Οστεοπόρωση: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα συμπληρώματα ασβεστίου

 Τι πρέπει να προσέχουμε όταν λαμβάνουμε συμπληρώματα ασβεστίου

Γράφει η Βασιλική Νεστορή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση οι απαιτήσεις σε ασβέστιο αυξάνονται λόγω έλλειψης οιστρογόνων. Εάν ο γιατρός σας έχει συστήσει συμπλήρωμα ασβεστίου για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, για την διόρθωση της έλλειψης του ή λόγω εμμηνόπαυσης, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς ακριβώς πρέπει να παίρνετε το ασβέστιο των συμπληρωμάτων διατροφής καθώς και ποιο ποσοστό ασβεστίου απορροφάται τελικά στον οργανισμό.

Τι είναι αναγκαίο να γνωρίζετε για την λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου:

-Τα σκευάσματα ασβεστίου του εμπορίου περιέχουν συνήθως 500-600 mg ασβεστίου ανά τεμάχιο, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι σκόπιμο να λαμβάνετε 2 δισκία την ημέρα, δόση η οποία είναι συνήθης σε αυτές τις περιπτώσεις.

-Η λήψη των σκευασμάτων θα πρέπει να γίνεται ιδανικά με διαφορά τουλάχιστον 2 ωρών μεταξύ τους, ώστε να είναι δυνατή η απορρόφηση του ασβεστίου σε δόσεις, χωρίς απώλειες ενώ δεν έχει καμία σημασία αν είστε νηστικοί ή όχι.

-Η απορροφησιμότητα του ασβεστίου των συμπληρωμάτων διατροφής ανέρχεται περίπου στο 50% καθώς πρόκειται για συνθετικό ασβέστιο και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέρος του ποσοστού του προσλαμβανόμενου ολικού ασβεστίου ανά ημέρα θα πρέπει να συμπληρώνεται από την διατροφή.

-Η απορρόφηση και η απόδοση του ασβεστίου στον οργανισμό γίνεται καλύτερα την νύχτα, για αυτό είναι σκόπιμο η μία δόση των συμπληρωμάτων να λαμβάνεται το βράδυ.

-Ένα ποσοστό 20%-30% των ασθενών που λαμβάνουν συμπλήρωμα διατροφής ασβεστίου, παρουσιάζει ερεθισμό στο έντερο με μετεωρισμό, φουσκώματα ή πρηξίματα με αποτέλεσμα να σταματά τελικά την αγωγή του.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πριν προχωρήσετε στην λήψη σκευασμάτων, προσπαθήσετε να διορθώσετε τις ελλείψεις σε ασβέστιο μέσω της διατροφής. Λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής μόνο εάν δεν υπάρχει άλλη λύση και εφόσον σας το συστήσει ο γιατρός σας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση για συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα: «Τι πιστεύουμε για την άνοια και το Alzheimer;»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer's Disease International) και το London School of Economics and Political Science (LSE), πραγματοποιούν την μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με την άνοια.

Θεραπευτικό πρόγραμμα: «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια»

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θεραπευτικού Προγράμματος «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια».

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τους ασθενείς με άνοια να αντιμετωπίσουν την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή της ώρας μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια στο φθινοπωρινό πρόγραμμα, αλλά για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια σαν ασθενείς ή σαν φροντιστές, συχνά αποτελεί μια αφορμή σύγχυσης.