Σταφυλια ή σταφιδες;

 Τι συμβαίνει αν συγκρίνουμε δύο προϊόντα που είναι πρακτικά πανομοιότυπα; 

Γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, Phd

✅Η αλήθεια είναι, πως και τα δυο αυτά τρόφιμα είναι φημισμένα, ήδη από την αρχαιότητα, για τα πλούσια διατροφικά τους ωφέλη..

💁🏻‍♂️Ποιες είναι όμως οι διάφορες τους?

🆚Ας συγκρίνουμε τις 2 συνιστώμενες μερίδες κατανάλωσης σταφυλιών και σταφίδων:

📍☀️Οι σταφίδες προκύπτουν όταν αποξηράνουμε τον καρπό του σταφυλιού στον ήλιο, και επομένως…περιέχουν αρκετά λιγότερο νερό (15%) σε σύγκριση με τα σταφύλια (80%) που είναι αρκετά ενυδατικά φρούτα.

📍🍽Οι συνιστώμενες μερίδες τους, λοιπόν, έχουν μεγάλη διαφορά όγκου, λόγω του νερού, και ετσι..

η ποσότητα στο σταφύλι είναι αρκετά πιο χορταστική (15 ρίγες) , ενώ στην περίπτωση της σταφίδας (2 κ. σούπας) πιθανό να τσιμπήσουμε παραπάνω προκειμένου να χορτάσουμε.

📍✅Ως αναφορά τα θρεπτικά τους συστατικά, οι μερίδες τους δεν έχουν ιδιαίτερη διαφορά, καθώς έιναι και τα δυο πλούσια σε φυτικές ίνες, σημαντικά φυτοθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά αλλά και μέταλλα όπως Κάλιο, Σίδηρο, Ασβέστιο, Φώσφορο, Μαγνήσιο.

📍❕Διαφορά υπάρχει στην περιεκτικότητα ορισμένων βιταμινών, όπου τα σταφύλια ξεχωρίζουν με αρκετά υψηλότερες ποσότητες σε βιταμίνη C, A και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

📍🎒Τελος, οι σταφίδες, ως αποξηραμένα φρούτα, είναι ένα εύκολο σνακ στην μεταφορά, που συντηρείται περισσότερο, και μπορούμε να το έχουμε μαζί μας, ως μια θρεπτική πηγή ενέργειας και σε συνθήκες έλλειψης χρόνου π.χ. στην δουλειά.

📍🍯Επιπλέον, λόγω της γλυκιάς τους γεύσης, οι σταφίδες μπορούν να υποκαταστήσουν ένα τυποποιημένο γλυκό σνακ, ή να χρησιμοποιηθούν ως γλυκαντικό για την παρασκευή γλυκών κέικ, μπισκότων.

❓Που καταλήγουμε λοιπόν? Και τα δυο, είναι εξίσου θρεπτικά.. η διάφορα τους έγκειται στην χρήση τους:

💁🏻‍♂️Εαν θέλετε ένα χορταστικό ενυδατικό σνακ προτιμήστε τα σταφύλια, ενώ για ένα πιο γρήγορο και πρακτικό σνακ, επιλέξτε τις σταφίδες και συνδυάστε τις με λίγους ξηρούς καρπούς για μεγαλύτερο κορεσμό.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Υποκατάστατα γάλακτος: ποιο είναι πιο υγιεινό ;

Τα υποκατάστατα γάλακτος έχουν αρχίσει να μπαίνουν στην διατροφή μας όλο και περισσότερο. Αποτελούν νηστίσιμες vegan επιλογές

Βαρβάρα vs porridge

Το παραδοσιακό μας γλυκό Βαρβάρα vs το γνωστό σε όλους  porridge.

Ελληνικός καφές ή latte;

Στη αγαπημένη μας στήλη σήμερα συγκρίνουμε τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ που μεγάλωσε γενιές και γενιές με τον trendy καφε latte που μεγαλώνει τη σημερινή γενιά. 🤓 ☕ Για να τους δουμε από μια πιο επιστημονική ματιά..