Με όλο ένα και περισσότερες μελέτες να επιβεβαιώνουν την συσχέτιση των επεξεργασμένων τροφίμων με προβλήματα για την υγεία μας επιτακτική κρίνεται η ανάγκη πλέον να δημιουργήσουμε μόνοι μας υγιεινές εκδοχές για πολλά από τα προϊόντα που αγοράζουμε έτοιμα από το εμπόριο. Από τον Αναστάσιο Παπαλαζάρου, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο MSc – Επιστημονικό Διευθυντή nutrimed.
Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών έχει συσχετιστεί με αυξημένη θνητότητα, αλλά και αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση καθώς και για την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου.
Επίσης, η συστηματική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο σωματικό βάρος και παχυσαρκία.
Κι αυτό γιατί τα τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία είναι υψηλά σε θερμίδες, πρόσθετα σάκχαρα, αλάτι, κορεσμένα λιπαρά και περιέχουν συνήθως ουσίες που δεν θα χρησιμοποιούσαμε στην προετοιμασία φαγητού στο σπίτι, όπως:
υδρολυμένες πρωτεΐνες, τροποποιημένα άμυλα, υδρογονωμένα έλαια, χρωστικές, αρωματικές ύλες, σιρόπι καλαμποκιού με φρουκτόζη, τεχνητά γλυκαντικά, διογκωτικούς παράγοντες κ.α.
Τι σας προτείνω λοιπον;
❗ΠΆΡΤΕ ΤΟ ΠΑΝΩ ΣΑΣ ❗
Φτιάξτε μόνοι σας εύκολα και υγιεινά προιοντα που αγοράζετε από το εμπόριο με 2-3 απλά βήματα.
Δοκιμάστε σήμερα την σπιτική μας μουστάρδα!
Υλικά:
100 γρ. Συναπόσπορο λευκό
1/2 φλ. νερό
(χρησιμοποιήστε ζεστό νερό για απαλή μουστάρδα, και κρύο για καυτερή)
3 κ.σ. ξύδι λευκό
1 κ.σ. Μέλι
1 κ.γ. Κουρκουμά
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
1️Βάζουμε τα υλικά σε ένα βαζάκι και κλείνουμε το καπάκι.
2️Το αφήνουμε στην κουζίνα για 12-24 ώρες.
3️ Βάζουμε το μείγμα στο μπλέντερ και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει η υφή της μουστάρδας μας όπως την θέλουμε.
4️Αν χρειαστεί να αραιωσουμε το μίγμα, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
5️Αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Διατηρείται για τουλάχιστον 2 μήνες.
➡️Tip: Άφησε την μουστάρδα 2 μέρες στο ψυγείο να δέσει, ώστε να φύγει η πιο πικρή γεύση της.
Διατροφική ανάλυση (1 κ.σούπας) 📊
Ενέργεια: 36 kcal
Πρωτεΐνη: 1,8 g
Υδατάνθρακες: 2,8 g – σάκχαρα: 1,5 g
Λιπαρά: 2,3 g
Φυτικές ίνες: 0,8 g