Τι κρύβει η σκόνη του σπιτιού σας

«Πάρτι» μικροβίων γίνεται στη σκόνη του σπιτιού μας, καθώς περιέχει κατά μέσο όρο 9.000 διαφορετικά είδη, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Χιλιάδες  είδη των βακτηρίων και μυκήτων ζουν στη σκόνη του σπιτιού μας, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Οι επιστήμονες ανέλυσαν τη σκόνη που βρέθηκε σε 1.200 νοικοκυριά των Ηνωμένων Πολιτειών και βρήκαν ότι το είδος τους και οι πληθυσμοί τους διαφοροποιούνταν, ανάλογα με το πού βρισκόταν το σπίτι, ποιος ζούσε εκεί και αν υπήρχαν κατοικίδια ζώα.

«Γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες ότι συμβιώνουμε με μικρόβια. Αυτό που κάναμε ήταν να αποτυπώσουμε απλώς πόσα και τι είδη μικροβίων υπάρχουν σε διάφορα είδη νοικοκυριών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Noah Fierer, αναπληρωτής καθηγητής Οικολογίας & Εξελικτικής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Οι επιστήμονες, έλαβαν δείγματα πάνω από τις πόρτες των σπιτιών, καθώς αυτό είναι ένα σημείο που συχνά παραβλέπουμε όταν καθαρίζουμε. Στη συνέχεια τα υπέβαλλαν σε λεπτομερείς αναλύσεις για να βρουν όχι μόνο ολόκληρα τα διάφορα μικρόβια αλλά και θραύσματα του γενετικού υλικού τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μέσο σπίτι φιλοξενεί περισσότερα από 2.000 διαφορετικά είδη μυκήτων, μεταξύ αυτών και ο ασπέργιλλος (Aspergillus), ο Penicillium (σ.σ. από αυτόν προέρχεται το αντιβιοτικό πενικιλλίνη), ο αλτερνάρια (Alternaria) και το φουζάριο (Fusarium). Ωστόσο το μυκητιακό οικοσύστημα κάθε σπιτιού ήταν διαφορετικό.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι μύκητες που εντόπισαν προέρχονταν από υπαίθριους χώρους και είχαν εισέλθει στο σπίτι με τα ρούχα, τα παπούτσια ή από τα ανοιχτά παράθυρα και τις πόρτες, γεγονός που σημαίνει ότι τα είδη των μυκήτων που υπάρχουν σε ένα σπίτι εξαρτώνται από εκείνους που βρίσκονται στο εξωτερικό του περιβάλλον, κατά συνέπεια από την περιοχή στην οποία βρίσκετιαι.

Όσον αφορά στα βακτήρια, ορισμένα από αυτά, όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος, σχετίζονται συχνά με το ανθρώπινο δέρμα, ενώ άλλα, όπως το βακτηριοειδές και το βακτήριο του εντέρου faecalibacterium, σχετίζονται με τα κόπρανα.

Οι κάτοικοι του σπιτιού έπαιξαν επίσης ρόλο στα είδη των βακτηρίων που εντοπίστηκαν σε αυτό. Τα σπίτια στα οποία κατοικούσαν μόνο γυναίκες είχαν διαφορετική χλωρίδα από αυτά στα οποία κατοικούσαν μόνο άνδρες, δεδομένου ότι υπάρχουν ορισμένα είδη βακτηρίων που βρίσκονται συχνότερα στο γυναικείο σώμα και άλλα στο ανδρικό.

Ωστόσο, ο παράγοντας που άσκησε την ισχυρότερη επίδραση στη βακτηριακή χλωρίδα των σπιτιών ήταν τα κατοικίδια ζώα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B και παρόλο που διεξήχθη στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους αφορούν και άλλες χώρες του κόσμου, κυρίως τις δυτικές.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ινστιτούτο Prolepsis: Δωρεάν γάλα σε 6.699 μαθητές μέσω του προγράμματος «Διατροφή»

Μέσω του προγράμματος "Διατροφή" που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis για 13η χρονιά σε σχολεία ευπαθών περιοχών της χώρας, έχουν ήδη προσφερθεί 341.136 ποτήρια γάλα ΝΟΥΝΟΥ Family και ΝΟΥΝΟΥ εβαπορέ σε μαθητές όλης της χώρας.

Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΕΦΕΤ και Περιφέρειας Κρήτης

Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον έλεγχο των τροφίμων μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Αντώνης Ζαμπέλας.

Διπλή μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Ασθενής 53 ετών υποβλήθηκε επιτυχώς στις 6 Απριλίου 2024 σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».