Πάνος Κυρανάκος: «Όταν έμαθα ότι έχω σύνδρομο Asperger ένιωσα μεγάλη ανακούφιση»

«Τα παιδιά με σύνδρομο Asperger δεν ζουν στον κόσμο τους. Απλά ζουν στον κόσμο μας με τον δικό τους τρόπο»  έγραφε το 1981 η βρετανίδα Ψυχίατρος Dr. Lorna Wing, η ερευνήτρια  που καθιέρωσε τη σύγχρονη ερμηνεία του συνδρόμου Asperger.

Ο Πάνος Κυρανάκος πάντα ένιωθε ότι διέφερε από τους άλλους. Η διάγνωση του συνδρόμου Asperger ήταν το κομμάτι που έλειπε από το παζλ της ζωής του. Σήμερα, πιο δυνατός από ποτέ, διεκδικεί με πάθος τους στόχους και τα όνειρά του.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

« Στην ηλικία των 12 ετών διαπιστώθηκε ότι ανήκω στο φάσμα του αυτισμού και ότι πάσχω από το σύνδρομο Αsperger. Και ο αδελφός μου ανήκει στο φάσμα του αυτισμού, όμως εκείνος έχει βαριάς μορφής αυτισμό. Μετά τη διάγνωση, οι ψυχίατροι μου εξήγησαν με πολύ αναλυτικό τρόπο τι ακριβώς είναι αυτό το σύνδρομο. Δεν με ξάφνιασε η διάγνωση, γιατί πάντα ένιωθα  ότι διέφερα από τους υπόλοιπους γύρω μου. Έτσι, όταν έμαθα ότι έχω Asperger  μπορώ να πω ότι ένιωσα μεγάλη ανακούφιση και χαρά. Αισθάνθηκα ότι δεν είμαι ο μόνος που έχει τέτοιου είδους προβλήματα κοινωνικής αλληλεπίδρασης και παράξενης συμπεριφοράς και ότι επιτέλους δινόταν μία επιστημονική εξήγηση για όλα όσα ένιωθα και δεν μπορούσα να εξηγήσω. Δεν ένιωθα πια «προβληματικός» αλλά δυνατός. Ήξερα πλέον ποιες ακριβώς ήταν οι αδυναμίες μου και τι έπρεπε να κάνω για να τις μειώσω. Ταυτόχρονα, ήξερα και ποιες ήταν οι δυνατότητές μου και με ποιους τρόπους θα μπορούσα να τις ενισχύσω ακόμη περισσότερο.

Μετά τη διάγνωση και για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν άλλαξαν πολλά στον τρόπο ζωής μου. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια  για να συνειδητοποιήσω μέσα μου τι πραγματικά ήθελα στη ζωή μου, τι έπρεπε να αλλάξω και τι έπρεπε να «ξεφορτωθώ» οριστικά από πάνω μου. Πήρα λοιπόν την απόφαση να κάνω ριζικές αλλαγές στην ζωή μου. Πρώτα απ΄όλα αποφάσισα να σταματήσω να εξαρτώμαι τόσο πολύ από τους γονείς μου και να γίνω περισσότερο αυτόνομος. Αποφάσισα  επίσης να ωριμάσω νοητικά και ψυχικά και να αυτοβελτιωθώ μέσω της μελέτης της επιστήμης και μέσω του σχολείου.

Σταδιακά, από κακός μαθητής που ήμουνα έφτασα να γίνω ένας άριστος μαθητής, με συμμετοχές σε πανελλήνιους διαγωνισμούς της ελληνικής μαθηματικής εταιρείας. Η διάγνωση παίζει σημαντικό ρόλο στις σχολικές επιδόσεις.  Πριν από τη διάγνωση, λόγω των δυσκολιών που προκαλεί το Asperger, δυσκολευόμουν πολύ να ανταποκριθώ στις σχολικές υποχρεώσεις. Μετά τη διάγνωση εξετάζομαι πλέον προφορικά στις εξετάσεις και έχω στη διάθεσή μου λίγο περισσότερο χρόνο σε σχέση με τους άλλους.

