10 συμπτώματα των ορμονικών διαταραχών

Οι ορμονικές διαταραχές προκαλούν εμφανή συμπτώματα, «προειδοποιώντας» μας με αυτόν τον τρόπο ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό μας.

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από τις διαταραχές ορμονικής φύσεως μπορούν να αντιμετωπιστούν, με την κατάλληλη καθοδήγηση του γιατρού. Για να φτάσουμε, όμως, σε αυτό το σημείο, θα πρέπει πρώτα να είμαστε σε θέση να τα αναγνωρίσουμε.

Επίμονη αύξηση του βάρους

Μπορεί το βάρος να αυξάνεται λόγω της υπερβολικής πρόληψης τροφής και της έλλειψης φυσικής δραστηριότητας, αλλά δεν τελειώνει εδώ η ιστορία. Πολλές γυναίκες έχουν υποκείμενες ορμονικές διαταραχές που καθιστούν δύσκολη την προσπάθειά τους να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος. Η αντίσταση στην ινσουλίνη και ο υποθυρεοειδισμός είναι δύο από τις πιο κοινές αιτίες ορμονικής φύσεως.

Λίπος στην κοιλιά και απώλεια μυϊκής μάζας

Όταν το ενδοκρινικό σύστημα είναι υπό πίεση παρατηρείται μειωμένη παραγωγή ορισμένων ορμονών και υπερπαραγωγή κάποιων άλλων (κυρίως κορτιζόλης). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αποθηκεύει το σώμα  λίπος για μελλοντική χρήση, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς.

Χαμηλή λίμπιντο

Ένα από τα πιο εμφανή συμπτώματα των ορμονικών διαταραχών μπορεί να είναι και η μειωμένη λίμπιντο. Στους άντρες οφείλεται συνήθως στα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και στις γυναίκες στα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων. Μια άλλη αιτία μπορεί να είναι και οι διαταραχές του θυρεοειδούς.

Κόπωση

Η κόπωση που επιμένει και ιδίως όταν συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα, όπως εναλλαγές στην όρεξη, ανεξήγητη αύξηση του βάρους και μεταβολές στη γαστρεντερική λειτουργία μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποθυρεοειδισμού.

Αϋπνία και «κακές» συνήθειες ύπνου

Από εδώ ξεκινά ο «κύκλος» του φυσικού στρες, το οποίο αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, η οποία, με τη σειρά της, προκαλεί άμεσα πολλές ορμονικές διαταραχές. Δεν υπάρχει ούτε ένας τομέας της ζωής που να μην επηρεάζεται από την αϋπνία.

Νυχτερινή εφίδρωση

Για πολλές γυναίκες, οι νυχτερινές εφιδρώσεις και εξάψεις είναι το πρώτο σημάδι της επερχόμενης εμμηνόπαυσης. Συνήθως οφείλονται στα χαμηλά επίπεδα των οιστρογόνων και την σποραδική ωορρηξία, που παρατηρούνται λίγα χρόνια πριν την έλευσή της.

Διαταραχές της περιόδου

Οι διαταραχές στον αναπαραγωγικό κύκλο, συχνά, οφείλονται στο υπερβολικό στρες. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να σχετίζονται και με άλλες αιτίες ορμονικής φύσεως, όπως τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, τα χαμηλά επίπεδα των οιστρογόνων ή το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Τριχόπτωση και δασυτριχισμός

Η διαταραχή της τεστοστερόνης, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Σε κάποιες άλλες, όμως, μπορεί να είναι και η αιτία της υπερβολικής τριχοφυΐας, τόσο στο πρόσωπο, όσο και σε άλλες περιοχές του σώματος στις οποίες δεν συνηθίζεται.

Διαταραχές της διάθεσης

Αν νιώθετε αδικαιολόγητα κουρασμένοι, υποτονικοί και κακοδιάθετοι ή γεμάτοι νεύρα και ένταση, ίσως να μην λειτουργεί σωστά ο θυρεοειδής σας. Στις γυναίκες, τα παραπάνω συμπτώματα, μπορεί να οφείλονται και στις ορμονικές διαταραχές που προκαλούνται κατά την εμμηνόπαυση.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Ενδοσχολική Βία: Πρόληψη & Αντιμετώπιση στο Σπίτι»: Δωρεάν webinar από το Σωματείο Eliza

Το Σωματείο Eliza – Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού διοργανώνει δωρεάν webinar επιμόρφωσης γονέων με τίτλο «Ενδοσχολική Βία: Πρόληψη & Αντιμετώπιση στο Σπίτι», με στόχο την κατανόηση και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας.

Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν προληπτικός έλεγχος για την Καρδιακή Ανεπάρκεια

Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, το Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής, Προαγωγής Υγείας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αθηναίων προγραμματίζει δωρεάν προληπτικό έλεγχο στις 25 και 26 Απριλίου 2024.

«Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες»: Διαδραστικό webinar του ΕΛ.Ι.ΚΑΡΔ.ΜΕΤ. 

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Καρδιολογίας και Μεταβολισμού διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Καρδιακή Ανεπάρκεια & Συννοσηρότητες», με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού.