Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Δεν είναι πάντα οι κύστεις το βασικό σύμπτωμα!

Το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι η πιο συχνή ενδοκρινική διαταραχή και επηρεάζει τουλάχιστον το 10% των γυναικών. Όπως δηλώνει και η ονομασία του, το βασικό σύμπτωμα του συνδρόμου θεωρείται πως είναι οι πολλές κύστεις που εμφανίζονται στις ωοθήκες. Σύμφωνα με τους ειδικούς όμως, στην πραγματικότητα, σε πολλές περιπτώσεις το σύνδρομο μπορεί να διαγνωστεί χωρίς την παρουσία κύστεων.

Γράφει η Δρ Παρασκευή Μεντζελοπούλου, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η πιο συχνή ορμονική διαταραχή και η πιο συχνή αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες. Επηρεάζει σημαντικό ποσοστό γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας ,πολλές από τις οποίες πάσχουν για χρόνια χωρίς να έχουν λάβει σωστή διάγνωση.

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών δεν είναι η πρώτη περίπτωση συνδρόμου το οποίο παίρνει ένα όνομα που αργότερα διαπιστώνεται ότι είναι ανακριβές ή παραπλανητικό. Το σύμπτωμα που αρχικά χαρακτηρίστηκε ως «επιθηλιακές κύστεις», στην πραγματικότητα είναι τα ανώριμα ωοθυλάκια στις ωοθήκες.

Η ονομασία που δόθηκε στο σύνδρομο πριν από περίπου 80 χρόνια είναι ατυχής και λανθασμένη, επειδή υποδηλώνει ότι οι ωοθηκικές κύστεις είναι το βασικό χαρακτηριστικό του συνδρόμου. Η μορφολογία των ωοθηκών δεν είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της πάθησης. Ομοίως, μια γυναίκα με κύστεις στις ωοθήκες, αλλά χωρίς ορμονικές ή μεταβολικές διαταραχές, δεν πάσχει από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.

Η παρουσία των «πολυκυστικών ωοθηκών» είναι συχνή στις νεότερες ηλικίες (πριν την ηλικία των 25 ετών) αλλά στη συνέχεια η μορφολογία μπορεί να είναι φυσιολογική παρόλη την ύπαρξη του συνδρόμου. Ωστόσο, ακόμα και μέχρι σήμερα, οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε ένα νέο κοινό όνομα για αυτό το σύνδρομο, το οποίο θα αντιπροσωπεύει επαρκώς τις ανατομικές, κλινικές και μεταβολικές εκδηλώσεις του.

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Η έγκαιρη διάγνωση του συνδρόμου παίζει σημαντικό ρόλο στην σωστή αντιμετώπιση και στην μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία μιας γυναίκας καθώς συνδέεται όχι μόνο με την υπογονιμότητα αλλά και με άλλα σημαντικά προβλήματα υγείας όπως:

-Αντίσταση στην ινσουλίνη.

-Σακχαρώδης διαβήτης.

-Μεταβολικό σύνδρομο: υπέρταση, διαταραχή στη χοληστερίνη (χαμηλή καλή χοληστερίνη, υψηλή κακή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια), κοιλιακή παχυσαρκία.

-Καρκίνος του ενδομητρίου.

Ένας από τους λόγους που συχνά καθυστερεί η διάγνωση του συνδρόμου είναι οι εσφαλμένες αντιλήψεις για τα συμπτώματα του συνδρόμου και τον τρόπο εκδήλωσης. Τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να ποικίλουν από γυναίκα σε γυναίκα και στον τρόπο εκδήλωσης αλλά και στην βαρύτητα τους. Τα πιο συχνά συμπτώματα που έχουν όσες γυναίκες πάσχουν από το σύνδρομο, είναι:

-Διαταραχή στην περίοδο (ασταθής κύκλος, λίγες περίοδοι κάθε χρόνο ή ακόμα και αμηνόρροια, δηλαδή οριστική διακοπή της περιόδου).

-Υπογονιμότητα (λόγω της διαταραχής της περιόδου).

-Υπερτρίχωση, αυξημένη τριχοφυΐα δηλαδή κυρίως σε περιοχές του σώματος που μια γυναίκα δεν έχει φυσιολογικά τρίχες όπως το πρόσωπο, το στήθος, η κοιλιά, η πλάτη, τα δάκτυλα.

-Ακμή, λιπαρό δέρμα, πιτυρίδα.

-Αδύναμα μαλλιά ή απώλεια μαλλιών (ανδρικού τύπου αλωπεκία).

-Μελαχρωματική Ακάνθωση, δηλαδή πτυχές του δέρματος στο λαιμό, τις μασχάλες, το στήθος που είναι πιο σκληρές και σκούρες σε χρώμα.

-Κύστεις στις ωοθήκες.

-Αύξηση βάρους, παχυσαρκία, κοιλιακή παχυσαρκία ή δυσκολία στην απώλεια βάρους, αυξημένο σάκχαρο, χοληστερίνη ή αρτηριακή πίεση.

Αν έχετε δύο ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν ενδοκρινολόγο ή με έναν γυναικολόγο ειδικό στην αναπαραγωγή. Ο ιατρός, εκτός από την φυσική εξέταση, θα σας ζητήσει να κάνετε κάποιες εξετάσεις αίματος για πιθανές ορμονικές διαταραχές. Μπορεί επίσης να σας ζητήσει να κάνετε έναν υπέρηχο ωοθηκών για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ή όχι κύστεις.

Για να καταλήξουμε στην διάγνωση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών πρέπει πρώτα να αποκλείσουμε άλλες ορμονικές διαταραχές που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια εικόνα με αυτό όπως, διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, της προλακτίνης και των επινεφριδίων.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ενδομητρίωση: Μια χρόνια νόσος με δύσκολη διάγνωση

Η ενδομητρίωση δεν είναι πάντα εύκολο να διαγνωσθεί. Λόγω των μη ειδικών συμπτωμάτων της, που συχνά μιμούνται άλλες παθήσεις, μπορεί να περάσουν έως και επτά  χρόνια από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι τη διάγνωση της πάθησης.

Πονόλαιμος: Χρήσιμες συμβουλές για να καταπραΰνετε τα συμπτώματα

Ο πονόλαιμος είναι ένα συχνό και ενοχλητικό σύμπτωμα για το οποίο, ανάλογα με την αιτία του, υπάρχει και η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Αυγά και χοληστερίνη: Μια παρεξηγημένη σχέση

Το αυγό αποτελεί μια πλήρη φυσική υπερτροφή, περιέχει δηλαδή όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια σωστή και ισορροπημένη δίαιτα. Πόσα αυγά όμως μπορούμε να τρώμε την ημέρα, εάν μάλιστα πάσχουμε από υψηλή χοληστερίνη; Στο ερώτημα αυτό απαντά η Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη.