spot_imgspot_img

Σιδηροπενική αναιμία

Αποτελεί την πιο συχνή μορφή αναιμίας, η οποία επηρεάζει το 30% του πληθυσμού και εμφανίζεται όταν υπάρχει έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό.

 

Συμπτώματα

Αρχικά, η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να είναι τόσο ήπια που να περνά απαρατήρητη.

Αλλά καθώς το σώμα συνεχίζει να χάνει σίδηρο και η αναιμία επιδεινώνεται, τα συμπτώματα εντείνονται. Τα συμπτώματα της αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα κούρασης
  • Αδυναμία
  • Χλωμό δέρμα
  • Πόνος στο στήθος
  • γρήγορος καρδιακός παλμός ή δύσπνοια
  • Πονοκέφαλος
  • Ζάλη
  • Κρύα χέρια και πόδια
  • Φλεγμονή ή πόνος της γλώσσας σας
  • Εύθραυστα νύχια
  • Ασυνήθιστη λαχτάρα για μη θρεπτικές ουσίες, όπως πάγος,
  • Κακή όρεξη, ιδιαίτερα σε βρέφη και παιδιά με σιδηροπενική αναιμία

 

Αιτίες

Οι αιτίες της σιδηροπενικής αναιμίας περιλαμβάνουν:

Απώλεια αίματος. Το αίμα περιέχει σίδηρο χάρη στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Έτσι, εάν χάσετε αίμα, χάνετε και σίδηρο. Οι γυναίκες λόγω της περιόδου διατρέχουν κίνδυνο αναιμίας εξαιτίας της έλλειψης σιδήρου επειδή χάνουν αίμα κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Η αργή, χρόνια απώλεια αίματος μέσα στο σώμα – όπως εκείνη που προέρχεται από πεπτικό έλκος, διαφραγματοκήλη, πολύποδες του παχέος εντέρου ή καρκίνο του παχέος εντέρου – μπορεί να προκαλέσει σιδηροπενική αναιμία. Γαστρεντερική αιμορραγία μπορεί να προκύψει και από την τακτική χρήση ορισμένων παυσίπονων χωρίς συνταγή, ειδικά της ασπιρίνης.

 Έλλειψη σιδήρου εξαιτίας της διατροφή σας. Το σώμα σας λαμβάνει τακτικά σίδηρο από τις τροφές που τρώτε. Εάν καταναλώνετε πολύ λίγο σίδηρο, με την πάροδο του χρόνου, το σώμα σας μπορεί να παρουσιάσει έλλειψη σιδήρου. Στα παραδείγματα τροφών πλούσιων σε σίδηρο ανήκουν το κρέας, τα αυγά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο. Για τη σωστή ανάπτυξη τα βρέφη και τα παιδιά χρειάζονται, επίσης, σίδηρο μέσα από τη διατροφή τους.

Αδυναμία απορρόφησης σιδήρου: ο σίδηρος από τα τρόφιμα απορροφάται μέσω της κυκλοφορία του αίματός στο λεπτό έντερο. Μια εντερική διαταραχή, όπως η κοιλιοκάκη, η οποία επηρεάζει την ικανότητα του εντέρου σας να απορροφά θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα, μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία. Εάν μέρος του λεπτού εντέρου σας έχει παρακαμφθεί ή αφαιρεθεί χειρουργικά, αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά του πεπτικού σας να απορροφά σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά.

 Εγκυμοσύνη: η σιδηροπενική αναιμία εμφανίζεται σε πολλές έγκυες γυναίκες επειδή τα αποθέματά σιδήρου τους εξαντλούνται από τον δικό τους αυξημένο όγκο αίματος και αποτελούν πηγή αιμοσφαιρίνης για το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Η διάγνωση

Εάν παρουσιάζετε τα συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω, πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας, ο οποίος θα σας συστήσει ορισμένες εξετάσεις αίματος. Για τη διάγνωση της σιδηροπενικής αναιμίας ελέγχονται ο αιματοκρίτης, ο σίδηρος, η αιμοσφαιρίνη και η φεριτίνη.

Θεραπεία – αντιμετώπιση

Παρότι η θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας είναι μια απλή υπόθεση που αντιμετωπίζεται μέσα από τα συμπληρώματα σιδήρου και την υιοθέτηση διατροφικών αλλαγών για την επιτυχή, μόνιμη και πλήρη αντιμετώπιση της θα πρέπει πρώτα να βρεθεί και να αντιμετωπιστεί η αιτία που την προκαλεί .

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;