Πώς να αποθηκεύσετε με ασφάλεια τα τρόφιμα στο ψυγείο

Όσο η θερμοκρασία του καλοκαιριού ανεβαίνει, η σωστή συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία για την προστασία της υγείας μας και την αποφυγή τροφικών δηλητηριάσεων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κάθε τρόφιμο θέλει τη δική του θερμοκρασία και διατηρείται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) μας δίνει ορισμένες απλές συμβουλές για να αποφύγουμε λάθη που μπορεί να βλάψουν σοβαρά την υγεία μας.

-Διατηρήστε το οικιακό ψυγείο καθαρό και ελέγχετε περιοδικά την ορθότητα των θερμοκρασιακών ενδείξεών του.

-Ποτέ δεν αποθηκεύετε ζεστά φαγητά στο ψυγείο. Αυτό μπορεί να αλλάξει τη θερμοκρασία συντήρησης εντός του ψυγείου.

-Τα μαγειρεμένα τρόφιμα πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο εντός δύο ωρών από την παρασκευή τους.

-Διατηρείτε τα μαγειρεμένα τρόφιμα στο ψυγείο πάντα καλυμμένα εντός στεγανών συσκευασιών κατάλληλων για τρόφιμα. Για να επιτύχετε ταχύτερη ψύξη των τροφίμων μπορείτε να χρησιμοποιείτε ρηχούς και κατά το δυνατό μικρούς περιέκτες (π.χ. για τρόφιμα όπως το ρύζι).

-Τοποθετείστε τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα όπως τυρί, γιαούρτι, μαγειρεμένο κρέας στα ανώτερα ράφια του ψυγείου, αφού αποθηκευτούν μέσα σε ξεχωριστά κλειστά σκεύη εάν δεν είναι συσκευασμένα.

-Τρόφιμα όπως, ωμό κρέας, πουλερικά και ψάρια τα αποθηκεύετε σε ξεχωριστούς κλειστούς περιέκτες, έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους και να μη στάζουν επάνω σε άλλα τρόφιμα και τα τοποθετείτε στα μεσαία ράφια του ψυγείου.

-Το ωμό κοτόπουλο, πρέπει να αποθηκεύεται εντός κλειστού σκεύους, στα μεσαία ράφια και κάτω από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (δηλαδή τρόφιμα που θα καταναλωθούν χωρίς καμία άλλη προετοιμασία: π.χ. τυριά, αλλαντικά, όταν αυτά αποθηκεύονται στο ίδιο ψυγείο.

-Ο διαχωρισμός των ωμών από τα μαγειρεμένα φαγητά ισχύει και στο χώρο του ψυγείου. Δεν αφήνετε ποτέ τα ωμά κρέατα ή τα ωμά πουλερικά να στάζουν πάνω σε τρόφιμα που βρίσκονται σε χαμηλότερα ράφια. Αποφεύγετε τη «διασταυρούμενη επιμόλυνση».

-Όταν ένα τρόφιμο αποψυχθεί πλήρως, το καλύτερο είναι να το μαγειρέψετε αμέσως. Αφού μαγειρευτεί, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο ξανά (για 2-3 μέρες). Κατ’ εξαίρεση, μπορεί να μαγειρευτούν τρόφιμα απευθείας από κατάψυξη όταν το μέγεθός τους είναι ιδιαίτερα μικρό, π.χ. επίπεδα μπιφτέκια ή προϊόντα (‘μπουκιές’) σφολιάτας και σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας στο εξωτερικό της συσκευασίας.

-Το αποψυγμένο φαγητό δεν πρέπει να ξανακαταψυχθεί εκτός αν προηγουμένως μαγειρευτεί σε θερμοκρασία πάνω από 75°C (στο κέντρο του τροφίμου) και δεν πρέπει να ξανακαταψυχθεί πάνω από μία φορά μετά από αυτό το μαγείρεμα.

-Τα λαχανικά τα τοποθετούμε στα χαμηλότερα ράφια.

-Μην χρησιμοποιείτε αλόγιστα το ψυγείο (π.χ, ανοικτή πόρτα για αρκετή ώρα) και μην φράζετε τους αγωγούς κυκλοφορίας ψυχρού αέρα, προκειμένου να ψύχονται ομοιόμορφα όλα τα υπό αποθήκευση προϊόντα.

-Μην υπερφορτώνετε το ψυγείο. Η τήρηση τάξης στο οικιακό ψυγείο σας, βοηθά να μην ξεχνάτε τρόφιμα για μακρύ χρονικό διάστημα σε αθέατες γωνίες του οικιακού ψυγείου.

Ενδεικτικός πίνακας για τις ασφαλείς περιόδους συντήρησης και κατάψυξης σε ένα οικιακό ψυγείο:

-Στο ψυγείο (+1 °C έως +4 °C)

Νωπό Κρέας: 3 – 5 ημέρες

Κιμάς: 1 – 2 ημέρες

Κοτόπουλο: 1-2 ημέρες

Ψάρι: 1 ημέρα

Σάλτσες: 2 ημέρες

-Στην Κατάψυξη (-18 °C)

Λαχανικά: 8 μήνες

Κιμάς: 3-4 μήνες

Βοδινό: 6-10 μήνες

Χοιρινό: 4-6 μήνες

Κοτόπουλο: 9 μήνες

Ένας γενικός κανόνας είναι να μη διατηρείτε τρόφιμα στην κατάψυξη περισσότερο από 6 μήνες, με την προϋπόθεση ότι η κατάψυξή σας είναι κατάλληλη για να διατηρούνται εκεί τρόφιμα για τέτοιο χρονικό διάστημα). Αυτό αναφέρεται στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή του ψυγείου σας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σεμινάριο: «Διακοπή Καπνίσματος, μια σύγχρονη πρόκληση και ευκαιρία για τον Φαρμακοποιό»

Οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών, ΣΕΦΑΡ-ΣΥΦΑΡΤ, ΣΥΦΑ Θράκης, ΣΥΦΑΝΟΠΠΕ και ΠΕΙΦΑΣΥΝ διοργανώνουν διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: «Διακοπή Καπνίσματος μια σύγχρονη πρόκληση και ευκαιρία για τον Φαρμακοποιό».

Κέντρο Παιδιού και Εφήβου: Λειτουργία γραφείου στήριξης ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου ανακοινώνει την λειτουργία δωρεάν γραφείου στήριξης ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους, στο πλαίσιο του έργου SEA- Συνηγορία, Εποπτεία και Ενδυνάμωση Οικογενειών με μέλη με Αυτισμό.

«Δεν καπνίζω … επιλέγω την ζωή!»: Ημερίδα του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, ο...