Είναι κακό για την καρδιά σας να κοιμάστε από αριστερή πλευρά;

Λίγες έρευνες που εξετάζουν τις επιπτώσεις τη στάση του ύπνου ως προς την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να αυξήσει την πίεση στην καρδιά σας.

Το 1997, οι ερευνητές παρατήρησαν για πρώτη φορά ότι ο ύπνος στο πλάι προκάλεσε αξιοσημείωτες αλλαγές στην ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς που μετρήθηκε με ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Οι ερευνητές βρήκαν μια πιο αισθητή επίδραση όταν οι συμμετέχοντες ήταν ξαπλωμένοι στην αριστερή τους πλευρά.

Σε μια πιο πρόσφατη μελέτη του 2018, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο ύπνος στην αριστερή πλευρά συσχετίστηκε με αλλαγές στις μετρήσεις του ΗΚΓ σε υγιείς συμμετέχοντες. Χρησιμοποιώντας έναν τύπο απεικονιστικής τεχνικής που ονομάζεται διανυσματική καρδιογραφία, διαπίστωσαν ότι ο ύπνος στην αριστερή πλευρά έκανε την καρδιά να μετατοπίζεται ελαφρώς από τη θέση της λόγω της υφιστάμενης πίεσης. Οι αλλαγές στην ηλεκτρική δραστηριότητα αποδίδονταν σε αυτή την κίνηση της καρδιάς. Όταν οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν στη δεξιά τους πλευρά, δεν βρέθηκε σχεδόν καμία αλλαγή στη δραστηριότητα της καρδιάς μέσω του ΗΚΓ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε αυτή τη στάση ύπνου, η καρδιά συγκρατήθηκε στη θέση της από το λεπτό στρώμα ιστού μεταξύ των πνευμόνων που ονομάζεται μεσοθωράκιο. Παρόλο που το να ξαπλώνετε στην αριστερή σας πλευρά μπορεί να αλλάξει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτύξετε καρδιακή πάθηση εάν δεν έχετε ήδη. Ωστόσο, τα άτομα με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια συχνά αναφέρουν δυσφορία και δυσκολία στην αναπνοή όταν κοιμούνται στην αριστερή τους πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν ο ύπνος στην αριστερή πλευρά είναι επικίνδυνος για άτομα με καρδιακές παθήσεις ή πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι για τον γενικό πληθυσμό.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας: Η έρευνα και η διαχείριση της νόσου στο επίκεντρο

Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.) ανακοίνωσε τη διοργάνωση του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Επιληψίας, από τις 28 Σεπτεμβρίου έως την 1 Οκτωβρίου 2023, αποκλειστικά δια ζώσης, στο Ξενοδοχείο Royal Olympic (Αίθουσα Olympia) στην Αθήνα.

Τα «άγνωστα» συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Τα κλασικά συμπτώματα πιθανότατα τα γνωρίζετε ήδη. Όμως υπάρχουν κι άλλα, «περίεργα» σημάδια, τα οποία δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό.

Η αλήθεια για τις δίαιτες αποτοξίνωσης

Η λέξη αποτοξίνωση είναι ευρέως διαδεδομένη σε όσους ασχολούνται με δίαιτες και αδυνάτισμα. Δίαιτες αποτοξίνωσης είναι διαθέσιμες σε περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία ακόμα και στο διαδίκτυο.