Το σύνδρομο Asperger δεν είναι εμπόδιο για μια ευτυχισμένη ζωή

Είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς να γνωρίζουν πως ένα παιδί με σύνδρομο Asperger αντιλαμβάνεται τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τα άλλα παιδιά της ηλικία τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ένα παιδί με σύνδρομο Asperger δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένο και λειτουργικό στην ζωή του.

Από την Ρενάτα Μονογυιού, Λογοθεραπεύτρια, Ειδική Παιδαγωγός

Για τα παιδιά με σύνδρομο Asperger τίποτα δεν είναι προφανές ή τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Αυτή η προϋπόθεση αναγκάζει τους γονείς να αποδεχθούν ότι προετοιμάζουν το παιδί τους για έναν κόσμο που ίσως δεν τους καταλαβαίνει πάντα. Τα καλά νέα όμως είναι ότι πολλά παιδιά με σύνδρομο Asperger κατορθώνουν να έχουν μια υπέροχη και λειτουργική ζωή!

7 πολύτιμες συμβουλές για να έχουμε ένα ευτυχισμένο παιδί με σύνδρομο Asperger

1.Διδάξτε του πρακτικές κοινωνικής δεξιότητας

Τα παιδιά με Σύνδρομο Asperger βρίσκουν την κοινωνική αλληλεπίδραση ιδιαίτερα δύσκολη επειδή συχνά δεν μπορούν να κατανοήσουν τις … αποχρώσεις της γλώσσας του σώματος και του τόνου της φωνής. Τις περισσότερες φορές, αυτά τα παιδιά ερμηνεύουν εσφαλμένα αυτές τις καταστάσεις και εμφανίζονται αμήχανα ή ακόμη και κοινωνικά ανάρμοστα. Τα παιδιά αυτά αποδίδουν καλύτερα με τη λεκτική διδασκαλία παρά με τη μη λεκτική. Οδηγίες σύντομες και απλές τα βοηθούν να κατανοήσουν πιο εύκολα τι πρέπει να κάνουν.

Διδάξτε στο παιδί σας τρόπους για να το βοηθήσετε να αλληλεπιδράσει με άλλους. Κάτι τέτοιο μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως το «Ποιο είναι το όνομά σου;» ή «Μπορώ να καθίσω μαζί σου»;

  1. Μειώστε το άγχος του παιδιού σας

Προετοιμάστε το παιδί σας εκ των προτέρων για τις δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει και να το αγχώσουν. Θα πρέπει να του διδάξετε τους τρόπους για να τις ξεπεράσει. Για παράδειγμα διαβάστε στο παιδί σας μια απλή ιστορία και ζητήστε του να εντοπίσει το πρόβλημα. Έπειτα κάντε μια συζήτηση σχετικά με τους διαφορετικούς τρόπους επίλυσης του προβλήματος και ποια θα ήταν η πιο αποτελεσματική προσέγγιση.

  1. Διδάξτε το παιδί σας την αυτογνωσία

Είναι σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει διαφορετικές στρατηγικές αντιμετώπισης συναισθηματικά. Η αυτογνωσία είναι ένα σημαντικό μέρος της αποτελεσματικής διαχείρισης των συναισθημάτων. Μπορείτε να ξεκινήσετε διδάσκοντας το παιδί να εντοπίζει σωστά τα αισθήματα και τα συναισθήματά του σε διαφορετικές καταστάσεις. Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας ξέρει πώς να διαχειριστεί αυτά τα συναισθήματα, ώστε να μην κυριευτεί από το άγχος.

Για παράδειγμα: Δώστε στο παιδί σας μια φωτογραφία και ζητήστε του να προσδιορίσει τι αισθήματα του προκαλεί. Μόλις εντοπίσει το συναίσθημα, ρωτήστε το να σας πει ποιες άλλες καταστάσεις στη ζωή του το κάνουν να αισθάνεται έτσι.

