6 χρυσές συμβουλές για να παραμένετε υγιείς καθώς μεγαλώνετε  

Ακολουθήστε αυτές τις έξι συμβουλές για να παραμείνετε υγιείς όλο το χρόνο.

  1. Δραστηριοποιηθείτε

Η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Όσο περισσότερο κινείστε, τόσο περισσότερο το σώμα σας είναι σε θέση να καταπολεμήσει τις φλεγμονές και τις λοιμώξεις.

Η δραστηριότητα στην οποία συμμετέχετε δεν χρειάζεται να είναι επίπονη. Οι ήπιες ασκήσεις είναι επίσης αποτελεσματικές.

Μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε ποδήλατο, περπάτημα, κολύμπι ή αερόμπικ χαμηλής έντασης. Εάν μπορείτε, ασκηθείτε με μέτριας έντασης άσκηση για περίπου 20 έως 30 λεπτά την ημέρα για να φτάσετε τα 150 λεπτά την εβδομάδα. Επίσης, δυναμώστε τους μυς σας σηκώνοντας βάρη ή κάνοντας γιόγκα. Τροποποιήστε τη ρουτίνα άσκησής σας για να βρείτε εκείνη που είναι καλύτερη για εσάς.

  1. Πάρτε συμπληρώματα όταν είναι απαραίτητο

Ορισμένα συμπληρώματα συμβάλλουν στην διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Πριν πάρετε ένα συμπλήρωμα, ρωτήστε το γιατρό σας εάν είναι ασφαλές, ειδικά εάν παίρνετε φάρμακα με συνταγή. Μερικά συμπληρώματα που μπορεί να σας συστήσει είναι: ασβέστιο, βιταμίνη D, βιταμίνη Β6 ή βιταμίνη Β12.Πάρτε συμπληρώματα ή πολυβιταμίνες σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

  1. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή

Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά και άπαχο κρέας ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και σας προστατεύουν από τους επιβλαβείς ιούς και τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα σας από βλάβες και διατηρούν το σώμα σας υγιές.

Θα πρέπει, επίσης, να περιορίσετε την κατανάλωση ζαχαρούχων και λιπαρών τροφών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα και να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Επιπλέον, περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τις ασφαλείς ποσότητες αλκοόλ που μπορείτε να πίνετε.

  1. Πλένετε συχνά τα χέρια σας

Το πλύσιμο των χεριών σας σε τακτική βάση είναι ένας άλλος εξαιρετικός τρόπος για να παραμείνετε υγιείς όλο το χρόνο. Οι ιοί μπορούν να επιβιώσουν σε επιφάνειες έως και 24 ώρες. Είναι πιθανό να αρρωστήσετε εάν αγγίξετε μια επιφάνεια με ιούς, όταν μολύνετε τα χέρια σας και στη συνέχεια αγγίξετε το πρόσωπό σας.

Πλένετε συχνά τα χέρια σας με ζεστό σαπουνόνερο και για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το πρόσωπο και το στόμα σας με τα χέρια σας.

Μπορείτε επίσης να προστατευτείτε χρησιμοποιώντας αντιβακτηριακό απολυμαντικό χεριών όταν δεν μπορείτε να πλύνετε τα χέρια σας. Επίσης, απολυμαίνετε συχνά τις επιφάνειες στο σπίτι και τον χώρο εργασίας σας.

  1. Μάθετε πώς να διαχειρίζεστε το άγχος

Το χρόνιο στρες αυξάνει την παραγωγή της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, στο σώμα σας. Η υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης μπορεί να διαταράξει διάφορες λειτουργίες του οργανισμού σας, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Για να μειώσετε το άγχος, πρέπει να αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητα, να κοιμάστε πολύ, να θέσετε λογικές προσδοκίες για τον εαυτό σας και να κάνετε χαλαρωτικές, ευχάριστες δραστηριότητες.

  1. Ξεκουραστείτε αρκετά

Ο ύπνος μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του άγχους σας, αλλά είναι και ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας ανακάμπτει. Για αυτόν τον λόγο, ο επαρκής ύπνος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που καθιστά ευκολότερο για τον οργανισμό σας να καταπολεμήσει τους ιούς.

Ο ύπνος είναι επίσης σημαντικός καθώς μεγαλώνετε γιατί μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Επιδιώξτε να κοιμάστε τουλάχιστον επτάμισι έως εννέα ώρες ύπνου καθημερινά.

Εάν έχετε προβλήματα με τον ύπνο, μιλήστε με το γιατρό σας για να βρείτε την υποκείμενη αιτία. Οι αιτίες της αϋπνίας μπορεί να περιλαμβάνουν την αδράνεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και την υπερβολική καφεΐνη. Ή μπορεί να είναι σημάδι μιας ιατρικής κατάστασης όπως η υπνική άπνοια ή το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση για συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα: «Τι πιστεύουμε για την άνοια και το Alzheimer;»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer's Disease International) και το London School of Economics and Political Science (LSE), πραγματοποιούν την μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με την άνοια.

Θεραπευτικό πρόγραμμα: «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια»

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θεραπευτικού Προγράμματος «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια».

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τους ασθενείς με άνοια να αντιμετωπίσουν την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή της ώρας μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια στο φθινοπωρινό πρόγραμμα, αλλά για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια σαν ασθενείς ή σαν φροντιστές, συχνά αποτελεί μια αφορμή σύγχυσης.