spot_imgspot_img

5 σημαντικοί λόγοι να τρώτε σταφύλια

Αν δεν έχετε ήδη εντάξει στη διατροφή σας τα σταφύλια ανακαλύψτε πέντε πολύ σημαντικούς λόγους υγείας να το κάνετε

Μας προστατεύουν από τους ιούς

Τα σταφύλια έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν τους ιούς γιατί περιέχουν υψηλές ποσότητες ταννίνων που είναι αντιοξειδωτικά συστατικά. Για να αποδείξουν αυτή τη δράση τους, επιστήμονες από τον Καναδά μελέτησαν τη δράση που έχουν τα σταφύλια, ο χυμός σταφυλιού, οι ξηρές σταφίδες καθώς και το κρασί. Πρόσθεσαν, κατόπιν, ιούς στο εκχύλισμα του σταφυλιού που είχε παρασκευαστεί από τη σάρκα και τη φλούδα του φρούτου, στο χυμό του σταφυλιού, στο εκχύλισμα των σταφίδων καθώς και στα κρασιά. Τα σταφύλια αποδείχθηκε ότι μπόρεσαν να καταπολεμήσουν διάφορους τύπους ιών όπως αυτός του έρπητα. Ακόμη, τα φλαβονοειδή που περιέχονται στα σταφύλια έχουν ισχυρές αντιμικροβιακές δυνατότητες.

Συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα σταφύλια συνδέονται επίσης και με την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, ενισχύουν την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού.

Ίσως προλαμβάνουν τον καρκίνο

Αυτό ίσως να συμβαίνει και πάλι λόγω των πολύ υψηλών επίπεδων αντιοξειδωτικών συστατικών. Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους τα καθιστούν χρήσιμα στην προστασία έναντι του καρκίνου.  Στο πλαίσιο μελέτης φάνηκε ότι η κατανάλωση ξηρών σταφίδων σχετίζεται με τα μικρά ποσοστά θανάτου από καρκίνο σε μία ομάδα ηλικιωμένων Αμερικανών.

Προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις

Στο πλαίσιο σχετικής έρευνας, οι ειδικοί πήραν αίμα από 20 υγιείς εθελοντές, πριν και αφότου είχαν καταναλώσει χυμό σταφυλιού. Όπως αποδείχτηκε, ο χυμός σταφυλιού αύξησε τα επίπεδα του νιτρικού οξέος, συστατικού που παράγει ο οργανισμός μας και βοηθά στη μείωση του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα.

Μειώνουν τη χοληστερόλη

Χάρη σε μια ένωση που περιέχουν τα σταφύλια, η οποία ονομάζεται πτεροστιλβένη, έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα 40 σταφύλια την ημέρα ρίχνουν κατά 8% την κακή χοληστερόλη (LDL) μέσα έναν μήνα. Ερευνητές από το UCLA υποστηρίζουν ότι τα σταφύλια είναι πλούσια σε χημικές ουσίες, που ενισχύουν τον αριθμό και την ποιότητα των καλών βακτηρίων του εντέρου οδηγώντας σε μείωση της χοληστερόλης.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Εκπαιδευτικό Διαδικτυακό Σεμινάριο- Webinar

«Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς- Πτυχές της Σύγχρονης Πραγματικότητας»

Καρδιά: Ανατομία, Παθήσεις, Διάγνωση & Θεραπείες

Η καρδιά είναι ένα μυϊκό όργανο στο μέγεθος γροθιάς, μια ακούραστη αντλία που διοχετεύει αίμα στο ανθρώπινο σώμα μέσω

Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει στην ελάττωση της αρτηριακής πίεσης;

 Γράφει η Ζωή Φουστέρη, MD, MSc, Γενικός Οικογενειακός Ιατρός https://fousterizoi.gr/