  1. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναπτύξει κοινωνική συμπεριφορά

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βοηθήσετε το παιδί σας να καταλάβει ποια είναι η κατάλληλη συμπεριφορά είναι να αποφύγετε τις επικρίσεις. Αντ ‘αυτού, βρείτε κάτι θετικό που κάνει το παιδί για να το επιβραβεύσετε και να το επαινέσετε. Αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο απλό όσο ο τρόπος που το παιδί σας παίζει με τα παιχνίδια του. Να θυμάστε πως το παιδί θα επαναλάβει τη δική σας συμπεριφορά και όσο πιο καλή είναι η δική σας… θα είναι και η δική του!

  1. Βοηθήστε το παιδί σας να έχει σταθερό πρόγραμμα

Τα παιδιά με σύνδρομο Asperger αγαπούν το σταθερό πρόγραμμα δηλαδή με λίγα λόγια… ωφελούνται από την καθημερινή ρουτίνα. Εναπόκειται λοιπόν στους γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν μια ρουτίνα που παραμένει αμετάβλητη από μέρα σε μέρα. Γι’ αυτό καλό θα είναι τα γεύματα, το διάβασμα αλλά και ο ύπνος να ενταχθούν σ’ ένα πρόγραμμα ρουτίνας. Μερικά παιδιά ανταποκρίνονται πιο καλά όταν έχουν ένα γραπτό πρόγραμμα. Ίσως θελήσετε ακόμη και να δημιουργήσετε ένα ημερήσιο διάγραμμα που να περιγράφει με ακρίβεια τις δραστηριότητες της ημέρας, έτσι ώστε το παιδί σας να γνωρίζει τι να περιμένει και να μην έχει άγχος.

  1. Μην το αφήνετε να… κολλάει στα ίδια πράγματα

Τα παιδιά αυτά επειδή αγαπούν τη ρουτίνα έχουν την τάση να επαναλαμβάνουν τα ίδια πράγματα και να… κολλάνε σ’ αυτά. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να παίζουν με τις ώρες βιντεοπαιχνίδια, να παίζουν με το κινητό ή το tablet τους ή να βλέπουν με τις ώρες τηλεόραση. Ως γονείς θα πρέπει να τα προστατεύσετε από αυτά και γι’ αυτό καλό θα είναι να έχουν πρόγραμμα για το πόσες ώρες θα δουν τηλεόραση ή θα παίξουν κάποιο παιχνίδι. Παράλληλα θα πρέπει να του δείχνετε τρόπους να περνάει πιο δημιουργικά το χρόνο του… μαζί σας ή μόνο του!

  1. Η ευελιξία είναι το κλειδί της επιτυχίας σας

Προσαρμοστείτε στις ανάγκες και τις επιθυμίες του παιδιού σας και υιοθετήστε μια πιο ελαστική συμπεριφορά απέναντί του. Θα πρέπει πάντα να έχετε υπόψη σας πως αυτά τα παιδιά συνήθως ωριμάζουν πιο αργά από τα άλλα συνομήλικα παιδιά, γι’ αυτό μην έχετε απαιτήσεις για συμπεριφορές που δεν έχουν ακόμα κατακτήσει.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος Μαστού: Οι ανανεωμένες οδηγίες προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου στις ΗΠΑ

Η Ομάδα Εργασίας Προληπτικής Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέδωσε πρόσφατα ανανεωμένες κατευθυντήριες οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση, σε ανάμνηση της ημερομηνίας γέννησης του μεγάλου ακτιβιστή, ιδεολόγου και ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκου Ντυνάν.

«Δικαιώματα στην Πράξη»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την καθολική πρόσβαση στην Υγεία

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και η ΑΜΚΕ Cohesion Network 2gether (Co2gether), παρουσίασαν το νέο καινοτόμο έργο «Δικαιώματα στην Πράξη: Προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων ασθενών στην Ελλάδα».