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα άτομο με Asperger είναι η κοινωνικοποίηση, η αλληλοκατανόηση με τους άλλους και ιδιαίτερα με τους συνομηλίκους και η μοναξιά. Όταν έχεις Asperger είναι πολύ δύσκολες οι φιλίες και ακόμη δυσκολότερες οι ερωτικές σχέσεις με το άλλο φύλο. Έχω μεγάλη δυσκολία να αλληλεπιδράσω με τα κορίτσια, διότι όπως έχουν εξηγήσει και οι επιστήμονες, ο εγκέφαλος των ατόμων με Asperger είναι ένας ακραία αρσενικός εγκέφαλος.

Μια άλλη δυσκολία που έχω είναι δεν μπορώ να ανταποκριθώ εύκολα σε δραστηριότητες και υποχρεώσεις που δεν συμπεριλαμβάνονται στη ρουτίνα μου, στο πρόγραμμά μου, στις εμμονές μου. Η προσαρμογή δηλαδή σε οτιδήποτε έξω από την ρουτίνα μου είναι πολύ δύσκολη, με συνέπεια πολλές φορές να είμαι αναβλητικός ή να μην ολοκληρώνω με σωστό τρόπο αυτές τις δραστηριότητες.

Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπισα στην μετεφηβική μου ηλικία που με πήγε πολύ πίσω στις σπουδές μου και στην προσωπική μου ζωή είναι η πάλη με την χρόνια κατάθλιψη και την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Χρειάστηκε πολύς κόπος για να ξεπεράσω αυτά τα εμπόδια και να προχωρήσω, ακόμη πιο δυνατός, στην ζωή μου. Είναι γνωστό ότι, πολλά άτομα με σύνδρομο Asperger έχουν προδιάθεση να εμφανίζουν αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και διαταραχές της διάθεσης. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθούν και ψυχωσικά επεισόδια, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς,  η συχνότητά τους δεν είναι μεγαλύτερη από εκείνη που καταγράφεται στον πληθυσμό των ατόμων που δεν έχουν σύνδρομο Asperger (1 στα 200 άτομα).

Ο αθλητισμός είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου από τον οποίο αντλώ μεγάλη χαρά. Από πολύ μικρός ασχολήθηκα με το στίβο και την κολύμβηση και τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι περισσότερο με την αναερόβια γυμναστική. Από τον αθλητισμό εισπράττω μεγάλη ικανοποίηση γιατί από την μια διατηρούμαι σε μία καλή φυσική κατάσταση και από την άλλη προλαμβάνω ενδεχόμενα προβλήματα υγείας.

Ο ρόλος της οικογένειας είναι εξαιρετικά σημαντικός για όλα τα παιδιά και πολύ περισσότερο για τα άτομα με Asperger. Όταν ένα παιδί με Asperger μεγαλώνει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που το απαξιώνει, που δεν αναγνωρίζει τις δυνατότητές του, που το επικρίνει διαρκώς, που του ασκεί βία και δε το καθοδηγεί στο να εξελιχθεί  θετικά, τότε το πρόβλημα είναι μεγάλο για το παιδί αυτό, για την εξέλιξή του και για την ψυχική του υγεία.

Η φιλία είναι σημαντική για μένα όπως και για όλους τους ανθρώπους. Ιδανικός φίλος είναι αυτός με τον οποίο έχεις κοινά ενδιαφέροντα, αλληλοσυμπληρώνεστε, είναι ειλικρινής μαζί σου,  δεν υπάρχει ζήλια μεταξύ σας και ο ένας σέβεται τα όρια ελευθερίας του άλλου. Είναι ωραίο να ανταλλάσεις απόψεις και να έχεις κοινά ενδιαφέροντα με κάποιον άλλο. Η φιλία είναι μια παρηγοριά όταν βιώνεις παρατεταμένη μοναχικότητα.

Αν είχα να διαλέξω ανάμεσα στη φιλία και στον έρωτα, με βεβαιότητα θα επέλεγα τον έρωτα. Ο έρωτας είναι πολύ πιο έντονο συναίσθημα (το οποίο και έχω νιώσει) και αν η σύντροφος ταιριάζει μαζί σου και έχετε κοινά ενδιαφέροντα, τότε είσαι πάρα πολύ τυχερός και φυσικά σου εξασφαλίζει ένα μεγάλο μέρος της ευτυχίας σου. Ο έρωτας μπορεί να σου προσφέρει όλα όσα σου προσφέρει η φιλία αλλά και ακόμη περισσότερα, και πιο συναρπαστικά πράγματα: μεγάλη αγάπη, μεγάλη ηδονή, αμέριστη εμπιστοσύνη, φροντίδα, χαλάρωση.

