης σας εμποδίζει να εξισορροπήσετε το κοντράστ μεταξύ του σκοταδιού και του φωτός, όταν οδηγείτε τη νύχτα, επηρεάζει την οδήγησή σας. Αν οδηγείτε χωρίς φως, και τα ξαφνικά έντονα φανάρια ή λάμπες στο δρόμο σας προκαλούν πονοκέφαλο, τότε πρέπει να σας εξετάσει ένας οφθαλμίατρος.

Διπλή όραση (διπλωπία)

Η διπλωπία, γνωστή και ως διπλή όραση, αποτελεί επίσης ένα σύμπτωμα της αρχής καταρράκτη. Βέβαια η διπλωπία του καταρράκτη, είναι διαφορετική από την διπλωπία που συμβαίνει όταν τα μάτια σας δεν είναι ευθυγραμμισμένα. Η διπλή όραση, σε αυτή την περίπτωση, συμβαίνει ακόμα και όταν βλέπετε μόνο στο ένα μάτι ή όταν πάσχετε από καταρράκτη μόνο στο ένα από τα δύο μάτια.

Συχνές αλλαγές στους αριθμούς στη συνταγή γυαλιών ή φακών επαφής

Όταν ο καταρράκτης αρχίζει και αναπτύσσεται, ίσως προσωρινά να παρατηρήσετε ότι βελτιώθηκε η όρασή σας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, άνθρωποι που πάσχουν από πρεσβυωπία, να μην χρειάζονται γυαλιά προσωρινά για να διαβάσουν. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι οι αριθμοί στην συνταγή των γυαλιών σας, αλλάζουν, επομένως θα πρέπει να σας δει ένας οφθαλμίατρος, για να διαπιστώσει αν πάσχετε από πρώιμα στάδια καταρράκτη.

Πηγή

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Μην μένεις μόνος. Συνδέσου!»: Καμπάνια ενημέρωσης για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) επέλεξε να τιμήσει την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας με μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης για τα άτομα που διαγιγνώσκονται με την χρόνια αυτή νόσο. 

«Δεν καπνίζω, επιλέγω τη Ζωή!»: Ημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, ο Σύλλογος «Κ.Ε.Φ.Ι.» διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα: «Αντικαπνιστική εκστρατεία και Καρκίνος του Πνεύμονα: Δεν καπνίζω, επιλέγω τη ζωή!».

Δήμος Αμαρουσίου: Εγκαίνια της Έκθεσης «Ελπίδα σε Δύσκολους Καιρούς» με ψηφιδωτά από ληγμένα χάπια

Τα έργα της Έκθεση, τα οποία θα εκτεθούν στον Πολυχώρο Πολιτισμού «ΑΡΤΕΜΙΣ» στο Μαρούσι, αποτελούν μια πρωτότυπη εικαστική δραστηριότητα καθώς είναι φτιαγμένα από χιλιάδες ληγμένα χάπια και κάψουλες.