Οστεοπόρωση: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα συμπληρώματα ασβεστίου

 Τι πρέπει να προσέχουμε όταν λαμβάνουμε συμπληρώματα ασβεστίου

Γράφει η Βασιλική Νεστορή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση οι απαιτήσεις σε ασβέστιο αυξάνονται λόγω έλλειψης οιστρογόνων. Εάν ο γιατρός σας έχει συστήσει συμπλήρωμα ασβεστίου για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, για την διόρθωση της έλλειψης του ή λόγω εμμηνόπαυσης, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς ακριβώς πρέπει να παίρνετε το ασβέστιο των συμπληρωμάτων διατροφής καθώς και ποιο ποσοστό ασβεστίου απορροφάται τελικά στον οργανισμό.

Τι είναι αναγκαίο να γνωρίζετε για την λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου:

-Τα σκευάσματα ασβεστίου του εμπορίου περιέχουν συνήθως 500-600 mg ασβεστίου ανά τεμάχιο, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι σκόπιμο να λαμβάνετε 2 δισκία την ημέρα, δόση η οποία είναι συνήθης σε αυτές τις περιπτώσεις.

-Η λήψη των σκευασμάτων θα πρέπει να γίνεται ιδανικά με διαφορά τουλάχιστον 2 ωρών μεταξύ τους, ώστε να είναι δυνατή η απορρόφηση του ασβεστίου σε δόσεις, χωρίς απώλειες ενώ δεν έχει καμία σημασία αν είστε νηστικοί ή όχι.

-Η απορροφησιμότητα του ασβεστίου των συμπληρωμάτων διατροφής ανέρχεται περίπου στο 50% καθώς πρόκειται για συνθετικό ασβέστιο και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέρος του ποσοστού του προσλαμβανόμενου ολικού ασβεστίου ανά ημέρα θα πρέπει να συμπληρώνεται από την διατροφή.

-Η απορρόφηση και η απόδοση του ασβεστίου στον οργανισμό γίνεται καλύτερα την νύχτα, για αυτό είναι σκόπιμο η μία δόση των συμπληρωμάτων να λαμβάνεται το βράδυ.

-Ένα ποσοστό 20%-30% των ασθενών που λαμβάνουν συμπλήρωμα διατροφής ασβεστίου, παρουσιάζει ερεθισμό στο έντερο με μετεωρισμό, φουσκώματα ή πρηξίματα με αποτέλεσμα να σταματά τελικά την αγωγή του.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πριν προχωρήσετε στην λήψη σκευασμάτων, προσπαθήσετε να διορθώσετε τις ελλείψεις σε ασβέστιο μέσω της διατροφής. Λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής μόνο εάν δεν υπάρχει άλλη λύση και εφόσον σας το συστήσει ο γιατρός σας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Συναυλίες φιλικές προς τα άτομα με άνοια στο Μέγαρο Μουσικής

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και την υποστήριξη της Εταιρείας ALZHEIMER Αθηνών οργανώνουν κύκλο συναυλιών που είναι φιλικές προς τα άτομα με άνοια.

Κ. Κουσαθανά: «Πριν από ένα χειρουργείο καρδιάς, οι γονείς να παίρνουν πάντα 2η ιατρική γνώμη»

Η κ. Καλλιόπη Κουσαθανά μοιράζεται μαζί μας την περιπέτεια του γιού της που γεννήθηκε με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια.

«Παλιά Αθήνα»: Δράση ψυχοκοινωνικής στήριξης μέσω της τέχνης για άτομα τρίτης ηλικίας

Το διαδραστικό πρόγραμμα «Παλιά Αθήνα», με σύμμαχο την τέχνη και με επιστημονική προσέγγιση, στοχεύει να απαλύνει τη μονοτονία της καθημερινότητας των ηλικιωμένων, οι οποίοι αρκετά συχνά αισθάνονται θλίψη και μοναξιά, αγκαλιάζοντας δημιουργικά τα συναισθήματά τους.