Δυστυχώς στην εποχή μας δεν ευνοούνται οι δυνατές σχέσεις, ούτε σε φιλικό ούτε σε ερωτικό επίπεδο, διότι η ανθρωπότητα έχει εισέλθει στην εποχή της υπερπληροφόρησης λόγω των κοινωνικών δικτύων και της κοινωνικής διχόνοιας. Πολλές διαφορετικές απόψεις, πεποιθήσεις, ιδέες και κουλτούρες χωρίζουν τους ανθρώπους γιατί ο καθένας σκέφτεται και επιθυμεί διαφορετικά πράγματα. Όλες αυτές οι διαφορές των ανθρώπων βασίζονται σε υπαρξιακά ,πολιτικά και βαθύτατα ηθικά ζητήματα και είναι ικανές να χωρίζουν εύκολα τους ανθρώπους που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ενωμένοι, όμοιοι και συμπληρωματικοί. Αυτά είναι τα αίτια που κατά τη γνώμη μου χωρίζουν τους ανθρώπους τη σημερινή εποχή.

Η ρατσιστική αντιμετώπιση και η απαξίωση των ατόμων με Asperger από ένα μέρος της κοινωνίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλά άτομα με το σύνδρομο βιώνουν άπειρες ώρες μοναξιάς χωρίς να το επιδιώκουν και δεν αξιοποιούν τις δυνατότητες τους, με ώθησε να δημιουργήσω μία σελίδα για το Asperger που φέρει το όνομα  “Χώρος ατόμων με Asperger”. Αυτό που είχα στο μυαλό  μου δημιουργώντας αυτή τη σελίδα ήταν να την κάνω να λειτουργήσει ως ένα ευανάγνωστο βιβλίο για όλους. Ήθελα να ενημερώνω τόσο τα άτομα με Asperger όσο και τον υπόλοιπο κόσμο για όλες τις πτυχές του συνδρόμου. Μαζί με την σελίδα έχω δημιουργήσει και μία ιδιωτική ομάδα, με το όνομα  “CIub ατόμων με Asperger” που έχει πιο οικείο ύφος και όχι το επίσημο ύφος της σελίδας που είναι δημόσια . Σκοπός την ομάδας αυτής είναι να δημιουργηθεί μια αλληλεπίδραση μεταξύ ατόμων με Asperger και νευροτυπικών ατόμων. Μέσα από αυτή την επαφή και την επικοινωνία τα άτομα με Asperger θα μπορέσουν να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, να κάνουν φιλίες και να ψυχαγωγηθούν.

Ο μεγαλύτερος φόβος μου για το μέλλον είναι η πιθανότητα ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου ή ενός πολέμου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Κάτι τέτοιο θα είχε πιθανότατα καταστροφικές συνέπειες στην προσωπική μου ζωή. Φοβάμαι επίσης πολύ τα περιστατικά εγκληματικότητας που συμβαίνουν όλο και πιο συχνά στην χώρα μας. Δεν θα ήθελα καθόλου να μου συμβεί κάτι τέτοιο.

Έχω πολλά όνειρα και πολλά «θέλω» για το μέλλον. Θέλω να αναπτύξω στο έπακρο τις γνώσεις μου σε πολλά επιστημονικά πεδία και να κατορθώσω να διαβάσω και τα 200 περίπου επιστημονικά βιβλία που έχω στη βιβλιοθήκη μου. Μου αρέσει να μελετώ τις επιστήμες γιατί μαθαίνω πώς λειτουργεί ο κόσμος, το υλικό σύμπαν και  οι νόμοι από τους οποίους διέπονται όλα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία διευρύνω τις γνώσεις μου, γίνομαι σοφότερος, αποκτώ κριτική ικανότητα και έτσι είμαι σε θέση να παίρνω σωστές αποφάσεις για τη ζωή μου και να έχω ρεαλιστικές απόψεις. Το ίνδαλμά μου είναι ο Albert Einstein, που γνωρίζω ότι και εκείνος είχε το σύνδρομο Asperger ή τουλάχιστον πολλά στοιχεία του, γιατί στην εποχή του δεν είχε εφευρεθεί ακόμη ο όρος.

