Μέτρηση της πίεσης: ποιος είναι ο σωστός τρόπος και το σωστό πιεσόμετρο;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, 1 στους 3 ενήλικες παγκοσμίως θα εμφανίσει υπέρταση. Η αυξημένη υπέρταση συμβάλλει σε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών όπως είναι η στεφανιαία νόσος, τα εμφράγματα, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η νεφρική ανεπάρκεια. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2.500.000 άνθρωποι είναι υπερτασικοί.

Η υπέρταση πολύ συχνά δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα και για τον λόγο αυτό συνήθως διαγιγνώσκεται καθυστερημένα ή όταν έχουν ήδη συμβεί κάποιες σοβαρές επιπλοκές. Η τακτική και σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στους ενήλικες συμβάλλει στην πρώιμη διάγνωση και την έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία της υπερτασικής νόσου. 

Πως μπορούμε να αποφύγουμε τους λανθασμένους χειρισμούς κατά την μέτρηση της αρτηριακής πίεσης ώστε τα αποτελέσματα που λαμβάνουμε να μην είναι παραπλανητικά;

Οι οδηγίες που ακολουθούν από την Ειρήνη Σκεύα MD PhD, Ειδική Παθολόγο, θα σας βοηθήσουν να αποφεύγετε τα λάθη και να μετράτε την πίεσή σας σωστά.

Η πίεση θα πρέπει να λαμβάνεται αφού πρώτα έχουν προηγηθεί τουλάχιστον 5-10 λεπτά ξεκούρασης και ηρεμίας. Συχνά πολλοί μετρούν την πίεσή τους όταν είναι εκνευρισμένοι, όταν δεν νιώθουν καλά ή όταν έχουν πονοκέφαλο, με αποτέλεσμα η μέτρηση να μην ανταποκρίνεται στην αληθινή τους πίεση.

Μία ώρα πριν μετρήσετε την πίεσή σας δεν θα πρέπει να έχετε φάει, πιει καφέ, καπνίσει ή κουραστεί πολύ.

Αν έχετε κάνει γυμναστική, αφήστε να περάσουν τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι τη μέτρηση.

Φροντίστε το περιβάλλον που γίνεται η μέτρηση να είναι ήσυχο και ευχάριστο από πλευράς θερμοκρασίας.Για να γίνει σωστά η μέτρηση, θα πρέπει να τοποθετήσετε την περιχειρίδα του πιεσόμετρου στο αριστερό ή στο δεξί μπράτσο, περίπου στο ύψος της καρδιάς, λίγο πιο πάνω από τον αγκώνα.

-Καλό είναι να κάθεστε και η πλάτη σας να στηρίζεται στο κάθισμά σας.

-Το μπράτσο σας πρέπει να είναι χαλαρό και να στηρίζεται π.χ. σε τραπέζι, γραφείο. Εάν δεν στηρίζεται και απλά «κρέμεται» ή είναι χαμηλότερα από το ύψος της καρδιάς, τότε η πίεση μπορεί να βρεθεί αυξημένη κατά 7-10 mmHg.

Τα πόδια σας δεν πρέπει να είναι σταυρωμένα και δεν πρέπει να μιλάτε κατά τη στιγμή της μέτρησης, γιατί η πίεση θα βρεθεί αυξημένη.

Μη φοράτε στενά ρούχα, ιδιαίτερα στενά μανίκια στο χέρι που θα κάνετε τη μέτρηση.

-Το μέγεθος του αεροθαλάμου της περιχειρίδας παίζει ρόλο στην ακρίβεια των μετρήσεών σας. Αν είναι μικρότερο, η πίεση θα βρεθεί υψηλότερη από την πραγματική. Αν είναι μεγαλύτερο από το κανονικό, χαμηλότερη. Στο εμπόριο θα βρείτε τουλάχιστον 2 μεγέθη αεροθαλάμων, ώστε να επιλέξετε το καταλληλότερο για σας.

-Όταν ξεκινήσετε για πρώτη φορά να μετρήσετε την πίεσή σας, η μέτρηση θα πρέπει να γίνει και στα δύο χέρια. Αν βρείτε διαφορά μέχρι 1,5 χιλιοστών υδραργύρου μεταξύ των δύο χεριών, μην ανησυχήσετε. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Αν υπάρχει μεγαλύτερη διαφορά, ο γιατρός θα σας πει τι πρέπει να κάνετε. Για τις επόμενες μετρήσεις να χρησιμοποιείτε το μπράτσο που θα δείξει τη μεγαλύτερη πίεση.

Για να είναι ασφαλές το αποτέλεσμα, θα πρέπει κάθε φορά να κάνετε 3 μετρήσεις. Η καθεμία να απέχει από την άλλη περίπου 1-2 λεπτά. Την πρώτη μέτρηση μην τη λαμβάνετε ποτέ υπόψη σας. Να υπολογίζετε το μέσο όρο μεταξύ δεύτερης και τρίτης.

Πόσο συχνά πρέπει να μετράμε την πίεσή μας;

-Κάθε υγιής ενήλικος πρέπει να μετρά την πίεσή του τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

-O υπερτασικός που μόλις άρχισε να λαμβάνει αντιυπερτασικά φάρμακα μετά τις πρώτες 3-4 εβδομάδες, μετρά  την πίεσή του 2 φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ, πριν τη λήψη φαρμάκων). Μετά από αυτό το διάστημα, καθώς αναμένεται η πίεσή του να έχει ρυθμιστεί, θα πρέπει να την παρακολουθεί 1 ή 2 φορές τον μήνα , εκτός και αν παρουσιάσει κάποιο άλλο σύμπτωμα ή ο γιατρός του έχει δώσει διαφορετικές οδηγίες.

Ποιο πιεσόμετρο να διαλέξω;

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλών ειδών πιεσόμετρα, με βασικότερα:

Τα υδραργυρικά και τα μεταλλικά (aneroid), τα οποία είναι τα πλέον ακριβή στις μετρήσεις τους.

Τα αυτόματα ηλεκτρονικά τα οποία είναι εύκολα στη χρήση τους, έχουν ακρίβεια και είναι ευρέως διαδεδομένα. Αν έχετε αρρυθμία, οι ενδείξεις τους μπορεί να είναι λανθασμένες.

-Στο εμπόριο κυκλοφορούν επίσης συσκευές που μετρούν την πίεση από τον καρπό ή τα δάχτυλα, ωστόσο οι μετρήσεις τους δεν είναι τόσο ακριβείς.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες»: Διαδραστικό webinar του ΕΛ.Ι.ΚΑΡΔ.ΜΕΤ. 

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Καρδιολογίας και Μεταβολισμού διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Καρδιακή Ανεπάρκεια & Συννοσηρότητες», με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού.

Θεσσαλονίκη: Δράση προαγωγής υγείας για την πρόληψη της μαθητικής διαρροής

Το τμήμα Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής, το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά και το Δημοτικό Πολυϊατρείο του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης συνδιοργανώνουν δράση με τους Γιατρούς του Κόσμου, με στόχο την πρόληψη της μαθητικής διαρροής και την ενίσχυση της σχολικής φοίτησης.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Καμπάνια ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια

Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία πραγματοποιεί πανελλήνια Καμπάνια ενημέρωσης πολιτών-ασθενών, με δράσεις πρόληψης καρδιαγγειακής υγείας.