Στρεπτόκοκκος ομάδας Α ( GAS )

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο. Εκτιμάται ότι ένα ποσοστό περίπου 5% των υγιών ατόμων έχουν το μικρόβιο αυτό στο λαιμό τους ή στο δέρμα τους χωρίς να έχουν λοίμωξη (υγιείς φορείς).

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται κατά κύριο λόγο μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο, μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Από τη στιγμή που κάποιος μολύνεται από το στρεπτόκοκκο της ομάδας Α, μπορεί να μεταδίδει τη μόλυνση σε άλλους για 2 έως 3 εβδομάδες, ακόμη και εάν δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Το συγκεκριμένο παθογόνο προκαλεί λοιμώξεις με κυριότερες την αμυγδαλίτιδα, την φαρυγγίτιδα, την οστρακιά και το μολυσματικό κηρίο. Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Η μόλυνση από στρεπτόκοκκο μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών. Η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι τα βασικά μέτρα πρόληψης για την μετάδοση της νόσου. 

 

Αίτια

Οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια ξεπερνούν την ανοσολογική άμυνα του οργανισμού. Το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις ήπιες ή και πιο σοβαρές, όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α ή I GAS και σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρες. Δύο από τις πιο σοβαρές αλλά και σπάνιες μορφές από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α είναι η νεκρωτική απονευρωσίτιδα και το σύνδρομο στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ.

 

Συμπτώματα

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πρησμένους λεμφαδένες, υψηλό πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους.

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας εάν:

  • Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
  • Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό
  • Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
  • Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
  • Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο

 

Διάγνωση

Οι συμβατικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίηση των στρεπτόκοκκων της ομάδας Α, περιλαμβάνουν το Τεστ Ταχείας Ανίχνευσης Αντίγονου (Rapid Strep Test) και την Καλλιέργεια λαιμού, η οποία ανιχνεύει την παρουσία βακτηρίων στρεπτόκοκκου ομάδας Α. Η εξέταση αυτή παρέχει ακριβέστερη διάγνωση από το Rapid Strep Test, όμως θα χρειαστεί να περιμένετε 24 έως 48 ώρες για την λήψη των αποτελεσμάτων.

 

Θεραπεία

Για τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν υπάρχει εμβόλιο. Η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία περιορίζουν την ένταση των συμπτωμάτων και προλαμβάνουν τις σοβαρές επιπλοκές. Οι λοιμώξεις που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος  αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οστεοπόρωση: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα συμπληρώματα ασβεστίου

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πριν προχωρήσετε στην λήψη σκευασμάτων, προσπαθήσετε να διορθώσετε τις ελλείψεις σε ασβέστιο μέσω της διατροφής. Λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής μόνο εάν δεν υπάρχει άλλη λύση και εφόσον σας το συστήσει ο γιατρός σας.

Κρητικό λάδι κατά πολλαπλής σκλήρυνσης

Κρητικό λάδι συμμετείχε στην κλινική μελέτη που πραγματοποίησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε ομάδα ασθενών με μια μορφή πολλαπλής σκλήρυνσης με ελπιδοφόρα αποτελέσματα

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης

Η πολυανθεκτική Φυματίωση παραμένει μια απειλή για την δημόσια υγεία, καθώς πέρα από τις δυσκολίες στον χειρισμό της, μόνο το 1/3 των ασθενών παγκοσμίως έχουν  πρόσβαση στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.