10 συμπτώματα των ορμονικών διαταραχών

Οι ορμονικές διαταραχές προκαλούν εμφανή συμπτώματα, «προειδοποιώντας» μας με αυτόν τον τρόπο ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό μας.

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από τις διαταραχές ορμονικής φύσεως μπορούν να αντιμετωπιστούν, με την κατάλληλη καθοδήγηση του γιατρού. Για να φτάσουμε, όμως, σε αυτό το σημείο, θα πρέπει πρώτα να είμαστε σε θέση να τα αναγνωρίσουμε.

Επίμονη αύξηση του βάρους

Μπορεί το βάρος να αυξάνεται λόγω της υπερβολικής πρόληψης τροφής και της έλλειψης φυσικής δραστηριότητας, αλλά δεν τελειώνει εδώ η ιστορία. Πολλές γυναίκες έχουν υποκείμενες ορμονικές διαταραχές που καθιστούν δύσκολη την προσπάθειά τους να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος. Η αντίσταση στην ινσουλίνη και ο υποθυρεοειδισμός είναι δύο από τις πιο κοινές αιτίες ορμονικής φύσεως.

Λίπος στην κοιλιά και απώλεια μυϊκής μάζας

Όταν το ενδοκρινικό σύστημα είναι υπό πίεση παρατηρείται μειωμένη παραγωγή ορισμένων ορμονών και υπερπαραγωγή κάποιων άλλων (κυρίως κορτιζόλης). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αποθηκεύει το σώμα  λίπος για μελλοντική χρήση, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς.

Χαμηλή λίμπιντο

Ένα από τα πιο εμφανή συμπτώματα των ορμονικών διαταραχών μπορεί να είναι και η μειωμένη λίμπιντο. Στους άντρες οφείλεται συνήθως στα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και στις γυναίκες στα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων. Μια άλλη αιτία μπορεί να είναι και οι διαταραχές του θυρεοειδούς.

Κόπωση

Η κόπωση που επιμένει και ιδίως όταν συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα, όπως εναλλαγές στην όρεξη, ανεξήγητη αύξηση του βάρους και μεταβολές στη γαστρεντερική λειτουργία μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποθυρεοειδισμού.

Αϋπνία και «κακές» συνήθειες ύπνου

Από εδώ ξεκινά ο «κύκλος» του φυσικού στρες, το οποίο αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, η οποία, με τη σειρά της, προκαλεί άμεσα πολλές ορμονικές διαταραχές. Δεν υπάρχει ούτε ένας τομέας της ζωής που να μην επηρεάζεται από την αϋπνία.

Νυχτερινή εφίδρωση

Για πολλές γυναίκες, οι νυχτερινές εφιδρώσεις και εξάψεις είναι το πρώτο σημάδι της επερχόμενης εμμηνόπαυσης. Συνήθως οφείλονται στα χαμηλά επίπεδα των οιστρογόνων και την σποραδική ωορρηξία, που παρατηρούνται λίγα χρόνια πριν την έλευσή της.

Διαταραχές της περιόδου

Οι διαταραχές στον αναπαραγωγικό κύκλο, συχνά, οφείλονται στο υπερβολικό στρες. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να σχετίζονται και με άλλες αιτίες ορμονικής φύσεως, όπως τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, τα χαμηλά επίπεδα των οιστρογόνων ή το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Τριχόπτωση και δασυτριχισμός

Η διαταραχή της τεστοστερόνης, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Σε κάποιες άλλες, όμως, μπορεί να είναι και η αιτία της υπερβολικής τριχοφυΐας, τόσο στο πρόσωπο, όσο και σε άλλες περιοχές του σώματος στις οποίες δεν συνηθίζεται.

Διαταραχές της διάθεσης

Αν νιώθετε αδικαιολόγητα κουρασμένοι, υποτονικοί και κακοδιάθετοι ή γεμάτοι νεύρα και ένταση, ίσως να μην λειτουργεί σωστά ο θυρεοειδής σας. Στις γυναίκες, τα παραπάνω συμπτώματα, μπορεί να οφείλονται και στις ορμονικές διαταραχές που προκαλούνται κατά την εμμηνόπαυση.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Μην μένεις μόνος. Συνδέσου!»: Καμπάνια ενημέρωσης για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) επέλεξε να τιμήσει την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας με μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης για τα άτομα που διαγιγνώσκονται με την χρόνια αυτή νόσο. 

«Δεν καπνίζω, επιλέγω τη Ζωή!»: Ημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, ο Σύλλογος «Κ.Ε.Φ.Ι.» διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα: «Αντικαπνιστική εκστρατεία και Καρκίνος του Πνεύμονα: Δεν καπνίζω, επιλέγω τη ζωή!».

Δήμος Αμαρουσίου: Εγκαίνια της Έκθεσης «Ελπίδα σε Δύσκολους Καιρούς» με ψηφιδωτά από ληγμένα χάπια

Τα έργα της Έκθεση, τα οποία θα εκτεθούν στον Πολυχώρο Πολιτισμού «ΑΡΤΕΜΙΣ» στο Μαρούσι, αποτελούν μια πρωτότυπη εικαστική δραστηριότητα καθώς είναι φτιαγμένα από χιλιάδες ληγμένα χάπια και κάψουλες.