Θα ήθελα πολύ να μπορέσει σύντομα η επιστημονική κοινότητα να βρει θεραπείες που θα «νικούν»  τον αυτισμό και όλες τις σοβαρές ασθένειες. Μια μεγάλη μου επιθυμία επίσης είναι να μπορέσει στο μέλλον η επιστήμη να απαντήσει στο διαχρονικό ερώτημα, αν υπάρχει κάποια συνέχεια της ανθρώπινης ύπαρξης μετά το θάνατο. Θα ήθελα επίσης κάποια στιγμή στο μέλλον να μπορέσουν οι διαστημικές εταιρείες να αναπτύξουν την τεχνολογία που θα τους δίνει τη δυνατότητα  να επισκέπτονται άλλους πλανήτες σε αποστάσεις πολλών ετών φωτός από τη Γη. Το να βρεθούν και άλλοι διαθέσιμοι πλανήτες κατοικήσιμοι για τον άνθρωπο είναι πολύ σημαντικό γιατί,  σε περίπτωση που καταστραφεί ο πλανήτης μας, θα μπορέσει να σωθεί η ανθρωπότητα και η πανίδα με την μετοίκιση σε άλλους πλανήτες.

Ένα μεγάλος στόχος μου είναι να ολοκληρώσω με επιτυχία τις σπουδές μου και να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση όπου θα πουλάω συσκευές κίνησης και κλιματισμού, κάτι που θα μου επιτρέψει όταν θα φτάσω στην μέση ηλικία να έχω μια οικονομική αυτονομία και άνεση. Θα ήθελα επίσης  να κάνω ταξίδια σε πολλές χώρες. Μέχρι στιγμής έχω πάει μόνο στην Ισπανία, γιατί κατάγεται η μητέρα μου από εκεί.

Ονειρεύομαι ότι μια μέρα θα σταματήσουν όλοι οι πόλεμοι στον κόσμο, ότι θα εξαλειφθεί η φτώχεια σε όλους τους ανθρώπους και ότι η Ελλάδα θα μπορέσει επιτέλους να ξεχρεώσει όλα τα δάνεια που οφείλει στους ξένους, ώστε οι Έλληνες να μην υποφέρουν πια από την ανέχεια. Και το πιο σημαντικό, αυτό που θα ήθελα πάρα πολύ είναι να βρω την ιδανική  για μένα κοπέλα με την οποία θα μοιραστώ την ζωή μου, θα ονειρευόμαστε μαζί και θα ζήσουμε μια ωραία ζωή ».

Ο Πάνος Κυρανάκος είναι 26 ετών και είναι φοιτητής στο Τμήμα Μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Χώρος Ατόμων με Asperger     https://www.facebook.com/panagiotiskyranakos1996/

Δείτε το βίντεο:

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ιωάννα Τσαταλίδου: «Υπάρχουν ακόμη γονείς που κρύβουν τα αυτιστικά παιδιά τους»

Η Ιωάννα Τσαταλίδου είναι μια δυναμική μητέρα η οποία μεγαλώνει μόνη της τέσσερα παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος. Στα 39 της χρόνια, τυχαία, ανακάλυψε ότι και η ίδια ανήκει στο φάσμα του αυτισμού.

Μαρία Νίτσα, η πρώτη πτυχιούχος Νηπιαγωγός στην Ελλάδα με σύνδρομο Down

Η Μαρία Νίτσα είναι η πρώτη πτυχιούχος Νηπιαγωγός στην Ελλάδα με σύνδρομο Down. Μιλά στο Liveit.gr για την απόρριψη που βίωσε στην παιδική της ηλικία, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια των σπουδών της αλλά και για τα μελλοντικά της όνειρα.

Ελισάβετ Βακόλα: «Ζω με μια σπάνια και αδιάγνωστη μέχρι σήμερα νόσο»

Η 25χρονη Ελισάβετ Βακόλα, τα τελευταία 10 χρόνια αντιμετωπίζει με γενναιότητα μια σπάνια πολυσυστηματική νόσο, την οποία κανένας γιατρός μέχρι σήμερα δεν έχει κατορθώσει να διαγνώσει.